Malijske oblasti ne nadzorujejo vsega ozemlja države. Foto: EPA
Malijske oblasti ne nadzorujejo vsega ozemlja države. Foto: EPA

Župan bližnjega mesta Bankass Moulaye Guindo je dejal, da so bili napadalci oblečeni kot tradicionalni lovci Donzo in da so vas Ogossagou obkolili ter napadli ob štirih zjutraj.

"Policija še šteje trupla, dejali pa so mi, da so našli 110 trupel, a štetje se nadaljuje," je dejal. Dodal je, da je bila tarča napada tudi vas Welingara, kjer naj bi prav tako umrlo več ljudi, a ne ve, koliko, poroča Reuters. Med mrtvimi so po navedbah varnostnih sil tudi nosečnice, otroci in starejši ljudje.

Eden izmed prebivalcev vasi Ogossagou je dejal, da se zdi, da je bil napad maščevanje za dejanje skupine, povezane z Al Kaido, ki je v petek prevzela odgovornost za napad, v katerem je bilo prejšnji teden ubitih 23 vojakov. Ta skupina je sporočila, da je bil njen napad maščevanje za nasilje malijske vojske in milic zoper skupnost Fulani.

Džihadistične skupine izkoriščajo rivalstva

Džihadistične skupine, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, so v zadnjih letih izkoriščale rivalstva etničnih skupnosti v Maliju, Burkina Fasu in Nigru za novačenje, zaradi njihovega delovanja pa veliki deli teh držav niso pod nadzorom oblasti.

Napadi so bili izvedeni v času, ko je misija Varnostnega sveta ZN-a obiskala Mali, da bi poiskala rešitve za nasilje, v katerem je lani umrlo več sto civilistov, širi pa se po sahelski regiji na zahodu Afrike.

Leta 2013 so v Maliju, nekdanji francoski koloniji, francoske sile posredovale proti džihadistom, ki so napredovali iz puščave na severu, od takrat pa so razširili svojo navzočnost tudi v osrednjem delu Malija in sosednjih državah.

V regiji ima Francija okoli 4.500 vojakov, večinoma v Maliju. Vojaško so navzoče tudi ZDA, ki imajo tam razporejenih več sto vojakov.