V carigrajskem okrožju Okmeydani so izbruhnili nasilni spopadi med policijo in protestniki. Foto: EPA
V carigrajskem okrožju Okmeydani so izbruhnili nasilni spopadi med policijo in protestniki. Foto: EPA

V streljanju policije na protestnike v Carigradu je bil ubit 30-letni moški, ki se je v bližini kraja protestov v okrožju Okmeydani, kjer so se policisti lotili kakih 50 demonstrantov, udeležil pogreba. Moškega je v glavo zadela policijska krogla, izstreljena med bližnjimi spopadi med policijo in protestniki. Hudo ranjenega so ga odpeljali v bolnišnico in ga operirali, a je zaradi poškodb umrl.

Podpredsednik vlade Bulent Arinc je že odredil preiskavo izstrelka in orožja, ki ga je uporabila policija. "Če je samo en državljan, ki ni bil udeležen v protestih, ranjen s strelom policista, mora ta nemudoma odgovarjati za svoje dejanje," je povedal Arinc.

Druga žrtev, katere identiteta ni znana, je po poročanju turških oblasti umrla za posledicami poškodb zaradi ročne granate. Ranjenih je bilo še najmanj osem policistov in en civilist.

Protesti zaradi nesreče v rudniku
Policija je skušala s streljanjem razgnati več deset ljudi, ki so v okrožju Okmeydani zaradi nedavne katastrofalne rudniške nesreče v Somi in smrti najstnika med protestnim gibanjem za ohranitev parka Gezi protestirali proti vladi. Policija je streljala s slepimi in pravimi naboji, proti protestnikom pa je uporabila tudi solzivec.

Novica o smrti nedolžnega človeka je še podžgala nasilje v omenjenem okrožju. Spopadi so tako trajali še pozno v noč, približno 400 protestnikov pa se je zbralo tudi v okolici bolnišnice, kjer so vzklikali, da je "morilska država zahtevala še eno življenje".