Napad se je zgodil v islamskem centru Al Noor v bližini Osla. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v islamskem centru Al Noor v bližini Osla. Foto: Reuters

Domnevni napadalec bo v priporu preživel najmanj štiri tedne, od tega prva dva v popolni izolaciji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tako je sodišče ugodilo zahtevi tožilstva, ki je zaradi preiskave zahtevalo najdaljši mogoč pripor štirih tednov. Tožilci so navedli tudi možnost, da bi osumljenec vplival na dokaze, priče in morebitne pomagače.

Manshaus je uradno osumljen umora svoje 17-letne polsestre in terorističnega dejanja v mošeji. Uradna razglasitev za osumljenca je na Norveškem korak pred uradno obtožbo.
21-letnik se je tako danes prvič pojavil v javnosti. Oblečen je bil v temna oblačila, okoli oči je imel modrice, po obrazu pa je bil popraskan. To je po navedbah AFP-ja verjetno posledica pretepa z vernikom, ki ga je obvladal.

Manshaus je po besedah njegove odvetnice Unni Fries na zaslišanju za zaprtimi vrati zahteval izpustitev na prostost. "Zavrnil je obtožbe in izkoristil pravico do molka," je povedala novinarjem po zaslišanju.

Policija sobotni strelski incident v mošeji nedaleč od norveške prestolnice Oslo obravnava kot "poskus terorističnega dejanja". Preiskava je pokazala, da ima storilec ekstremistične desničarske nazore. Med drugim naj bi izražal podporo Vidkunu Quislingu, norveškemu politiku, ki je sodeloval z okupatorskimi nemškimi nacističnimi silami. Njegova stališča so bila tudi sovražna do priseljencev. Strelec naj bi po prvih ugotovitvah deloval sam.

Napadalca obvladal vernik

Mladi moški bele polti in v zgodnjih 20. letih je v soboto oborožen z več kosi orožja vstopil v mošejo nedaleč od Osla in začel streljati. V času napada so bili v mošeji Al Noor le trije ljudje, eden izmed navzočih vernikov je napadalca obvladal. Ranjen je bil en človek.

Le nekaj ur po napadu v mošeji so policisti v hiši v kraju Baerum odkrili truplo mlade ženske, 17-letne napadalčeve polsestre.

Na Norveškem je še zelo živ spomin na napad desničarskega ekstremista Andersa Behringa Breivika. Ta je v napadih v Oslu in na otoku Utoya julija 2011 ubil 77 ljudi, med njimi veliko otrok in najstnikov. Zaradi tega so ga leta 2012 obsodili na 21 let zapora.