Prebivalci doline Svat so v zadnjih mesecih zaradi nasilja množično zapuščali to območje. Foto: EPA
Prebivalci doline Svat so v zadnjih mesecih zaradi nasilja množično zapuščali to območje. Foto: EPA

"Danes je bil podpisan sporazum med vlado nemirne Severozahodne mejne pokrajine in lokalnim vojaškim poveljnikom Sufijem Mohamedom. Vsi zakoni, ki so v nasprotju s šeriatskim pravom, bodo odpravljeni, v skladu s tem pravosodnim sistemom pa bo uvedeno šeriatsko pravo," je dejal pakistanski minister za informiranje Miar Iftikar Husain.

Šeriatsko pravo je islamski pravni sistem, skupek napotkov za pravilno življenje muslimanov. Izhaja iz Korana in in življenja preroka Mohameda.
Talibani so pred podpisom sporazuma razglasili desetdnevno premirje in napovedali, da bo, če bodo sklenili dogovor, premirje postalo trajno. Dolina Svat je še pred nekaj leti veljala za pakistanski turistični biser, ki je bil priljubljen med domačimi in tujimi turisti, kar pa se je spremenilo, ko je skrajni klerik Fazlulah sprožil kampanjo za uvedbo šeriatskega prava po vzoru talibanov. Na tisoče ljudi je zbežalo, pakistanska vojska pa je sprožila vojaško ofenzivo, s katero so želele pregnati skrajneže in znova prevzeti nadzor nad dolino, ki je po podatkih lokalnih prebivalcev v rokah upornikov.

K. T.