Podporniki opozicijske BJP se veselijo zmage, ki jo kažejo prvi delni rezultati. Dokončni rezultati naj bi bili znani tekom dneva. Foto: EPA
Podporniki opozicijske BJP se veselijo zmage, ki jo kažejo prvi delni rezultati. Dokončni rezultati naj bi bili znani tekom dneva. Foto: EPA
Volitve v Indiji so izjemno zahteven logističen projekt. Foto: EPA
Po 70 letih volilni preobrat v Indiji

Volitev, ki so potekale več kot mesec dni v skupno devetih fazah, se je udeležilo 66,38 odstotka volilnih upravičencev, s tem pa je bil presežen prejšnji rekord iz leta 1984, poroča BBC. BJP-ju z voditeljem Narendro Modijem se obeta 272 od skupno 543 sedežev. "Indija je zmagala. Prihajajo dobri dnevi," je na Twitterju zapisal Modi. Vodja BJP, sin lastnika čajne stojnice iz Gujarata in od leta 2001 prvi mož te zvezne države na zahodu Indije, je obljubil oživitev gospodarstva in nova delovna mesta. 63-letnik je v javnosti priljubljen, a je hkrati tudi sporna osebnost, predvsem zaradi domnevne vpletenosti v protimuslimanske nemire leta 2002, v katerih je bilo ubitih več kot 1000 ljudi.

Volilne komisije preštevajo okoli 551 milijonov glasov, ki so jih upravičenci 8.251 kandidatom oddali na več kot 1,8 milijona elektronskih volilnih napravah. Volilno pravico ima 814 milijonov ljudi.

Vladajoča stranka: Slabo kaže
V vladajoči Kongresni stranki so že priznali poraz. Kongresna stranka je v ospredju v zgolj 33 volilnih okrožjih in po desetih letih na oblasti se stranki obeta velik poraz. "Trenutno kaže zelo slabo," je dejal tiskovni predstavnik stranke Abhishek Manu.

BBC poroča, da na sedežu stranke BJP poteka pravo rajanje: navdušeni podporniki stranke ob glasni spodbudi domoljubnih pesmi na velikih zaslonih spremljajo projekcije izidov, spremljajo pa jih tudi številni mediji. "Gre za začetek sprememb, revolucije in novega obdobja," je na sedežu stranke v New Delhiju dejal visoki predstavnik BJP Prakash Javadekar.

Preštevanje glasov poteka v 989 središčih, spremlja pa ga več kot 1.100 opazovalcev. Pri tem jih bo spremljalo na stotisoče varnostnikov, saj želijo oblasti zagotoviti, da bo preštevanje potekalo brez težav.

Po 70 letih volilni preobrat v Indiji