Zgradba šole v kraju Vuzlovji v pokrajini Harkov, ki je bila poškodovana med ukrajinsko protiofenzivo. Vuzlovji je po šestih mestih ruske okupacije znova v ukrajinskih rokah. Foto: EPA
Zgradba šole v kraju Vuzlovji v pokrajini Harkov, ki je bila poškodovana med ukrajinsko protiofenzivo. Vuzlovji je po šestih mestih ruske okupacije znova v ukrajinskih rokah. Foto: EPA

Več podrobnosti o napadu še ni znanih. Reuters navaja poročanje Rie, ki se sklicuje na rusko obrambno ministrstvo, da sta bila napadalca iz ene od držav nekdanje Sovjetske zveze, a ni znano, iz katere.

Po obstreljevanju zagorelo naftno skladišče v ruskem Belgorodu

Predtem je v tej regiji, ki meji na Ukrajino, zagorelo naftno skladišče, potem ko je bilo danes tarča obstreljevanja, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov in za napad obtožil Kijev. Dodal je, da žrtev ni bilo, pozneje pa je sporočil še, da je požar pogašen. "Znova nas bombardirajo. Eden od izstrelkov je zadel skladišče nafte v regiji Belgorod," je prek Telegrama sporočil guverner regije Gladkov. Ob tem je tudi objavil fotografijo, na kateri so vidni plameni in črn dim, ki se dviga nad stavbo. Dodal je, da so reševalne službe že na kraju dogodka in da ni nevarnosti, da bi se požar razširil.

Skladišče je v eni od vasi v bližini mesta Belgorod. Rusija se je prejšnji teden pritožila zaradi povečanega števila topniških in raketnih napadov na svojem ozemlju, ki meji na Ukrajino.
Čeprav je samo mesto Belgorod redkeje tarča ukrajinskih napadov kot istoimenska regija, pa je petkov ukrajinski napad zažgal tamkajšnjo mestno elektrarno in povzročil prekinitev dobave elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To se je zgodilo dan po tem, ko je raketa razdejala zgornje nadstropje stanovanjske stavbe v mestu, pri čemer pa ranjenih ni bilo. Isti dan je bilo uničeno tudi skladišče streliva v regiji.
Na začetku tedna so ukrajinski napadi prekinili oskrbo z elektriko v mestu Šebekino prav tako v regiji Belgorod. V napadih je umrla 74-letna ženska, več ljudi pa je bilo ranjenih.

Ruske sile so ponoči obstreljevale cilje v več ukrajinskih regijah

V ruskem raketnem napadu na območju Kijeva je bil močno poškodovan energetski objekt, je sporočila ukrajinska energetska družba Ukrenergo. V mestu Zaporožje je bilo prav tako poškodovanih več infrastrukturnih objektov, izbruhnili so požari. Guverner Oleg Staruh je prebivalce pozval, naj se umaknejo v zaklonišča. Nad pokrajino Dipropetrovsk je ukrajinska vojska prestregla pet brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, navedbe tamkajšnjih oblasti prenaša nemška tiskovna agencija DPA.

Zelenski: Ukrajina napreduje pri obnovi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer sporočil, da Ukrajina napreduje pri obnovi energetskih objektov, ki so bili poškodovani v silovitem ruskem obstreljevanju v ponedeljek in torek, ko je bilo ubitih tudi več kot 20 civilistov.

"V večini regij so bile obnovljene tehnične zmogljivosti za oskrbo z električno energijo. Obnovili bomo tudi vse druge," je sporočil Zelenski in dodal, da so obnovili 15 objektov. Ukrajince je pozval, naj varčujejo z elektriko v obdobjih največje porabe, saj bo to pripomoglo k stabilizaciji oskrbe države.

Posledice ruskega napada na Harkov. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada na Harkov. Foto: Reuters

Ruski vojaki prispeli v Belorusijo

V Belorusijo so medtem prispeli prvi ruski vojaki, ki bodo delovali v novi skupni vojaški skupini. Števila ruskih vojakov niso razkrili. Belorusko obrambno ministrstvo je objavilo fotografije prihoda vlakov in tovornjakov z vojaki.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek Ukrajino, Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljajo teroristične napade in vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine. Belorusija trdi, da so sile izključno obrambne in da je njihov namen varovanje meje. Minsk tudi obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi "Belorusijo potegniti v vojno", in pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju.

Raketni sistem visoke mobilnosti M142 (Himars) na skupnih vojaških vajah ZDA in Filipinov. Foto: Reuters
Raketni sistem visoke mobilnosti M142 (Himars) na skupnih vojaških vajah ZDA in Filipinov. Foto: Reuters

ZDA Ukrajini pošiljajo za 725 milijonov dolarjev orožja

ZDA so napovedale novo pošiljko vojaške pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 725 milijonov dolarjev, ki vključuje raketne sisteme Himars, strelivo, oklepna vozila, protitankovsko orožje, protioklepne rakete in medicinski material.

"Še naprej bomo stali ob strani ukrajinskemu ljudstvu, ki z izjemnim pogumom in brezmejno odločnostjo brani svojo svobodo in neodvisnost. Zmogljivosti, ki jih zagotavljamo, so skrbno odmerjene, da bi na bojišču za Ukrajino prinesle največje spremembe," je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Kot je dodal, pomoč prihaja zaradi brutalnih ruskih raketnih napadov na civiliste po vsej Ukrajini in vse več dokazov o grozodejstvih ruskih sil. S tem se je skupna vojaška pomoč ZDA Ukrajini od začetka mandata predsednika Joeja Bidna povečala na 18,3 milijarde dolarjev, je dejal Blinken.

