Ukrajina si močno prizadeva za dobavo nemških raket taurus. Foto: Reuters
Ukrajina si močno prizadeva za dobavo nemških raket taurus. Foto: Reuters

Na kongresu Socialnih demokratov kancler sicer ni načel vprašanja, ali bo Nemčija dobavila Ukrajini tudi vodene rakete tipa taurus, za katere napadena država prosi več kot leto dni. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer v intervjuju za televizijo ARD hvalil zdajšnjo vlado v Berlinu in se obregnil ob prejšnjo pod vodstvom Angele Merkel.

Preden se v tem tednu voditelji Unije srečajo na temo štiriletne pomoči Ukrajini, ki jo je doslej blokiral madžarski premier Viktor Orban, je Scholz izrazil jasno pričakovanje do članic. Nemčija bo letos v proračunu za Ukrajino namenila dobrih sedem milijard evrov, to je več kot polovica letne evropske pomoči.

"Rad bi, da se v Evropi pogovorimo, kako povečati prispevke. Nemčija ne more več sama financirati tako velikega deleža. Kot je dejal Helmut Schmidt, smo srednje velika sila. Naša naloga je, da storimo veliko, ampak tudi ostale države morajo veliko prispevati," je dejal Scholz.

Kancler pa kljub pritiskom iz opozicije in koalicije še molči glede vprašanja, ali bo Nemčija Ukrajini dobavila vodene rakete taurus z dosegom kar 500 km, s katerimi bi bilo teoretično možno zadeti Moskvo. Vlada preverja možnost, ali bi doseg raket lahko zmanjšali. Britanci pa naj bi ponudili, da Ukrajini dobavijo svoje rakete, če Nemčija Veliki Britaniji dostavi taurus.

"Ne čez nekaj mesecev ali čez nekaj let, zdaj je potrebno, da ukrajinski vojski nudimo možnost tehnične opreme, da napade tudi rusko infrastrukturo v ozadju, za frontno črto," je prejšnji teden vodja največje skupine v evropskem parlamentu Manfred Weber dejal na obisku v Kijevu.