Sodišče ni upoštevalo pritožb Motasadekovih odvetnikov. Foto: Reuters
Sodišče ni upoštevalo pritožb Motasadekovih odvetnikov. Foto: Reuters
Munir Al Motasadek
Motasadek je bil spoznan za krivega sodelovanja pri napadu 11. septembra že novembra lani, a je moral na dokončno obsodbo počakati dva meseca. Foto: EPA
Obsodba Motasadeka

Sodišče je Maročanu Munirju Al Motasadeku izreklo najvišjo kazen po nemški zakonodaji zaradi sodelovanja pri množičnem poboju in zavrnilo vse pritožbe obrambe. "Motasadek je sodeloval pri velikem zločinu," je izjemno strogo kazen obrazložil glavni sodnik Carsten Beckman.

Motasadek je priznal, da je poznal ugrabitelje letal 11. septembra, a da ni vedel nič o njihovih načrtih. Kljub temu je branje obtožnice prestal popolnoma mirno.

Tožilci so trdili, da je bil Motasadek prijatelj treh samomorilskih napadalcev iz Hamburga in so bili ves čas sojenja mnenja, da je Motasadek storil brezmejno krivico in si zasluži najvišjo kazen po nemški zakonodaji.

Pomagal pri napadu na Dvojčka in Pentagon
Motasadek je bil član skupine arabskih študentov v Hamburgu, ki je pomagala organizirati napade na ZDA leta 2001, in je drugi obsojeni za sodelovanje v napadu, ki je terjal življenja skoraj 3.000 ljudi.

Že avgusta leta 2005 ga je deželno sodišče v Hamburgu spoznalo za krivega članstva v teroristični združbi in mu dodelilo sedemletno zaporno kazen. Lani novembra pa ga je še zvezno sodišče spoznalo krivega pomoči pri umoru 246 potnikov in posadke na štirih letalih, ki so se 11. septembra zaletela v Svetovni trgovinski center in Pentagon oz. strmoglavila.

Obsodba Motasadeka