V Italiji manjši protesti in stavke potekajo že več mesecev. Foto: EPA
V Italiji manjši protesti in stavke potekajo že več mesecev. Foto: EPA

Vladni ukrepi za zmanjšanje ogromnega primankljaja v italijanskih Financah ne rešujejo razmer, so prepričani organizatorji stavke, ne spodbujajo gospodarskega razvoja, so zgrešeni in nepravični.
Stavka bo ohromila javni promet v vseh večjih mestih, pridružili pa se ji bodo tudi javni uslužbenci.

Stavka bo trajala osem ur, vendar po mestih ob različnih delih dneva. V Rimu bodo na primer vozniki avtobusov in na podzemni železnici stavkali od 9. do 17. ure, v Milanu pa od 18. ure do konca izmene, so napovedali v sindikalnem združenju CGIL, ki ima okoli šest milijonov članov.
Piloti, kabinsko osebje in osebje na letališčih bodo stavkali od 10. do 18. ure, železničarji pa od 9. do 17. ure. Koliko poletov bo odpovedanih, ni znano, saj je to odvisno od tega, koliko letalskega osebja bo sploh stavkalo.
Na italijanskih državnih železnicah obljubljajo, da bo normalno vozilo 94 odstotkov vseh vlakov, prav tako naj bi nemoteno vozili hitri in mednarodni vlaki.

Rahljanje pravil odpuščanja
V CGIL varčevalnemu svežnju nasprotujejo, ker bo po njihovem mnenju prizadel zgolj navadne delavce in upokojence, medtem ko bodo najbogatejši varčevanju ušli brez praske.
V zadnjih dneh so še posebej razburjeni zaradi rahljanja pravil glede odpuščanja delavcev. Po predlogih vlade bi kolektivne pogodbe na lokalni ravni ali ravni podjetja po novem lahko izpodrinile tiste na državni ravni. To je po mnenju CGIL v nasprotju z ustavo in pomeni začetek ukinjanja splošne kolektivne pogodbe.

V drugih dveh sindikalnih združenjih CSIL in UIL splošne stavke niso podprli, CGIL pa očitajo, da jo organizira zgolj iz političnih razlogov.