Kim Phuc je po vietnamski vojni postala aktivistka na področju nasprotovanja nasilju in vojni. Foto: EPA
Kim Phuc je po vietnamski vojni postala aktivistka na področju nasprotovanja nasilju in vojni. Foto: EPA

Kim Phuc, ki živi v Kanadi, je bila stara devet let, ko je vojaško letalo Južnega Vietnama, ki je užival podporo ZDA, leta 1972 odvrglo bombe z napalmom na njeno vas, češ da se v njej skrivajo severnovietnamske sile.

Takrat 21-letni fotograf Associated Pressa Nick Ut je fotografiral Kim Phuc, ki je gola in močno ožgana tekla po cesti. Ut je deklico peljal v bolnišnico, kjer je zahteval, da jo zdravniki oskrbijo. "Jokal sem, ko sem jo videl teči," je po poročanju Guardiana dejal leta 2012. "Če ji ne bi pomagal in bi se ji kaj zgodilo in bi umrla, bi se verjetno ubil," je dejal.

Nekaj dni po tem, ko je Utova fotografija pretresla svet, je drug novinar ugotovil, da je Kim Phuc preživela. Britanski televizijski novinar Christopher Wain se je izboril, da so Kim Phuc prepeljali v bolnišnično enoto, ki so jo upravljale ZDA in ki je bila opremljena za zdravljenje tako težkih poškodb.

"Nisem imela pojma, kje sem bila ali kaj se mi je zgodilo," je dejal Kim Phuc. "Zbudila sem se in bila sem v bolnišnici v hudih bolečinah, okoli mene so stale medicinske sestre. Zbudila sem se močno prestrašena." Kim Phuc je utrpela opekline tretje stopnje na 30 odstotkih telesa. Leta 2015 je pričela z zdravljenjem brazgotin.

V okviru nagrade je prejela 10.000 evrov. Med prejšnjimi nagrajenci je tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov.