Avtohtona skupnost Attawapiskat na severu Kanade šteje približno 2.000 pripadnikov. Foto: AP
Avtohtona skupnost Attawapiskat na severu Kanade šteje približno 2.000 pripadnikov. Foto: AP
Pripadniki plemena že dalj časa opozarjajo na nevzdržne razmere. Foto: Reuters

V odročnem ontarijskem zaselku plemena Attawapiskat, ki šteje 2.000 prebivalcev, so prejšnji mesec ob tem našteli še 28 poskusov samomora, od septembra lani pa več kot sto - najmlajši je bil star komaj 11 let, najstarejši pa 71, umrla pa je ena oseba, poroča CTV.

Poslanec Charlie Angus, ki je v Novi demokratski stranki zadolžen za vprašanja staroselcev, je ob tem povedal, da gre za pravo nočno moro, ki dobiva nove in nove razsežnosti, še posebej huda pa je bila zima, ko je bilo največ poskusov samomorov med mladimi. Regionalna staroselska vlada zdaj pošilja na območje krizno odzivno enoto s socialnimi delavci in strokovnjaki za duševno zdravje.

Pripadnica skupnosti Attawapiskat Jackie Hookimaw je za CP povedala, da se je epidemija začela jeseni lani, ko se je njena 13-letna nečakinja Sheridan po ustrahovanju v šoli ubila. "Različne plasti žalovanja obstajajo. Imamo normalno žalovanje, ko oseba umre zaradi bolezni ali starosti. Potem pa imamo zapleteno žalovanje, ki sledi travmatični smrti, kot je samomor."

Na tragično situacijo v Ontariu se je odzval tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki si je med cilji svoje vlade zadal tudi izboljšanje položaja avtohtonega prebivalstva Kanade. "Novica iz Attawapiskata je srce parajoča. Še naprej bomo delali, da bi izboljšali življenjske razmere za vsa avtohtona ljudstva," je zapisal na Twitterju.

Pokol v La Locheu
Prejšnji mesec je za zvezno pomoč zaprosila še ena avtohtona skupnost v zahodni provinci Manitoba, kjer so v dveh mesecih imeli šest samomorov in 140 poskusov samomora.

V Kanadi živi 1,4 milijona staroselcev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva. Podobno kot v ZDA se tudi v Kanadi indijanska plemena spopadajo z visoko stopnjo revščine, zasvojenosti in nižjo življenjsko dobo, poleg tega pa so pogosto žrtve nasilnih dejanj in je za njih verjetneje, da bodo končali v zaporu. Po navedbah tamkajšnjih medijev so najpogostejši sprožilci za samomor med avtohtonimi plemeni uživanje mamil, fizična in spolna zloraba ter ustrahovanje in zasmehovanje v šoli.

Težave, s katerimi se spopadajo kanadski staroselci, so javnosti postale bolj znane januarja letos, ko je mladoletni strelec ubil štiri ljudi v kraju La Loche v Saskatchewanu - najprej je doma ubil svoja brata, potem pa morilski pohod nadaljeval v srednješolskem kampusu, ki ga obiskuje okoli 900 dijakov staroselcev.