Presušene bahamske plaže. Foto: Youtube
Presušene bahamske plaže. Foto: Youtube

Osupli so še meteorološki strokovnjaki, ki česa takega še niso videli.

Gre namreč za izjemno redek naravni pojav, ko močan orkan v kombinaciji z zelo nizkim zračnim tlakom dobesedno posesa morje in ga povleče v oko nevihte, nato pa ga izvrže na povsem drugem mestu.

Nizek tlak namreč deluje kot neke vrste sesalni mehanizem, s tem pa lahko dejansko spreminja gladino oceana. Nižji ko je tlak v orkanu, močnejši je orkan.

"Ne morem verjeti lastnim očem! Ocean je videti, kot da bi se presušil! Enostavno ga ni več! To je strašljivo," je napisala ena od spletnih uporabnic.

Wayne Neely, vremenoslovec pri bahamskem meteorološkem zavodu ter prebivalce Long Islanda in Exume, kjer se je zgodil umik morja, je opozoril, naj bodo previdni, ko bo ocean vnovič narasel na prvotno raven. "Tedaj je treba biti oprezen, saj se voda pogosto vrne s še večjim besom," je zapisal Neely na Facebooku, kjer je tudi pojasnil pojav.

O izjemni oseki pa že poročajo tudi z zahodne obale Floride, kjer se pripravljajo na najhujše. Na družabnih omrežjih že krožijo posnetki in fotografije upadlih voda, s pripisi: "Kot vdih pred še globjim izdihom."