ZDA in Nemčija bodo Ukrajini še ta mesec dostavile sofisticirane protiletalske sisteme za boj proti ruskim zračnim napadom, je v petek napovedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Savdska Arabija obljublja humanitarne milijone Ukrajini

Savdska Arabija je Ukrajini obljubila 410 milijonov evrov humanitarne pomoči, je poročala savdska državna tiskovna agencija SPA. Novica o obljubljeni pomoči prihaja dan po petkovem telefonskem pogovoru med savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom in ukrajinskim predsednikom Zelenskim, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Savdski prestolonaslednik je po navedbah SPA-ja dejal, da je njegova država pripravljena nadaljevati prizadevanja za posredovanje med Kijevom in Moskvo.

Prejšnji mesec je zalivska monarhija oziroma kronski princ osebno posredoval pri izpustitvi desetih zapornikov različnih narodnosti iz ruskega ujetništva, medtem ko je ta teden njegova država glasovala za resolucijo ZN-a, ki je obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij.

Pred tem je bila Savdska Arabija deležna ostrih kritik ZDA, potem ko je skupina OPEC+, ki jo vodi Riad in v kateri je tudi Rusija, na začetku meseca napovedala zmanjšanje črpanja nafte za dva milijona sodov na dan. Washington je Riadu očital, da se je s tem glede konflikta v Ukrajini postavil na stran Moskve. Predstavniki monarhije so se na kritike odzvali z besedami, da je poteza izključno gospodarske narave.

Musk: SpaceX ne more v nedogled financirati Starlinka v Ukrajini

Ustanovitelj Tesle in podjetja SpaceX, milijarder Elon Musk, je v petek sporočil, da SpaceX ne more v nedogled financirati satelitskega interneta Starlink v Ukrajini, ki so ga aktivirali februarja, da bi ukrajinski vojski in prebivalcem omogočili dostop do spleta.

"SpaceX ne zahteva povračila preteklih stroškov, vendar tudi ne more financirati obstoječega sistema v nedogled," je v petek tvitnil Musk, ki je pred kratkim izzval jezo Kijeva, ko je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Musk je prejšnji mesec prosil ameriško obrambno ministrstvo, naj namesto njega prevzame financiranje programa. "Lahko potrdimo, da je ministrstvo prejelo korespondenco od družbe SpaceX o financiranju (...) njihovega proizvoda za satelitske komunikacije v Ukrajini. Še naprej komuniciramo s podjetjem SpaceX o tej in drugih temah," so sporočili iz ministrstva in dodali, da obstajajo alternative za Starlink.

Starlink zagotavlja povezavo prek satelitov

Sistem Starlink, ki se je izkazal za ključnega za ukrajinsko vojsko, sicer deluje tako, da prek omrežja satelitov zagotavlja širokopasovni internet, poroča britanski BBC.

Elon Musk je Kijev nedavno razburil s predlogi za končanje vojne, med katerimi je prepustitev Krima Rusiji. Foto: Reuters
Elon Musk je Kijev nedavno razburil s predlogi za končanje vojne, med katerimi je prepustitev Krima Rusiji. Foto: Reuters

Vendar po Muskovih besedah vzdrževanje Starlinka stane 20 milijonov dolarjev na mesec, SpaceX pa naj bi doslej za vzdrževanje Ukrajine na spletu porabil 80 milijonov dolarjev.

"Poleg terminalov moramo ustvariti, izstreliti, vzdrževati in dopolnjevati satelite in zemeljske postaje," je Musk pojasnil na Twitterju. "Prav tako smo se morali braniti pred kibernetskimi napadi in motnjami, ki so vedno težje," je dodal.

Eden najbogatejših Zemljanov namerava vendarle kupiti družbeno omrežje Twitter za približno 44 milijard dolarjev. Informacija je odjeknila tik pred začetkom tožbe Twitterja proti Musku, ker je ta poleti odstopil od nakupa.

Ukrajina Starlinku pripisuje ključno vlogo

Ukrajina je ta teden Starlinku pripisala zasluge za pomoč pri ponovnem zagonu ključne infrastrukture, potem ko je državo pretreslo več kot sto ruskih raketnih napadov.

Podpredsednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov je na Twitterju dejal, da je Starlink bistven element ukrajinske infrastrukture. Poleg tega je ob zmanjšanju napetosti med milijarderjem in Kijevom dejal, da je Musk "med največjimi zasebnimi donatorji na svetu, ki podpirajo Ukrajino", navaja BBC.

Pomen omrežja Starlink je poudaril tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Naj nam bo všeč ali ne, Musk nam je pomagal preživeti najbolj kritične trenutke vojne," je zapisal Podoljak in dodal, da bo Ukrajina "našla rešitev, da bo Starlink še naprej deloval".

Večino terminalov v Ukrajini plačale druge države

Medtem je CNN poročal, da podatki družbe SpaceX, ki jih je podjetje delilo z ameriškim obrambnim ministrstvom, kažejo, da so približno 85 odstotkov prvih 20.000 terminalov v Ukrajini vsaj delno plačale države ali drugi subjekti. Ti naj bi plačali tudi približno 30 odstotkov internetnega dostopa, še navaja AFP.

Novi ruski napadi po Ukrajini