Čangša je bil do zdaj najbolj znan kot domači kraj Mao Cetunga. Foto: Reuters
Čangša je bil do zdaj najbolj znan kot domači kraj Mao Cetunga. Foto: Reuters

Dubaj je potreboval dobrih pet let, da je zgradil trenutno najvišjo zgradbo na svetu, 828 metrov visoko Burdž Kalifa, toda arhitekti in inženirji družbe BSB, ki izvaja ta kitajski projekt, so prepričani, da so lahko hitrejši. Kritiki izpostavljajo, da gradbeno podjetje BSB sicer še nikdar ni zgradilo ničesar višjega od 30 nadstropij, a to jih, kot kaže, ne skrbi, kar so ponazorili januarja, ko so 30-nadstropni hotel zgradili v pičlih 15 dnevih.

Podpredsednica BSB-ja Juliet Džjang je za Construction Week Online povedala, da bo gradnja potekala po načrtu - pet nadstropij na dan. Načrti za Sky City so sicer delo istih inženirjev kot tistih, ki so delali pri projektu Burdž Kalifa, svojo ambiciozno namero pa nameravajo uresničiti z vnaprej izdelano modularno tehnologijo.

Kitajski gradbeni razcvet
Na Kitajskem so zgradili devet od 20 najnovejših najvišjih zgradb na svetu, za kar gre zasluga nagli, neobvladljivi urbanizaciji na Kitajskem. "Vsak teden se na urbana območja preseli 179.000 ljudi. Naj gredo v horizontalno ali v vertikalno mesto? Gre za vprašanje gospodarnosti," je povedal čikaški oblikovalec Adrian Smith, ki se je podpisal pod Burdž Kalifa.

Polaganje temeljev za Sky City naj bi se začelo konec meseca, ko bodo tamkajšnje oblasti projekt potrdile. Zaradi gospodarske krize, ki jo je do določene mere občutila tudi Kitajska, so nekatere ambiciozne, vrtoglave načrte za stolpnice morali začasno opustiti, a kljub temu se gospodarstvo širi v za Zahod neslutenih razsežnostih. In na Kitajskem je zanimanje za gradnjo nebotičnikov kot nekakšni simbol razcveta še vedno precejšnje.

Energijsko varčni velikan
Sky City naj bi stal štiri milijarde juanov (500 milijonov evrov), za njegovo gradnjo pa bodo uporabili 220.000 ton jekla. 83 odstotkov stavbe bodo zavzemala stanovanja, preostanek pa pisarne, šole, bolnišnice, trgovine in restarvacije. Skupna zmogljivost bo 31.400 ljudi, ki se bodo premikali po stavbi s pomočjo 104 hitrih dvigal. Sky City bo po navedbah BSB-ja zaradi edinstvenih konstrukcijskih metod porabil le petino energije običajne stolpnice.

Ko bo zgrajen, bo višji od Shanghai Towerja, ki je s 632 metri trenutno najvišja stavba Kitajske. Po državi sicer gradijo še 239 stavb, višjih od 200 metrov. Konec lanskega leta je bilo le 61 stavb na svetu višjih od 300 metrov, a v petih letih jih bo imela Kitajska več kot 60.