Proces poteka v dvorani gledališča, ki so jo preuredili v sodno dvorano. Foto: EPA
Proces poteka v dvorani gledališča, ki so jo preuredili v sodno dvorano. Foto: EPA
Domnica Cemortan
Domnica Cemortan velja za pomembno pričo tožilstva. Foto: EPA
Sojenje kapitanu Coste Concordie

V toskanskem mestu Grosseto se je nadaljevalo sojenje kapitanu luksuzne ladje za križarjenja, ki je januarja leta 2012 nasedla ob slikovitem italijanskem otoku Giglio. Sojenje se je uradno začelo 9. julija, a so ga zaradi stavke italijanskih odvetnikov takoj po začetku preložili.

Obtožnica Schettina med drugim bremeni uboja 32 ljudi, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo z več kot 4.000 potniki in člani posadke zapustil, preden je bila končana evakuacija vseh potnikov. Ob morebitni obsodbi mu grozi do 20 let zapora.

Na nadaljevanju sojenja je obramba znova predlagala dogovor s tožilstvom, v skladu s katerim bi 52-letni Schettino v zameno za priznanje krivde prejel tri leta in pol zapora. V predhodnih zaslišanjih je preiskovalnih sodnik zavrnil to možnost.

Kapitana naj bi vrglo s krova
Schettinova obramba je pred začetkom sojenja vztrajala, da nameravajo dokazati, da za nesrečo "ni odgovoren nihče".

"Nikoli se ne izogibal svojih odgovornosti. A edino pravično je, da se mu sodi pošteno," je novinarjem pred sodno dvorano dejal kapitanov odvetnik Francesco Pepe. "Bil je kapitan in tako je prav, da je referenčna točka za določene stvari. A ni prav, da se ga krivi za odgovornosti, ki jih ni imel," je še dejal.

Njegovi odvetniki trdijo, da je Schettino preprečil še hujšo nesrečo, ko je 290 metrov dolgo ladjo po trčenju s čerjo zapeljal v plitvo morje. Po njihovih besedah je kapitana tudi vrglo s krova, ko se je ladja nagnila.

Zaslišanih bo 700 prič
Današnje obravnave se je udeležila tudi 26-letna Moldavijka Domnica Cemortan, ki naj bi imela razmerje s kapitanom in je bila v času nesreče skupaj z njim na poveljniškem mostu. Za pričo jo je predlagalo tožilstvo.

"Upam, da bo resnica prišla na dan in bodo krivci odgovarjali za to nesrečo," je dejala novinarjem pred sodiščem.

V postopku je udeleženih 4.228 oškodovancev, zaslišanih pa naj bi bilo 700 prič, od tega 575 po predlogu tožilstva.

Proces proti Schettinu pa naj bi se po oceni državnega tožilstva končal v prvi polovici leta 2014. "Smo optimistični, da bo na podlagi naše preiskave sledil hiter zaključek postopka. O Schettinovi krivdi ni nobenega dvoma. Dokazi so nesporni," je dejal tožilec Francesco Verusio.

Sojenje kapitanu Coste Concordie