Veselje novinarja ob izpustitvi. Foto: AP
Veselje novinarja ob izpustitvi. Foto: AP

Več podrobnosti za zdaj še ni znano. Kot smo poročali dopoldne, nemško sodišče sprva ni odobrilo plačila varščine v zameno za izpustitev iz pripora, pozneje pa ga je izpustilo brez varščine in obtožnice. Nemško zunanje ministrstvo je poudarilo, da ne bodo izročili nikogar, ki mu grozi smrtna kazen.

Novinarja so aretirali v soboto na berlinskem letališču Tegel, ko je bil na poti v Doho v Katarju. Nemčija je ravnala na podlagi mednarodnega naloga za aretacijo, ki ga je izdal Egipt, Mansurjeva domovina. Po Nemčiji se vrstijo ostre kritike novinarjev in politikov glede pridržanja, saj jih skrbi, da bi Mansurja lahko izročili Egiptu.

Egiptovsko sodišče je Mansurja lani v odsotnosti obsodilo na 15 let zapora zaradi "mučenja odvetnika" leta 2011 na trgu Tahrir v središču Kaira, kjer je bilo središče protestov, ki so zrušili avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka. Mansur je očitke označil za izmišljene in poskus utišanja Al Džazire, ki ji trenutne egiptovske oblasti očitajo podporo islamistični Muslimanski bratovščini.