Putin je že večkrat glasno govoril proti širitvi Nata v rusko soseščino. Foto: EPA
Putin je že večkrat glasno govoril proti širitvi Nata v rusko soseščino. Foto: EPA
Ukrajina
V konfliktu na vzhodu Ukrajine je umrlo že več kot 4.700 ljudi. Foto: Reuters

Prejšnja vojaška doktrina, ki jo je Putin podpisal leta 2010, prav tako kot eno glavnih nevarnosti za Rusijo omenja širjenje severnoatlantskega zavezništva, vendar so se v zadnjem letu zaradi izbruha krize v Ukrajini odnosi med Zahodom in Rusijo še poslabšali in so na najnižji točki po koncu hladne vojne.

Ukrajina se je ta teden odrekla statusu nevtralnosti, ki ga je po močnem pritisku Rusije dobila pred štirimi leti, in podprla pot članstvu v zvezi Nato. V odzivu na odločitev Kijeva je Moskva sporočila, da gre za neprijazen korak do Rusije, še posebno v trenutnih razmerah. Po mnenju Rusije se Ukrajina zaradi Nata spreminja v frontno črto konfrontacije.

Zaradi krize v Ukrajini, kjer Zahod obtožuje Rusijo podpiranja proruskih upornikov v boju proti ukrajinskim silam, je Nato v zadnjih mesecih okrepil svojo vojaško prisotnost v vzhodnoevropskih članicah. Moskva zanika obtožbe in zatrjuje, da se med uporniki bojujejo le ruski prostovoljci.

Ukrajina je sicer še leta oddaljena od morebitnega članstva v Natu. Tudi ko bo izpolnila vse tehnične pogoje, obstaja verjetnost, da zavezništvo ne bo sprejelo te kočljive odločitve. Vseeno so pri Natu sporočili, da spoštujejo odločitev Ukrajine in k temu pozvali tudi Rusijo.

Nevarnost ozemeljskih pretenzij do Rusije
Spremembe k spremembi ruske vojaške doktrine je na seji 19. decembra potrdil ruski svet za nacionalno varnost, nanašajo pa se v prvi vrsti na nove grožnje varnosti Rusiji, ki prihajajo iz severne Afrike, Sirije, Iraka in Afganistana.

Kot grožnjo ruski varnosti spremenjeni dokument opredeljuje tudi konflikt v Ukrajini in širitev Nata na Vzhod. Pri tem omenja prizadevanja zavezništva po krepitvi svojega vojaškega potenciala, med drugim to, da razvije globalni protiraketni sistem.

V povezavi z Natom dokument med glavnimi grožnjami omenja tudi globalne naloge zavezništva, ki se uresničujejo s kršenjem norm mednarodnega prava, in pa približevanje vojaške infrastrukture članic Nata ruskim mejam, med drugim z nadaljnjim širjenjem zavezništva.

Spremenjena vojaška doktrina med zunanje nevarnosti uvršča tudi namestitev in krepitev tujih vojaških kontingentov v državah v ruski soseščini, ozemeljske pretenzije do Rusije in njenih zaveznic ter vmešavanje v njihove notranje zadeve.

Temeljni obrambni značaj ruske vojaške doktrine, ki se nanaša na uporabo ruskih oboroženih sil in še zlasti jedrskega orožja, se z novim dokumentom ne spreminja, vseeno pa ta vsebuje stališče glede "nejedrskega svarila", kar pomeni visoko stopnjo bojne pripravljenosti splošnih vojaških sil.

Nato obtožuje Rusijo
"Nato ne predstavlja nevarnost za Rusijo," je v odzivu na podpis odloka o vojaški doktrini Rusije poudarila tiskovna predstavnica zavezništva Oana Lungescu in dodala, da so vsi ukrepi Nata za zagotovitev varnosti članic izključno obrambne narave in v skladu z mednarodnim pravom. "Pravzaprav ravnanje Rusije, vključno s sedanjim v Ukrajini, predstavlja kršitev mednarodnega prava in spodkopava varnost v Evropi," je dodala.