Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemška misija v ZN-u upa, da bo resolucija sprejeta na današnji seji varnostnega sveta ZN-a o spolnem nasilju v oboroženih konfliktih. A iz osnutka resolucije so že zdaj morali umakniti enega najpomembnejših elementov, vzpostavitev formalnega mehanizma za nadziranje in prijavljanje grozodejstev, ker so mu nasprotovale ZDA, Rusija in Kitajska.

A tudi po umiku mehanizma za nadzor ZDA še vedno grozijo z vetom, ker osnutek resolucije vključuje omembo podpore žrtvam posilstva klinik za družinsko načrtovanje, navajajo diplomatski viri, na katere se sklicuje Guardian.

V zadnjih mesecih je Trumpova administracija zavzela še posebej ostro držo in ne želi privoliti v nobene dokumente ZN-a, ki omenjajo spolno ali reproduktivno zdravje, češ da tovrstna terminologija implicira na podporo splavu.

ZDA nasprotujejo tudi uporabi besede "spol", saj da je krinka za "liberalno promocijo pravic transspolnikov". "Zaradi ameriških groženj z vetom nismo niti prepričani, ali bomo danes sploh razpravljali o resoluciji," je za Guardian povedala Pramila Patten, posebna predstavnica ZN-a za spolno nasilje v konfliktih.

V ZN-u se obeta burna razprava. Foto: Reuters
V ZN-u se obeta burna razprava. Foto: Reuters

ZDA bile jasne

Ob morebitnih nesporazumih v Varnostnem svetu se države članice pogosto vrnejo na prvotno dogovorjeno besedilo, a ZDA so bile jasne, da ne mislijo več sprejemati terminologije iz resolucije o spolnem nasilju iz leta 2013.

"Grozijo z uporabo veta v primeru tega dogovorjenega izrazoslovja o obsežnih zdravstvenih storitvah, vključno s tistimi, ki zadevajo spolno in reproduktivno zdravje. Izrazoslovje za zdaj še ohranjamo, v prihodnjih urah pa bomo videli, kako se bo situacija razvijala."

"Bi pa bila močna kontradikcija, da govorimo o pristopu, ki se osredotoča na žrtve, ob tem pa ne omenjamo zdravstvenih storitev, ki zadevajo spolnost in reprodukcijo, kar je zame najbolj ključnega pomena," je še dodala.

V osnutku resolucije je sporen termin omenjen le enkrat, v členku, ki "poziva ZN in donatorje, da zagotovijo nediskriminatorne in obsežne zdravstvene storitve, vključno s klinikami za spolno in reproduktivno zdravje, psihosocialno, pravno in finančno podporo ter druge multisektorske službe za žrtve spolnega nasilja".

Izničevanje napredka zadnjih 25 let

Evropske države z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo na čelu se upirajo opustitvi terminologije glede dostopa do klinik za načrtovanje družin in ženskih klinik, saj menijo, da bi to pomenilo, da se odrečejo težko pridobljenim ženskim pravicam.

"Če pustimo Američanom, da storijo to in umaknejo to izrazoslovje, bo resolucija še dolgo preveč omiljena," je povedal evropski diplomat, ki je želel ohraniti anonimnost. "To je v svojem bistvu napad na progresivni normativni okvir, vzpostavljen v zadnjih 25 letih."

"Do Trumpove administracije smo vedno lahko računali na Američane, da nam bodo pomagali braniti to resolucijo. Zdaj pa so Američani zamenjali tabor. Zdaj je to postalo brezvestno zavezništvo ZDA, Rusov, Vatikana, Savdijcev in Bahrajnčanov, ki izničujejo ves napredek, storjen v zadnjih 25 letih."

Diplomati in varnostni svet zdaj pričakujejo dolgo noč pogajanj glede ubeseditve.