Čeprav je Južna Afrika ob začetku vojne v Ukrajini pozvala Rusijo k enostranskemu umiku svoje vojske, pa je zdaj zunanja ministrica Naledi Pandor dejala, da to ni več stališče njene države. Foto: Reuters
Čeprav je Južna Afrika ob začetku vojne v Ukrajini pozvala Rusijo k enostranskemu umiku svoje vojske, pa je zdaj zunanja ministrica Naledi Pandor dejala, da to ni več stališče njene države. Foto: Reuters

"Ko govorimo o tem, kaj se dogaja v Ukrajini, govorimo o tem, da to ni več hibridna vojna, ampak skoraj prava," je dejal Lavrov na novinarski konferenci z južnoafriško zunanjo ministrico Naledi Pandor v Pretorii. Ob tem je ponovil obtožbe, da Zahod že dolgo pripravlja vojno proti Rusiji v Ukrajini in da poskuša uničiti vse, kar je rusko, od jezika do kulture.

Lavrov je bil kritičen do Zahoda, ki je Ukrajini poslal orožje v vrednosti več milijard dolarjev. Kot je dejal, je Rusija že večkrat ponovila, da je odprta za mirovne pogovore, a da jih Ukrajina zavrača. Opozoril je, da dlje ko bo konflikt trajal, težje bo doseči rešitev.

Južna Afrika, ki je skupaj z Rusijo, Kitajsko, Indijo in Brazilijo del skupine gospodarstev v vzponu (Brics), je do vojne v Ukrajini zavzela nevtralno stališče in se je lani vzdržala glasovanja o resoluciji Združenih narodov o obsodbi konflikta v Ukrajini.

Kljub temu je država ena najpomembnejših zaveznic Rusije v Afriki in ima tradicionalno tesne vezi z Moskvo, tudi zato, ker je takratna Sovjetska zveza podpirala boj proti apartheidu.

Sorodna novica Poljska napoveduje, da bo Nemčijo zaprosila za dovoljenje za dobavo tankov leopard Ukrajini

Februarja skupne vojaške vaje treh držav

Južna Afrika načrtuje tudi skupne vojaške vaje z rusko in kitajsko mornarico ob pristaniškem mestu Durban v drugi polovici februarja. Pomorske vaje sovpadajo z obletnico začetka ruske agresije proti Ukrajini 24. februarja.

Južnoafriška zunanja ministrica Pandor je sicer danes zavrnila kritike na račun skupnih vojaških vaj, rekoč, da gre pri teh vajah "s prijatelji" za "naraven potek odnosov".

Obisk Lavrova v Južni Afriki je del priprav na rusko-afriški vrh, predviden za julij. Od sredine lanskega leta je Lavrov že obiskal Egipt, DR Kongo, Ugando in Etiopijo. Ti obiski kažejo tudi na to, da Moskva tekmuje za vpliv v Afriki s Kitajsko in ZDA.

Prejšnji teden je namreč novi kitajski zunanji minister Čin Gang opravil prvo potovanje v Afriko, ameriška finančna ministrica Janet Yellen pa se mudi na turneji po Senegalu, Zambiji in Južni Afriki.