Tunizijci so na ulicah izrazili protest proti terorizmu. Foto: EPA
Tunizijci so na ulicah izrazili protest proti terorizmu. Foto: EPA
Tunizija
V napadu na narodni muzej je bilo po zadnjih podatkih ubitih 23 ljudi. Foto: AP

"Gre za napad na Evropo in Evropa se mora odzvati," je visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini dejala med vrhom Evropske unije v Bruslju po sredinem napadu v Tunisu, v katerem je bilo ubitih več kot 20 ljudi, od tega večina evropskih turistov.

Finski premier Alexander Stubb je pritrdil Mogherinijevi, saj so se po njegovih besedah razmere na južnih mejah Evrope spremenile z "grozovitim napadom" v Tuniziji. "To bo tudi vplivalo na našo razpravo o Libiji," je dejal Stubb. Tunizijske oblasti so zatrdile, da sta se strelca, ki sta napadla muzej Bardo, urila v sosednji Libiji, kjer se v nemirnih razmerah krepi Islamska država, ki je tudi prevzela odgovornost za napad.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob koncu vrha EU-ja zatrdila, da je grožnja Islamske države v Libiji zagotovo tema za EU. "Libija je meja do Evrope. Če se težave v Libiji ne rešijo, ima tudi Evropa težavo," je poudarila kanclerka.


Pripravljeni moramo biti na begunce

Slovenski premier Miro Cerar je po vrhu dejal, da je situacija v južni soseščini EU-ja napeta, v "določeni meri tudi kaotična". Po njegovih besedah so imeli na vrhu na to temo obširno razpravo. Še posebej sredozemske članice so razpravljale o vidikih, ki jih najbolj občutijo kot države, ki so blizu temu območju, je pripomnil Cerar.

"Vsi se strinjamo, da je treba budno spremljati, kaj se dogaja v Libiji, na Bližnjem vzhodu in širše, da je treba po svojih močeh pomagati, predvsem na politični ravni, ob tem podpreti prizadevanja Združenih narodov, iskati politične rešitve in biti pripravljen na nadaljnje tokove beguncev," je še povedal Cerar.

Ni hitrih rešitev
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po koncu vrha opozoril, da ne obstajajo hitre rešitve za teroristične težave Libije, Tunizije in drugih držav te regije. Poleg tega po njegovih besedah Libije ni mogoče stabilizirati brez prekinitve ognja. Treba pa je podpreti tudi tunizijsko vlado pri njenih protiterorističnih naporih.

Tusk bo skupaj z Mogherinijevo 31. marca obiskal Tunizijo, da bi skupaj izkazala solidarnost z državo po krvavem napadu in krepila varnostno sodelovanje.

Evropa se je do zdaj večinoma osredotočala na islamistične grožnje z Bližnjega vzhoda, predvsem ob nedavnih terorističnih napadih v Parizu in Köbenhavnu. A zadnje čase skrbi povzroča severna Afrika, predvsem Libija, kjer se poleg skrajnih skupin krepijo tudi migracijski pritiski na Evropo.