Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Pogodbo o trgovini z orožjem (ATT), ki ureja trgovanje vse od pištol do tankov, ladij in letal, je podpisalo 130 držav, ratificiralo pa 60. Države so se s tem zavezale, da bodo preprečile prodajo ali prenos orožja na krizna območja, teroristom, kriminalcem in kršilcem človekovih pravic.

Večje proizvajalke orožja niso pristopile
ZDA so več milijard vredno pogodbo podpisale že septembra leta 2013, a je kot kaže, predsedniku Baracku Obami ne bo uspelo spraviti skozi senat, kjer bodo od januarja imeli večino republikanci. Ratifikacije pogodbe nasprotuje ameriško Nacionalno združenje orožarjev, ki je eno izmed najmočnejših lobijev v ZDA, in to čeprav pogodba zadeva le izvoz orožja na svetovni ravni, in ne znotraj samih ZDA.

Pogodbe sicer niso podpisale države, ki so med večjimi proizvajalkami orožja, Rusija, Kitajska, Indija in Pakistan. Med državami, ki veljajo za večje izvoznice orožja in so pogodbo podpisale, pa so Francija, Nemčija in Velika Britanija.

Banov poziv
Generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Mun je izrazil pomembnost, da se k podpisu pogodbe zavežejo še druge države, "še posebej tiste, ki so večje izvoznice in uvoznice orožja. "Države, ki še niso pristopile k pogodbi, pozivam, naj to storijo čim prej."