V Gruziji naj bi slavila vladajoča stranka Gruzijske sanje. Foto: Reuters
V Gruziji naj bi slavila vladajoča stranka Gruzijske sanje. Foto: Reuters

Glede na vzporedne volitve, izvedene za skupino televizijskih postaj blizu vladajoči koaliciji, je stranka Gruzijske sanje prejela 53,8 odstotka glasov, opozicijsko Združeno narodno gibanje (UNM) pa 19,5 odstotka.

Po vzporednih volitvah, ki jih je objavila opoziciji naklonjena televizija Rustavi 2, pa je vladajoča stranka prejela 39,9 odstotka, medtem ko je UNM podprlo 32,7 odstotka volivcev. Glede na te vzporedne volitve se je v parlament prvič po osamosvojitvi Gruzije od Sovjetske zveze prebila manjša proruska stranka Zavezništvo domoljubov, ki je presegla petodstotni prag.

Ne glede na rezultate bo Gruzija najverjetneje ohranila sedanjo usmeritev. Obe najmočnejši stranki si namreč želita nadaljnjega približevanja države EU-ju in Natu.

Zapleten volilni sistem
Zaradi zapletene volilne zakonodaje bo končni razpored poslancev v 150-članskem parlamentu najverjetneje znan šele do konca novembra, poroča AFP. 3,5 milijona volivcev in volivk je po mešanem volilnem sistemu 73 poslancev in poslank izbiralo po volilnih okrajih, v katerih mora po en kandidat oziroma kandidatka zbrati najmanj 50 odstotkov glasov.

Če to ne uspe nikomur, bo v okraju 4. novembra drugi krog, kar pomeni, da vse dotlej morda ne bodo jasni končni izidi. Preostalih 77 kandidatov in kandidatk so volivci in volivke izbrali glede na strankarske liste.