Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Johannesburg
Pred nekaj meseci so osnovnošolski otroci pobarvali kamne in nanje napisali sporočila podpore, nato pa so jih položili pred Mandelovo hišo v Johannesburgu. Foto: EPA

Nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandelo so v sredo tik pred polnočjo znova sprejeli v bolnišnico zaradi ponovitve pljučne okužbe. Mandela naj bi se na zdravljenje pozitivno odzival, v bolnišnici, ki je nočejo izdati, pa bo ostal na zdravljenju in opazovanju.

Zuma: Želim si, da ljudje ne bi delali panike
V intervjuju za britansko televizijo BBC je južnoafriški predsednik Jacob Zuma dejal, da se nekdanji južnoafriški predsednik dobro odziva na zdravila in da je njegovo stanje stabilno. Povedal je, da ljudje ne smejo delati prevelike panike. "Seveda ljudem govorim, da se morajo zavedati, da Madiba ni več mlad in da mora od časa do časa k zdravniku, a ljudje ne smejo biti prestrašeni. Zelo si želim, da država ne bi delala nepotrebne panike," je povedal Zuma in dodal: "Želimo si, da bi bil Madiba še dolgo z nami."

Na vprašanje, ali se morajo ljudje pripraviti na najhujše, je Zuma odgovoril: "V zulujščini, ko nekdo, ki je zelo star, umre, rečejo, da je šel domov. Mislim, da moramo začeti razmišljati na tak način." A je ob tem znova poudaril, da se Mandela z razmerami spopada zelo dobro. "Južnoafričane pozivamo, naj molijo za našega dragega Madibo in njegovo družino. Popolnoma zaupamo zdravniški ekipi in vemo, da bodo storili vse za njegovo okrevanje," je ob tem še dejal predsednik.

Zuma je povedal tudi, da je v stiku z zdravniki, ki mu bodo sporočili, kdaj bo lahko Mandelo obiskal v bolnišnici.

V zadnjih mesecih kar trikrat v bolnišnici
Mandela je bil zaradi pljučne okužbe in odstranitve žolčnih kamnov v bolnišnici že decembra, zaradi akutne okužbe dihal pa je nekaj dni v bolnišnici preživel tudi januarja. Od takrat je 94-letni Nobelov nagrajenec za mir okreval doma.

Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južnoafriški republiki v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi leta 1990 je postal južnoafriški predsednik. Leta 1993 je prejel Nobelovo nagrado za mir, iz politike in javnega življenja pa se je umaknil leta 2004.