Svet
Liberijci upajo, da jih bo Weah popeljal v novo dobo. Foto: Reuters
Weah med oddajo svoje glasovnice. Foto: Reuters
Boakai je bil podpredsednik, a ga, zanimivo, predsednica Ellen Johnson Sirleaf ni podprla. Foto: Reuters

Dodaj v

V Liberiji se je na oblast povzpel nekdanji nogometni zvezdnik George Weah

George Weah slavil v drugem krogu
28. december 2017 ob 20:09
Monrovia - MMC RTV SLO

V drugem krogu predsedniških volitev v Liberiji je prepričljivo slavil George Weah, 51-letni nekdanji nogometni zvezdnik, ki je kar 12 let čakal, da se povzpne na oblast v svoji domovini.

Kot je po preštetju 98,1 odstotka vseh glasovnic danes sporočila volilna komisija, je za Weaha (Koalicija za demokratične spremembe) glasovalo 61,5 odstotka volivcev, njegovega tekmeca, podpredsednika Liberije Josepha Boakaija vladajoče Stranke enotnosti, pa je podprlo 38,5 odstotka volivcev.

"Veste, bil sem že na tekmovanjih, tudi zelo težkih, pa sem na koncu slavil. Zato vem, da me Boakai ne more premagati. Imam ljudstvo na svoji strani," je povedal pred dnevi v pogovoru za AFP.

V prvem krogu 10. oktobra je z 39 odstotki podpore slavil Weah, ki je zmagal v 11 od 15 pokrajin, Boakai pa je takrat osvojil 29 odstotkov glasov.

Drugi krog je bil sicer predviden za 7. november, a se je stranka tretjeuvrščenega kandidata pritožila zaradi "množičnih goljufij in nepravilnosti", zato je vrhovno sodišče volitve preložilo, a so Weahovi podporniki ob vseh zapletih ostali mirni, Weah pa se je v tem času srečal s številnimi zahodnoafriškimi voditelji.

Zaslovel z nogometom in dobrodelnostjo
V monrovijskem slumu rojeni Weah je zaslovel v 90. letih, ko je igral v Evropi, kjer je med drugim nosil drese Milana, Monaca, PSG-ja, Chelseaja in Manchester Cityja ter je edini Afričan, ki je osvojil zlato žogo (1995). Za reprezentanco je zbral 60 nastopov, a je v domovini prav enako znan po svojih humanitarnih prispevkih za revne, saj je financiral šole po vsej državi.

Potem ko je bil leta 2014 izvoljen za senatorja, si je skrbno zgradil podobo profesionalnega, resnega politika, čeprav mu liberijska elita očita, da ni usposobljen za vodenje države.

Weahovi ključni podporniki so bili predvsem mladi in revni, ki si pod športnim zvezdnikom obetajo lepše čase. "Pričakujem svobodo govora, pričakujem nova delovna mesta in 100-odstotno verjamem, da je George Weah edina oseba, ki nas lahko odreši te stresne situacije, v kateri smo," je na nedavnem zborovanju v prestolnici v podporo Weahu povedal D Joshua Zinnah, ki si pod Weahom obeta tudi boljši izobraževalni sistem. V Liberiji namreč več kot polovica otrok šolanja ne dokonča.

Nobelovka predaja oblast
Volitve bodo omogočile, da bo lahko dosedanja predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf mirno predala oblast nasledniku. 72-letnica, ki jo pogosto imenujejo tudi "železna lady", se bo upokojila po dveh šestletnih mandatih. Johnson Sirleafova, ki je bila prva ženska na čelu katere od afriških držav, je bila leta 2011 tudi med prejemniki Nobelove nagrade za mir.

Bokaiovi podporniki so predsednici močno zamerili, ker se mu ni pridružila pri kampanji, ampak je namesto tega javno podprla Weaha in z njim tudi nastopila na predvolilnem zborovanju prejšnji teden.

