Voditelji članic BRICS-a. Ruskega predsednika Putina nadomešča zunanji minister Lavrov. Foto: Reuters
Voditelji članic BRICS-a. Ruskega predsednika Putina nadomešča zunanji minister Lavrov. Foto: Reuters

"Sprejeli smo dokument, ki določa smernice in načela ter postopke za obravnavo držav, ki želijo postati članice skupine BRICS," je za južnoafriški državni radio Ubuntu povedala Pandor.

Ob tem ni podala podrobnosti o merilih za obravnavo potencialnih novih članic, temveč je dejala le, da bodo voditelji bloka javnost obvestili o širitvi pred zaključkom vrha v četrtek.

Razširitev skupine sicer podpirajo vse države članice, vendar pa se voditelji razhajajo glede števila novih članic in časovnega okvirja njihovega sprejetja, poroča Reuters.

Skupino BRICS sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, države, ki si želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. Članice skupine že zdaj obsegajo 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 30 odstotkov ozemlja in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Ti deleži bi se lahko kmalu še povečali, saj je zanimanje za pridružitev po navedbah Pandor izrazilo približno 40 držav, od tega resneje 23. Med drugim naj bi se BRICS-u želele pridružiti Argentina, Savdska Arabija, Alžirija, Egipt, Iran, Bangladeš, Venezuela in Tajska.

Ši je med največjimi zagovorniki širitve skupine. Foto: Reuters
Ši je med največjimi zagovorniki širitve skupine. Foto: Reuters

Peking in Moskva najbolj naklonjena širitvi

Najbolj sta priključitvi novih članic naklonjeni Kitajska in Rusija, saj si želi Peking razširiti vpliv v mednarodni skupnosti, medtem ko bi za Moskvo to pomenilo pot iz delne izolacije, ki jo je doletela po vojaški agresiji na Ukrajino.

Južna Afrika podpira širitev, vendar je država najšibkejši člen v skupini in z najmanjšim vplivom, čeprav gre za tretje največje afriško gospodarstvo.

Po drugi strani s širitvijo ne želita hiteti Indija in Brazilija, čeprav je predsednik Luiz Inacio Lula da Silva že večkrat izrazil željo, da naj se skupini pridruži tudi Argentina.

Indija je previdna glede širitve skupine in morebitnega prevelikega vpliva, ki bi ga lahko zato imela Kitajska, s katero ni v najboljših odnosih tudi zaradi še nedoločene meje med državama v Himalaji, zaradi česar so pred tremi leti celo izbruhnili spopadi, v katerih je umrlo več vojakov na obeh straneh.

ZDA vsaj po besedah svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost Jaka Sullivana v BRICS-u ne vidijo svojega geopolitičnega tekmeca. "To je zelo raznolika skupina držav … z različnimi pogledi na pomembna vprašanja," je poudaril Sullivan.

Nenavadna odsotnost Šija na poslovnem forumu

Največ pozornosti je prvi dan srečanja vzbudila odsotnost kitajskega predsednika Ši Džinpinga na pomembnem poslovnem forumu.

Tridnevnega vrha se udeležujejo predsedniki Brazilije, Indije, Kitajske in gostiteljice Južne Afrike, medtem ko Rusijo zastopa ruski zunanji minister Sergej Lavrov, saj je predsednik Vladimir Putin ostal doma zaradi nevarnosti aretacije na podlagi mednarodne tiralice Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu zaradi domnevnih vojnih zločinov v vojni v Ukrajini.

Prvi dan srečanja se je v torek začel z nagovorom vseh sodelujočih predsednikov na ključnem poslovnem forumu, kjer pa je presenetljivo manjkal kitajski predsednik Ši, saj je bil njegov nastop napovedan, vendar je v njegovem imenu govor prebral kitajski minister za trgovino Vang Ventao.

Ši je v Johannesburg prispel v ponedeljek zvečer, ko ga je na letališču pričakal južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. To je sicer šele druga Šijeva pot v tujino letos po obisku Moskve marca.

Kitajski predsednik se je sicer pozneje udeležil skupne večerje, vendar pa kitajska delegacija ni podala nobenega pojasnila glede njegove odsotnosti na forumu, ki je bila po ugibanju Guardiana očitno sprejeta v zadnjem trenutku, saj so bile novice v kitajskih državnih medijih in na družbenih omrežjih kitajskega zunanjega ministrstva napisane, kot da je govoril Ši, ne pa minister Vang.

Članice BRICS-a se vidijo kot protiutež zahodnim velesilam. Foto: Reuters
Članice BRICS-a se vidijo kot protiutež zahodnim velesilam. Foto: Reuters

"Čudna odločitev" brez pojasnila

Avtor elektronskega časopisa Sinocism Bill Bishop je za Guardian poudaril, da se Ši že mesec dni ni pojavil v javnosti, kar je po njegovih besedah malce čudno. "Ta odločitev v zadnjem trenutku, da preskoči poslovni forum, je videti še bolj čudna. Če torej ne bo nobene koristne informacije iz sistema Ljudske republike Kitajske, se bodo začele širiti govorice," je prepričan.

Da gre za nenavadno odločitev, so na omrežju X opozorili tudi pri portalu China-Global South Project. "Reči, da je to izjemno, je premalo, saj kitajski voditelji nikoli ne zamudijo zelo koreografiranih dogodkov, kot je ta," so zapisali in dodali, da je to že druga skrivnostna odsotnost na dogodku BRICS-a letos, potem ko se kitajski zunanji minister Čin Gang, preden je bil zamenjan, ni pojavil na srečanju zunanjih ministrov skupine prejšnji teden v Cape Townu.

Po napovedih naj bi se indijski predsednik Narendra Modi ob robu vrha sešel s kitajskim predsednikom, s katerim bosta skušala vsaj malce zgladiti napete odnose med državama. Foto: Reuters
Po napovedih naj bi se indijski predsednik Narendra Modi ob robu vrha sešel s kitajskim predsednikom, s katerim bosta skušala vsaj malce zgladiti napete odnose med državama. Foto: Reuters

Za še večjo zmedo je pozneje poskrbela tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing, ki je napačno dejala, da je Ši govoril na poslovnem forumu.

V Šijevem govoru, ki ga je prebral Vang, je kitajski predsednik prikrito napadel ZDA, čeprav jih ni imenoval, vendar pa je dejal, da je neimenovana država obsedena z ohranjanjem hegemonije in se trudi, da bi ohromila razvijajoče se trge in države v razvoju. "Kdor se prvi razvije, postane njihova tarča zadrževanja. Kdor koli jo dohiti, postane tarča obstrukcije," je dejal Vang v imenu Šija.

Drugi predsedniki so izbrali nekoliko spravljivejše tone v svojih govorih in so se izognili neposrednim napadom na zahodne države. "Kot prijatelji in partnerji znotraj skupine BRICS stojimo skupaj v cilju in prizadevanju za boljši in bolj enakopraven svet," je ob začetku vrha dejal južnoafriški predsednik Ramaphosa.

Brazilski predsednik Lula da Silva je na družbenih omrežjih zapisal, da si članice skupine želijo biti "za pogajalsko mizo enakovredne Evropski uniji, ZDA ali kateri koli drugi državi".

Članice BRICS-a so se zavezale, da si bodo prizadevale iskati alternative trenutnemu razmerju moči v svetu.

Voditelji BRICS-a so se dogovorili za širitev