Protestniki pred berlinsko policijsko postajo zahtevajo izpustitev Al Džazirinega novinarja. Foto: EPA
Protestniki pred berlinsko policijsko postajo zahtevajo izpustitev Al Džazirinega novinarja. Foto: EPA
false
Al Sisi je 3. junija prišel na prvi uradni obisk Nemčije, ki si obeta sklenitev velikih poslov z Egiptom. Foto: EPA

52-letni Mansur je po aretaciji zapisal na Twitterju, da so ga pridržali na berlinskem letališču in da ga bodo odvedli pred preiskovalnega sodnika. Nemška zvezna policija je aretacijo novinarja na letališču Tegel potrdila. Sporočila je, da Egipt v nalogu za aretacijo Mansurju očita "več zločinov", ni pa želela izdati podrobnosti.

Nemčija je ravnala na podlagi mednarodnega naloga za aretacijo, ki ga je izdal Egipt. Egiptovsko sodišče je namreč lani Mansurja v odsotnosti obsodilo na 15 let zapora. Kot je razkrila Al Džazira, je bil Mansur obsojen zaradi "mučenja odvetnika" leta 2011 na trgu Tahrir v središču Kaira, kjer je bilo središče protestov, ki so zrušili dolgoletnega avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka.

Al Džazira je v soboto predvajala posnetek, v katerem je Mansur povedal, da mu očitajo posilstvo, ugrabitev in tatvino. Obtožbe je označil za "izmišljotino".

Kot poročajo mediji, bodo egiptovske oblasti vztrajale pri Mansurjevi izročitvi. Vlada predsednika Abdela Fataha Al Sisija, ki Egipt vodi od vojaškega udara iz julija 2013 zoper demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, Al Džaziri že dalj časa očita, da podpira Mursijevo Muslimansko bratovščino. Katarska televizijska mreža vztraja, da poroča objektivno.

Mansur, ki ima poleg egiptovskega tudi britansko državljanstvo, je Nemčiji še očital, da je pomagač egiptovskega režima. Nemški sodnik mora zdaj odločiti, ali naj sproži postopek izročitve.

Tesnejše (milijardne) vezi med Kairom in Berlinom
Spomnimo, v začetku junija je Al Sisi prvič uradno obiskal Nemčijo, obisk pa je povzročil precej razburjenja. Kot je poročal Reuters, je predsednik nemškega parlamenta Norbert Lammert pred obiskom napovedal, da se z Al Sisijem ne bo srečal zaradi "neverjetnega števila smrtnih kazni".

Nemška kanclerka Angela Merkel je priznala, da obstajajo "različna mnenja" med državama, vendar, da je obenem tudi veliko razlogov za tesne vezi med njima.

Nemška skupina Siemens medtem pričakuje sklenitev več milijard evrov vrednega posla z Egiptom na področju dobave plina in parnih elektrarn, je še poročal Reuters.