Oblast je v Liberiji nazadnje na miren način leta 1944 Edwin Barclay predal Williamu Tubmanu. Liberija, ki velja za eno najrevnejših držav na svetu, se še vedno bori s posledicami ebole, ki jo je prizadela med letoma 2013 in 2015, umrlo pa je 4.100 ljudi.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 28.12.2017 ob 20:45
Kam smo zabredli da je sedaj dovolj da si nogometaš, da postaneš ugleden politik...
In to vse zgolj zaradi čaščenja denarja...


Reagan je bil povprečen filmski igralec, pa velja za enega najboljših ameriških predsednikov.
Če bi bilo dovolj, da si nogometaš - bi bilo polovica predsednikov nogometašev.

Očitno Weah poleg nogometnega znanja premore še kaj drugega....
Wasabi
# 28.12.2017 ob 20:33
Potem, ko je bil leta 2014 izvoljen za senatorja, si je skrbno zgradil podobo profesionalnega, resnega politika, čeprav mu liberijska elita očita, da ni usposobljen za voditi državo.

Ta elita je imela več kot dovolj časa, da pokaže, kako je treba voditi državo po meri državljanov. Glede na to, da so rezultati mizerni je edino logično, da jim mora odklenkati. Če bo Weah pol tako dober predsednik, kot je bil nogometaš, se Liberiji vsekakor obetajo boljši časi.
LujzBeck
# 28.12.2017 ob 20:29
Igral je tudi za AC Milan, pri katerem je verjetno pustil največji pečat.
kingeston
# 28.12.2017 ob 21:17
končno so dobili svetovljanskega človeka ki je videl svet, ne pa samo plemenskih poglavarjev ki so v sporu z vsakim sosednjim plemenom.
Skippy
# 28.12.2017 ob 23:40
Še ti znajo izpeljati legitimne volitve, ne pa oni kekci v Kataloniji.
bob
# 28.12.2017 ob 21:54
Upam, da si ne bo zabil avtogol.
ogenj
# 29.12.2017 ob 03:01
morda najlepša politična pravljica v 2017!
bolkonsky
# 29.12.2017 ob 08:03
možaku je za dat kapo dol...
lahko bi se preselil v Monte Carlo,lahko bi napisal avtobiografsko knjigo,pravzaprav 'REVIJO'(tako jaz pravim tem 'novodobnim' knjigam brez literarne in vsakršne druge vrednosti),lahko
bi lovil manekenke in starlete po svetu,lahko bi se ukvarjal s trenerskim poslom v 'ligah pet',lahko bi delal,kot športni oz. nogometni funkcionar,lahko bi bil strokovni komentator...
skratka lahko bi žel sadove svoje velike nogometne kariere,daleč od svoje rodne vasi...

ampak možak se je odločil da bo delal za svojo državo in svoj narod in pokazal,da ni pozabil
na svoje rojake in da ni pozabil od kot prihaja...
povsem jasno je,da je s tem postavil na kocko vse kar ima in tudi svoje življenje,ker vsi
vemo kako nevarna je Afrika...

tako,da mu res lahko samo damo kapo dol...in mu zaželimo srečo...
boro007
# 28.12.2017 ob 20:36
Naj mu dajo možnost, slabše verjetno ne more biti... Kam smo zabredli da je sedaj dovolj da si nogometaš, da postaneš ugleden politik...

In to vse zgolj zaradi čaščenja denarja...
brehme
# 28.12.2017 ob 23:23
Weah je največji pečat pustil v PSG, tisto sezono ko so prišli v polfinale LP je res blestel, v skdupini nad Bayernom, v četrfinalu nad Barco, potem pa izpadli proti Milanu v polfinalu. Zlata doba LP.
friks
# 29.12.2017 ob 08:55
Takole, ko človek pogleda, je Weah dokazal, da se mu gre za narod in izboljšanje situacije.

Zagotovo ne bo nič slabši voditelj, kot kakšna lutka nastavljena s strani skorumpirane elite. Pazit bo moral le, da ga ne počijo.
aktivist
# 28.12.2017 ob 22:48
Predstavljajte si Zahovica ali Keka. Super direktor in trener ampak nimajo pojma o politiki.
Lupo
# 28.12.2017 ob 21:14
...mislil nikoli ni dosti.
našejenaše
# 28.12.2017 ob 20:38
Zdaj bo šele štala...
Kazalo