V Belgiji je v povezavi z napadi v Parizu pridržanih osem ljudi. Foto: Reuters
V Belgiji je v povezavi z napadi v Parizu pridržanih osem ljudi. Foto: Reuters
false
Avgusta in v začetku septembra je na železniški postaji Keleti v Budimpešti na pot naprej v Avstrijo in Nemčijo vsak dan čakalo na tisoče prebežnikov, Foto: EPA

Na novo sta priprta 20-letni Francoz Samir Z. in 28-letnimoški afriškega rodu, ki so ga identificirali kot Pierra N. Samirja in ki, kot sporoča belgijsko tožilstvo, živi v bruseljski soseski Molenbeek. V nedeljo so ga zjutraj pridržali na bruseljskem letališču, ko se je nameraval vkrcati na letalo za Maroko.

Osumljen je, da je letos dvakrat skušal odpotovati v Sirijo in da je znanec Bilala Hadfija, napadalca, ki se je v napadih v Parizu razstrelil v bližini nogometnega stadiona.

Preiskovalni sodnik je odločil, da bosta zaradi obtožb o sodelovanju v dejavnostih teroristične organizacije oba ostala v priporu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Orbanov kabinet: Eden izmed organizatorjev novačil begunce
Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Janos Lazar je medtem za madžarsko tiskovno agencijo MTI dejal, da je eden izmed domnevnih organizatorjev pariških napadov poleti nekaj časa preživel v Budimpešti. Na tamkajšnji vzhodni železniški postaji Keleti naj bi "rekrutiral" skupino beguncev in nato skupaj z njimi tudi zapustil državo.

Neuradno naj bi šlo za Salaha Abdeslama, ki je še vedno na begu. Francoski in belgijski mediji so sicer že poročali, da je bil Abdeslam sredi septembra na Madžarskem in v Avstriji.

Lazar je dejal, da je domnevni organizator napadov na postaji Keleti novačil mlade begunce, ki niso želeli biti popisani pri madžarskih oblasteh. Madžarske oblasti se takrat niso zavedale, kaj se dogaja, ampak so bile s tem seznanjene pozneje od tajnih služb partnerskih držav, nato so to informacijo tudi same potrdile.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.