Na ulicah Yangona je bilo mogoče opaziti močno policijsko navzočnost. Foto: Reuters
Na ulicah Yangona je bilo mogoče opaziti močno policijsko navzočnost. Foto: Reuters
Mjanmar
Vojska tokrat ni ponovila "napake" izpred dveh desetletij - z zakonodajo je onemogočila zmago prodemokratičnih strank. Foto: Reuters
Volitve v Mjanmaru

Hunta trdi, da bodo volitve pomenile začetek tranzicije k demokratični civilni vladavini, kritiki pa trdijo, da so volitve navadna goljufija. "Oblasti so prisilile ljudi, da so predčasno glasovali. Niso nam dovolili, da bi med predčasnim glasovanjem na volišča poslali svoje predstavnike," trdi predstavnik Nacionalne demokratične stranke Šan.

Volitve so potekale pod strogim varnostnim nadzorom in naj bi prinesle zmago strankam, ki jih podpira vojaška diktatura - ta vlada že od leta 1962. Zmaga se tako obeta režimski Stranki unije solidarnosti in razvoja (USDP), ki ima skupaj s hunti naklonjeno Stranko narodne enotnosti (NUP) dve tretjini kandidatov. Rezultati naj bi bili znani čez kakšen dan.

Na referendumu leta 2008 potrjena ustava določa, da je 25 odstotkov vseh sedežev v parlamentu rezerviranih za vojaške častnike.

30 milijonov volivcev
Tokratne volitve so bile prve po letu 1990, ko so močno slavili prodemokratični kandidati, a hunta izida volitev ni priznala. Vladni predstavniki pričakujejo, da bo volilna udeležba vsaj 60-odstotna. Na zadnjih volitvah 27. maja 1990 je bila okoli 70-odstotna.

Okoli 30 milijonov volilnih upravičencev je lahko izbiralo med 37 strankami s skupno 3.071 kandidati, ki se potegujejo za sedeže v spodnjem in zgornjem domu parlamenta ter v 14 regionalnih parlamentih. Številni, ki niso glasovali, so izrazili dvom, da bi lahko spremenili avtoritarni 'status quo' v državi.

Obama: Volitve niso demokratične in svobodne
Glavno opozicijsko stranko Narodno ligo za demokracijo (NLD) so letos ukinili, ker v znak protesta proti omejujoči volilni zakonodaji ni vložila kandidatur. Kandidirati ni smela niti njena voditeljica in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Či, ki je v zadnjih dveh desetletjih 15 let preživela v hišnem priporu. Stranka je pozvala k bojkotu volitev. Predsednik ZDA Barack Obama je zato dejal, da bodo volitve "vse prej kot svobodne in demokratične".

Hunta je mednarodnim opazovalcem prepovedala nadzor volitev, tujim novinarjem pa poročanje. Delo je dovolila le tujim diplomatom in novinarjem, ki so nastanjeni v Jangonu. Pred volitvami so v Mjanmaru poročali o obsežnem napadu, ki je ohromil internet v državi.

Postopen konec osamitve Mjanmara?
Volitve ne bodo končale sankcij Zahoda, bi pa lahko zmanjšale osamitev Mjanmara v Aziji v času, ko je sosednja Kitajska dramatično povečala investicije v naravne pline in druge vire v nekdanji britanski koloniji, znani tudi kot Burma.

Volitve v Mjanmaru