Ukrajina je med največjimi svetovnimi izvoznicami žita, a je uvoz močno omejen po ruskem napadu. Foto: Reuters
Ukrajina je med največjimi svetovnimi izvoznicami žita, a je uvoz močno omejen po ruskem napadu. Foto: Reuters

Zaradi globalne prehranske krize, ki se je po začetku ruske vojaške agresije v Ukrajini še poglobila, je slovensko zunanje ministrstvo predlagalo, da se Slovenija pridruži pobudi ukrajinskega predsednika Zelenskega "Žito iz Ukrajine".

Milijon evrov bo Slovenija nakazala preko Svetovnega programa za hrano (WFP), z njim pa bo v okviru pobude omogočila prevoz pošiljke žita iz Ukrajine do držav v razvoju, ki jih je pomanjkanje hrane najhuje prizadelo.

V okviru humanitarne pobude Ukrajina donira žito, ki so se ji pridružile številne države, donatorice prispevajo za njegov prevoz, za koordinacijo in dostavo pomoči pa skrbi WFP.

Prva ladja s 25.000 tonami pšenice za Etiopijo je odplula sredi novembra. Naslednje pošiljke žita bodo usmerjene v države, kjer so po oceni WFP-ja najhujše humanitarne razmere, to so Somalija, Jemen in Sudan.

Sodelovanje Slovenije v pobudi "Žito iz Ukrajine" bo s prispevkom enega milijona evrov napovedal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se bo preko avdio-video povezave udeležil slovesne inavguracije te pobude 26. novembra 2022 v Kijevu.

S sodelovanjem v humanitarni pobudi Slovenija kot odgovorna in solidarna članica mednarodne skupnosti prevzema soodgovornost za zagotavljanje prehranske varnosti v najrevnejših državah, ki jih pesti lakota, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Omenjeni prispevek dopolnjuje letošnja prizadevanja za naslovitev globalne prehranske krize, pri čemer se je Slovenija s humanitarno pomočjo odzvala na krize v Jemnu, Haitiju, Laosu in v štirinajstih državah podsaharske Afrike, so še dodali na MZZ-ju.