V napadu na Bardo je bilo ubitih 21 ljudi. Foto: Reuters
V napadu na Bardo je bilo ubitih 21 ljudi. Foto: Reuters
Tuil Abdelmadžid
Prijeli so ga na severu Italije. Foto: Reuters
Italija prijela osumljenca za napad v Tunisu

Kot je sporočila italijanska policija, so osumljenca aretirali pripadniki italijanske protiteroristične enote Digos.

"Maroški državljan, ki je bil mednarodno iskan, je bil aretiran v torek zvečer v mestu v bližini Milana. Tunizijske oblasti sumijo, da je sodeloval v napadu na Bardo," je dejal neimenovani predstavnik italijanske policije.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi bil Maročan star 22 let in naj bi ga aretirali v Gagianu na severu Italije, kje je živel skupaj z mamo, gospodinjsko pomočnico in dvema starejšima bratoma. Znan naj bi bil pod vzdevkom Abdulah.

V napadu na muzej Bardo 18. marca je bilo ubitih 22 ljudi, med njimi tunizijski policist. Dva napadalca, ki sta zajela talce, so ustrelili na kraju napada. Tunizijski predsednik Bedži Kaid Al Sebsi je nekaj dni po napadu dejal, da je tretji napadalec na begu.

Abdelmadžid je bil v v Italiji že pred napadom. V državo je prišel nezakonito februarja letos na ladji skupaj s še 90 begunci. Italija mu je naložila, da državo zapusti, niso pa danes pojasnili, ali oz. kam so ga izgnali in kam naj bi šel.

Preiskovalci so mu lahko sledili, ker je njegova mati prijavila, da pogrešajo njegov potni list.

Burni odzivi desničarjev
Novica, da je aretirani nezakonito prišel v Italijo z ladjo beguncev, je nemudoma sprožila burne odzive pri italijanskih desničarjih. Vodja Severne lige Matteo Salvini se je tako zavzel, da bi nemudoma ukinili prosto potovanje znotraj schengenskega območja.

"Danes so v mojem Milanu aretirali Severnoafričana zaradi vpletenosti v tunizijski pokol. Zaprite meje, preden bo prepozno," je za italijanske medije pozval Salvini.

Desničarska političarka Daniela Santanche iz stranke bivšega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija, je dejala, da je neverjetno, da je sedanja vlada Italijo spremenila v koristno platformo za teroriste.

Italija prijela osumljenca za napad v Tunisu