Severna Koreja trdi, da je bila decembrska izstrelitev rakete le poskus, kako v vesolje poslati satelit. Foto: Reuters
Severna Koreja trdi, da je bila decembrska izstrelitev rakete le poskus, kako v vesolje poslati satelit. Foto: Reuters
Varnostni svet
Varnostni svet je bil tokrat soglasen. Foto: EPA

Varnostni svet je resolucijo sprejel kot odgovor na izstrelitev rakete 12. decembra lani, s katero je Pjongjang v vesolje prvič izstrelil satelit. Severna Koreja vztrajno trdi, da je šlo le za izstrelitev rakete dolgega dosega, ki je v orbito ponesla satelit, severnokorejske sosede in ZDA pa so prepričani, da je šlo za preizkus balistične rakete in tako kršitev prejšnjih resolucij.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Foto s stavkovnega shoda: "Borili se bomo za svoje pravice!"

V resoluciji, ki so jo predlagale ZDA, so uvedli prepoved potovanja v tujino in zamrznitev premoženja visokih predstavnikov režima, zamrznili pa so tudi premoženje podjetjem, ki so sodelovala pri nedavni uspešni izstrelitvi balistične rakete. Sankcije so tako uvedli za državno vesoljsko agencijo, banko, štiri podjetja in štiri posameznike. Ob tem so zagrozili s še strožjimi sankcijami, če bo Severna Koreja izvedla jedrski poskus ali znova preizkusila balistično raketo.

Resolucijo podprla tudi Kitajska
Washington je resolucijo vložil po več tednih pogajanj na visoki ravni s Kitajsko, ki je sicer zaveznica Pjongjanga, tako da je bila resolucija sprejeta soglasno. Predstavlja pa tokratna resolucija kompromis med zahtevami ZDA, ki so hotele še ostrejše sankcije, in kitajsko željo, da bi sprejeli le izjavo, ne resolucije. Poznavalci razmer ocenjujejo, da je kitajska podpora resolucije velik udarec za Severno Korejo. Sprejem resolucije sta pozdravili tudi Japonska in Južna Koreja.

Pjongjang grozi s krepitvijo sil
Pjongjang se je na resolucijo ostro odzval. Resolucijo je označil kot izjemno nepravično in ob tem zagrozil, da bodo okrepili svoj jedrski program, in zavrnil vse pogovore o jedrski razorožitvi. "Sprejeli bomo ukrepe za razširitev in okrepitev naših obrambnih vojaških sil, vključno s sredstvi za obrambo pred napadi z jedrskim orožjem," so zapisali pri severnokorejskem obrambnem ministrstvu.

Za Severno Korejo že veljajo stroge sankcije iz leta 2006 in 2009 zaradi jedrskih poskusov, v teh resolucijah pa so Pjongjangu že prepovedali vse jedrske aktivnosti in aktivnosti, povezane z balistično tehnologijo.