V ameriškem napadu na bolnišnico v Kunduzu v začetku oktobra lani je bilo ubitih 42 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. Nihče od odgovornih ne bo stopil pred sodišče. Foto: EPA
V ameriškem napadu na bolnišnico v Kunduzu v začetku oktobra lani je bilo ubitih 42 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. Nihče od odgovornih ne bo stopil pred sodišče. Foto: EPA
false
Napad je izvedlo letalo AC 130, eno najmočnejših orožij ameriškega letalstva. Foto: EPA
false
Napad na bolnišnico, ki je bila jasno označena, njene natančne koordinate pa so bile znane tako ameriški kot afganistanski vojski in afganistanskim oblastem, je trajal dobre pol ure. Foto: Reuters

Kot poroča Al Džazira, ki se sklicuje na višjega predstavnika ameriške administracije, je med kaznovanimi pripadniki vojske tudi general. Zoper nikogar izmed kaznovanih niso bile vložene kazenske ovadbe, kazni pa so le administrativne.

Nihče od kaznovanih sicer ne bo stopil pred vojaško sodišče. En častnik je bil umaknjen s svojega poveljniškega mesta in iz Afganistana. Sedem izmed kaznovanih je prejelo pisni ukor, ki lahko tudi konča njihovo vojaško kariero, šest jih je bilo poslanih na pogovor s psihologom, dva pa bosta morala opraviti dodatna urjenja, poroča rt.com

Več kaznovanih za napad na bolnišnico, kjer je delovala človekoljubna organizacija
Zdravniki brez meja (Medecins Sans Frontieres oziroma MSF), v Kunduzu na severu Afganistana je pripadnikov posebnih enot in letalstva. Ameriško obrambno ministrstvo bo celovito poročilo o preiskavi napada sicer objavilo še danes.

Administrativne kazni za pokol
Spomnimo, v ameriškem napadu na bolnišnico 3. oktobra lani je bilo ubitih 42 ljudi, med njimi tudi 14 pripadnikov bolnišničnega osebja in 24 bolnikov. Ranjenih je bilo več deset ljudi. MSF je napad opisal kot "neusmiljen in brutalen", označil pa ga je za vojni zločin. Napad je trajal polnih 30 minut.

"Bolniki so goreli v svojih posteljah, pripadniki bolnišničnega osebja so bili obglavljeni in so izgubili ude, drugi so bili ustreljeni z letala AC-130 med begom iz stavbe," je MSF napisal v novembrskem poročilu o napadu, poroča rt.com.

Napadli talibani, ubili zdravnike in bolnike
Do napada je prišlo po tem, ko so bile ameriške sile poklicane, naj napadejo talibansko poveljniško mesto v drugi stavbi, ki je od bolnišnice oddaljeno 411 metrov. Ameriška vojska naj bi afganistanskim silam namreč pomagala znova prevzeti nadzor nad Kunduzom, ki je septembra padel v roke talibanov. Šlo je za prvo večje mesto, ki so ga talibani osvojili po letu 2001.

Afganistanske oblasti so trdile, da so bolnišnico prevzeli talibani, a za to niso ponudile nikakršnih dokazov. Po uničenju bolnišnice je MSF prenehal delovati v Kunduzu, še poroča Al Džazira.

Ameriški predsednik Barack Obama se je za napad opravičil, obrambno ministrstvo pa ga je označilo za "napako". MSF je po napadu poudaril, da so tako ameriškim in preostalim koalicijskim silam kot afganistanski vojski in civilnim oblastem sporočili natančne koordinate bolnišnice ravno z namenom, da se izognejo napadom nanjo.

Zaman zahtevali neodvisno preiskavo
MSF je sicer zahteval neodvisno preiskavo, ki bi jo vodil organ ZN-a v Bernu, Mednarodna humanitarna preiskovalna komisija (IHFFC), ki je ustanovljen ravno z namenom preiskave potencialnih kršitev mednarodnega humanitarnega prava, a bi bil za to potreben pristanek Obamove administracije. V ta namen je MSF Beli hiši predal 547.000 podpisov pod peticijo, ki zahteva takšno preiskavo. Glede ameriške preiskave pa je vodja MSF-ja v ZDA Jason Cone dejal, da "storilci ne morejo biti tudi sodniki".