Kdaj bo veličastna stolpnica krasila mestno veduto Mumbaja, še ni natančno znano. Foto: WOHA
Kdaj bo veličastna stolpnica krasila mestno veduto Mumbaja, še ni natančno znano. Foto: WOHA
Trump je na predstavitvi projekta dejal, da si je že dolgo želel širitve v Indijo, najhitreje rastoče svetovno gospodarstvo. Foto: Reuters

Trump Tower Mumbai s pročeljem v obliki zlatega zastora je delo singapurskega biroja WOHA, ki so navdih poiskali v kristalu, medtem ko interjer oblikujejo singapurski specialisti za razkošne hotele HBA.

V stavbi bo več razkošnih apartmajev s tremi in štirimi spalnicami, prebivalci pa bodo imeli dostop do 24 ur odprtega centra dobrega počutja in fitnesa, zasebnega letala in strežbe v sobe v belih rokavičkah. Vsako stanovanje bo opremljeno z zastekljeno teraso, notranjim džakuzijem in kuhinjami Poggenpohl. Cene stanovanj naj bi se gibale med 80 in 100 milijoni dolarjev.

Po Trumpovih besedah bo stolpnica postala "ikonična prepoznavna točka" indijskega gospodarskega in trgovskega središča ter "najbolj spektakularna stanovanjska stolpnica, kar je kdaj krasila to mesto".

"Že vrsto let sem si želel, da bi Trumpovo ime krasilo prelepo mumbajsko veduto. Gre za ikonično arhitekturno stvaritev, njeno bleščeče zlato pročelje in veličasten interjer pa jo delata za pravo oblikovalsko čudo," je pel hvalo stolpnici Trump, ki ne skriva, da meri na vse hitreje rastoči sloj indijskih milijonarjev in elite.

V zadnjem letu je namreč za 16 odstotkov zraslo število Indijcev, ki imajo pod palcem najmanj 3,75 milijona dolarjev, v prihodnjih štirih letih pa naj bi se indijska plast najpremožnejših kar početverila.

Prepad med bogatimi in revnimi
Mumbajski nebotičnik se bo s tem pridružil vrsti Trump Towerjev po vsem svetu - od Chicaga in Vancouvra do Carigrada in Paname, pri čemer pa je najbolj znan tisti matični v New Yorku.

Trump Tower Mumbai bo Američan gradil skupaj z indijsko luksuzno nepremičninsko družbo Lodha Group, katere predsednik Abhišek Lodha je dejal, da se sodelovanja že zelo veseli. "Naše sodelovanje pri Trump Tower Mumbaiju ne dviga le lestvice vseh pomenov razkošja in uslug, ampak postavlja tudi mejnik razkošnega življenja v Indiji. Ta stolpnica bo redefinirala mumbajsko veduto," je dejal Lodha na predstavitvi projekta.

V Mumbaju sicer trenutno gradijo več stolpnic kot v katerem koli drugem mestu na svetu, pri čemer kritiki izpostavljajo ogromen prepad med bogatimi in skrajno revnimi v tem velemestu. Tako se je pred kratkim fotografinja Alicja Dobrucka lotila fotoprojekta, s katerim je želela pokazati kontrast med luksuznimi stanovanjskimi bloki in žalostnimi barakarskimi naselji, ki jih obkrožajo.