Od začetka svoje ofenzive v juniju, ko so zavzeli precejšen del severa Iraka, pripadniki IS-ja preganjajo verske in etnične manjšine, ki jih postavljajo pred izbiro, da se spreobrnejo v islam ali pa jim grozi usmrtitev. Foto: Reuters
Od začetka svoje ofenzive v juniju, ko so zavzeli precejšen del severa Iraka, pripadniki IS-ja preganjajo verske in etnične manjšine, ki jih postavljajo pred izbiro, da se spreobrnejo v islam ali pa jim grozi usmrtitev. Foto: Reuters
Skrajnež
Skoraj petminutni posnetek nosi naslov "Sporočilo Ameriki", na njem pa zamaskirani moški, ki se predstavi kot pripadnik IS-ja, pojasnjuje, da je novinarjeva smrt neposredna posledica ameriškega obstreljevanja položajev IS-ja v Iraku. Foley je bil oblečen v oranžno obleko, podobno tistim, ki jih nosijo zaporniki v ameriškem zaporu v zalivu Guantanamo, kleči pa ob zamaskirancu, oblečenem v črno. Foto: Reuters
Obglavljanje novinarja še odmeva
Iskanje morilcev ameriškega novinarja

ZDA so v preteklosti poskusile rešiti obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, a neuspešno. Medtem so razpisali mednarodno tiralico za njegovim usmrtiteljem. Za Foleyja naj bi sicer zahtevali kar 132 milijonov dolarjev odkupnine.

Kot poroča britanski BBC, je Foleyja v preteklosti neuspešno poskušala rešiti tajna ameriška vojaška enota.

Pentagon je v sporočilu za javnost zapisal, da so "ZDA izvedle več reševalnih akcij, s katerimi so poskušale osvoboditi zajete ameriške talce v Siriji". Izvedli so tako zračne kot kopenske ofenzive. "Akcije pa so bile žal neuspešne, saj talcev ni bilo na lokacijah, kjer smo jih iskali," se je še glasilo sporočilo iz Pentagona.

Velika Britanija razpisala tiralico
Kot poroča britanski Telegraph, naj bi dopisnika Global Posta in francoske tiskovne agencije AFP obglavil Britanec po imenu 'John', za katerim je že razpisana mednarodna tiralica. Na videoposnetku Foleyjeve usmrtitve je usmrtitelj govoril z britanskim naglasom. 'John', kot so ga poimenovali, naj bi bil rojen v Londonu, kjer se je pridružil džihadistom, specializiranim za ugrabitve.

V IS-ju najmanj 500 Britancev
Kot še piše Telegraph, so prav britanski verski fanatiki, ki se borijo s skrajno džihadistično skupino Islamska država (IS), med najbolj zloveščimi in neusmiljenimi. Iz Velike Britanije naj bi se jih odpravilo okoli 500, da bi branili in pomagali graditi kalifat. Iz navadnih vojakov pa so si v skupini izredno hitro utrli pot do višjih mest.

Britanska policija ima seznam več sto bojevnikov iz Velike Britanije, ki se borijo s člani nekdanje skupine Islamska država Iraka in Levante (Isil), ki se je po razglasitvi kalifata 29. junija preimenovala v IS. Med njimi naj bi bil tudi John, še piše Telegraph, ki je zelo izobražen in predan borec. Prav on naj bi bil tisti moški z zamaskirano črno masko, ki je na videoposnetku z naslovom Sporočilo Ameriki obglavil 40-letnega Foleyja. Tega so v Siriji neznani napadalci ugrabili že 22. novembra 2012. Njegov delodajalec, izvršni direktor Global Posta Philip Balboni, pa je zdaj razkril, da so ugrabitelji že lani zahtevali denar za njegovo izpustitev, in sicer skoraj 100 milijonov evrov, poroča BBC.

Obama napovedal nove letalske napade
Ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil usmrtitev ameriškega novinarja. Kot je poudaril v nagovoru iz kraja Martha's Vineyard, kjer je na dopustu, smrt Jamesa Foleyja pretresa svet, skrajneži pa ne spoštujejo človeškega življenja. Poudaril je še, da bodo ZDA storile vse za zaščito svojih državljanov, in napovedal nadaljevanje letalskih napadov na položaje sunitskih skrajnežev na severu Iraka. Napovedal je, da bodo ZDA "budne in nepopustljive".

Ameriške sile so kljub svarilom pripadnikov IS-ja, da bodo ubili druge talce, nadaljevale napade na območje, kjer so člani Islamske države. Ameriške vojaške sile so tako v zadnjih 24 urah izvedle šest zračnih napadov v bližini jezu v Mosulu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Strah pred ženskimi bojevnicami
Prava nočna mora borcev skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) pa postajajo mlade Kurdinje. Pod streli kurdskih pešmerg ne želijo končati borci IS-ja, ki so zavzeli območje med severozahodnim Irakom in Sirijo, saj se bojijo, da po smrti ne bodo šli v raj.

Pred kratkim osvojeni ključni jez hidroelektrarne na reki Tigris pri Mosulu na severu Iraka v bližini Mosula, ki je bil pod nadzorom skupine IS, je uspelo prevzeti prav kurdskim borcem ob pomoči ameriških zračnih sil.

Elitna ženska enota Drugega bataljona deluje pod poveljstvom Nahide Ahmad Rašid. Enota je bila ustanovljena leta 1996, v njej pa je trenutno 550 bojevnic, ki se urijo v severnoiraški provinci Sulajmanija. Pešmerga dobesedno pomeni "tisti, ki se sooči s smrtjo", termin pa se uporablja za oborožene kurdske borce. Skupina je sicer nastala kot pomoč borcem, lojalnim nekdanjemu predsedniku Sadamu Huseinu.

Pripadnice Drugega bataljona trenutno sodelujejo v gverilskih akcijah proti skupini IS, sunitski borci pa se jih izogibajo, saj verjamejo, da tisti, ki umrejo pod njihovimi rokami, ne gredo v raj. Ponovno zavzetje omenjenega jezu je eden najpomembnejših dosežkov v boju proti Islamski državi (IS), ki je osvojila obsežne dele severa Iraka.

Po navedbah proopozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice so borci IS-ja v zadnjih dveh tednih v vzhodni sirski pokrajini Deir Ezor izvedli več pobojev. Ubitih naj bi bilo 700 pripadnikov plemena Šejtat, nekatere med njimi so obglavili. Pleme se je na začetku meseca skušalo upreti skrajnežem, a so ti poslali okrepitve in se maščevali.

Obglavljanje novinarja še odmeva
Iskanje morilcev ameriškega novinarja