Policista sta v sumljivih okoliščinah ustrelila Altona Sterlinga. Fotografija je z njegovega profila na Facebooku. Foto: Reuters
Policista sta v sumljivih okoliščinah ustrelila Altona Sterlinga. Fotografija je z njegovega profila na Facebooku. Foto: Reuters

Polista sta pri tem stala na njem. Incident se je začel po anonimni prijavi, da temnopolti možakar, ki pred trgovino prodaja zgoščenke, grozi s pištolo. Policista sta pristopila k Sterlingu in ga poskušala aretirati, a nista bila uspešna, zato sta uporabila elektrošok. Sterling je ostal na nogah, nakar sta ga zbila na tla.

Ni jasno, ali je imel Sterling pištolo
Ko je bil Sterling že na tleh, je nekdo zakričal, da ima pištolo in eden izmed policistov je potegnil svojo pištolo ter večkrat ustrelil v ležečega Sterlinga. Vse to so posneli telefoni prič dogodka in policista ne bosta mogla trditi, da je šlo za samoobrambo. Ni še niti jasno, ali je Sterling sploh imel pištolo.

Zaskrbljenost nad posnetkom je izrazil celo guverner Louisiane John Bel Edwards. Zaradi posnetka so potem v Baton Rougu v torek izbruhnili protesti, ki se nadaljujejo.

Temnopolti Američani pogosta tarča policijskega nasilja
Primer Sterling je zadnji v vrsti sumljivih smrti temnopoltih Američanov, ki so jih ustrelili policisti. Aprila lani so bili tako policisti v Baltimoru vpleteni v smrt temnopoltega Freddieja Graya, kar je izzvalo val protestov tamkajšnjih prebivalcev. Prav tako aprila lani pa je policist Michael Slager ustrelil v hrbet 50-letnega Walterja Lammerja Scotta. Temnopolti Američani so precej pogosta tarča (rasističnega) nasilja belopoltih policistov, ki se včasih konča najbolj tragično - s smrtjo osumljencev.