Foto: Reuters
Foto: Reuters

V spopadih med tunizijskimi varnostnimi silami in skrajneži blizu meje z Libijo je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, med njimi štirje civilisti.

Več deset islamskih borcev je vdrlo v mesto Ben Gardane, ki je bilo tarča napadov že prejšnji teden.

V spopadih med varnostnimi silami in islamskimi skrajneži, ki naj bi se pritihotapili iz nemirne Libije, je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, med njimi sedem civilistov, deset vojakov in 33 džihadistov, šest napadalcev je bilo aretiranih.

Dobro organiziran napad
Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA so oboroženi napadalci poskušali vdreti v vojašnico, poleg skrajnežev pa so bili v strelskem obračunu ubiti še najmanj štirje civilisti in vojak.

"To je bil dobro organiziran napad," je dejal tunizijski predsednik Mohamed Bedži Kaid Esebsi. Po hudih protivladnih protestih leta 2011, ki so bili del arabske pomladi, in so spodnesle tudi predsednika Zina El Abidineja Ben Alija, so se v Tuniziji okrepile islamske milice. Lani so v Tuniziji izvedli napad vojaki, ki so se urili v džihadističnih taborih v Libiji.

"Če vojska ne bi bila v pripravljenosti, bi lahko teroristi dvignili svojo zastavo v Ben Gardaneju in s tem simbolično zmagali," je dejal podpredsednik islamske vladne koalicijske stranke Ennahda Abd Elhamid Dželasi.

Borcem Islamske države (IS) v Siriji in Tuniziji se je pridružilo več kot 3.000 Tunizijcev. Po podatkih tunizijskih varnostnih oblasti naj bi se jih zdaj mnogo vračalo nazaj domov. Pred padcem libijskega voditelja Moamerja Gadafija je Libija zdrsnila v kaos, saj sta se za oblast borili rivalski vladi, oborožene frakcije pa za nadzor nad energetskimi viri v državi. V nemirih je še največ pridobil IS, ki je zavzel rodno mesto Gadafija Sirte in to z rekrutiranjem tujih borcev. Po podatkih tunizijskih varnostnih sil so ravno tunizijski džihadisti prevzeli ključno vlogo v vojaških taboriščih Islamske države v Libiji.