Šerifov urad je objavil posnetek do trenutka usodnega strela. Foto: YouTube
Šerifov urad je objavil posnetek do trenutka usodnega strela. Foto: YouTube
Last Stop sredi arizonske puščave ponuja nekaj za vse - burgerje, kavarno, filmsko kuliso, avtokamp in ... strelišče. Foto: Last Stop

Deklica je 39-letnega Charlesa Vacco ustrelila v glavo, ko je zaradi odboja izgubila nadzor nad svojim uzijem in je tega vrglo nad njeno glavo, v smer inštruktorja, ki je stal ob njej. Moškega so prepeljali v bolnišnico v Las Vegas, a je zaradi prehudih poškodb po nekaj urah umrl.

Devetletnica je bila na strelišču v spremstvu staršev, ki sta učno uro snemala. Posnetek kaže inštruktorja, kako daje deklici napotke, medtem ko ona strelja v tarčo na puščavskem strelišču Last Stop (Zadnja postaja) v White Hillsu. Zmontiran posnetek, ki se konča predčasno, tik preden je inštruktor ustreljen, je objavil šerifov urad okrožja Mojave.

Kot poroča časnik Las Vegas Review-Journal, je deklica pred nesrečo uspešno streljala z brzostrelko, ko je bila ta nastavljena na "posamični strel", usodno pa je bilo, ko je Vacca spremenil nastavitev na avtomatsko.

Ob tem je treba povedati, da strelske ure za otroke niso nič nenavadnega po nekaterih delih ZDA. Večina strelišč ima sicer stroga varnostna pravila, kar se tiče mladoletnih učencev.

Strelišče vabi
Arizonska zakonodaja mladoletnikom prepoveduje posedovanje strelskega orožja, razen če jih ne spremlja najmanj eden izmed staršev, skrbnik ali inštruktor. Šerif okrožja Mojave Jim McCabe je povedal, da proti strelišču ne bodo vložili nobene obtožnice. Strelišče Last Stop se razprostira sredi puščave Mojave, kot obljubljajo na svoji spletni strani, pa svojim strelcem pričarajo vzdušje Puščavske nevihte (ime operacije med zalivsko vojno, op. a.).

Strelišče med drugim ponuja vodene ture, ki vključujejo zasebno strelišče in usposobljenega strelskega inštruktorja, nekdanjega pripadnika vojske. Otroci, ki se odločijo za omenjeno ponudbo, morajo biti stari najmanj osem let in v spremstvu staršev. Nato si lahko stranke izberejo svoje strelsko orožje. "Na strelišču lahko z našim avtomatskim orožjem streljate na popolnoma avtomatski nastavitvi. Naj vam puška poje!" še vabi spletna stran.