Vučić je novinarje BIRN-a obtožil laganja. Foto: EPA
Vučić je novinarje BIRN-a obtožil laganja. Foto: EPA
Srbija
Lanske poplave so povzročile za milijardo in pol evrov škode. Foto: EPA

Balkanski preiskovalni novinarski portal BIRN s sedežem v Sarajevu je na začetku tedna poročal, da je srbsko državno elektropodjetje Elektroprivreda Srbije (EPS) za obnovo rudnika Tamnava najelo neizkušeno domačo družbo, ki se do zdaj še ni ukvarjala s podobnimi deli, in s tem zvišalo stroške obnove.

Novinarji BIRN-a so odkrili, da je družba Južna Bačka povezana z Nikolo Petrovićem, ki je direktor državnega podjetja Elektromreže Srbije in hkrati tesen sodelavec Vučića.

Članek o obnovi rudnika, ki zagotavlja premog za termoelektrarno Nikola Tesla in je bil poškodovan v poplavah maja lani, je močno razburil Vučić, ki je na sobotni novinarski konferenci obtožil Evropsko unijo in vodjo njene misije v Beogradu Michaela Davenporta, da finančno podpirajo medije, med njimi tudi BIRN, z namenom obrekovanja srbske vlade.

Na njegove obtožbe se je odzvala tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič, ki je izrazila presenečenje nad izjavami Vučića in ga opozorila, da so medijske kritike temelj zagotavljanja odgovornosti izvoljene vlade. Od srbskega premierja v EU-ju tudi pričakujejo, da bodo oblasti zagotovile okolje, ki bo podpiralo svobodo govora in medijev.

"Nočem biti vaša lutka"
Kocijančičevo je Vučić nato obtožil, da ga želi utišati. "Šokiran sem nad dejstvom, da me želi Maja Kocijančič utišati v imeni EU-ja. Nočem biti vaša lutka," je zapisal v pismu Evropski komisiji.

Poleg tega je srbski premier obtožil BIRN, da deluje v korist tujih podjetij, ki si želijo pridobiti posel pri obnovi rudnika. Vučić sicer ni poimenoval podjetja, vendar je pojasnil, da je bila njegova ponudba za 23 milijonov evrov dražja od ponudbe Elektroprivrede Srbije.

Vučić, ki se je iz skrajnega desničarskega politika prelevil v podpornika evropske poti za Srbijo, je lani prišel v spor z Organizacijo za varnost in sodelovanje (OSCE), ki jo je obtožil laganja, potem ko je kritizirala namere vlade, da utiša kritike na njen račun glede odziva na katastrofalne poplave.

Regionalna direktorica BIRN-a Gordana Igrić je srbsko vlado obtožila, da njene obtožbe spominjajo na čas v režimu nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića v 90. letih prejšnjega stoletja.