Azija
Kitajski Pariz - vključno z repliko Eifflovega stolpa. Foto: Reuters
Gradnja kitajskega Hallstatta. Foto: Reuters
Beneški kanal - na Kitajskem. Foto: Reuters
Dobrodošli v kitajskem Jackson Holu! Foto: Reuters
Thames Town. Foto: Reuters
V Thames Townu stojijo kopije angleške arhitekture. Foto: Reuters
Kitajski Hallstatt. Foto: Reuters

Dodaj v

Kitajska obsedeno gradi replike svetovno znanih mest

Od Hallstatta do Manhattna
10. julij 2013 ob 07:23
Peking - MMC RTV SLO

Še do pred kratkim je Las Vegas s svojo sfingo in svojimi Benetkami veljal za največji arhitekturni kič. Zdaj ga je krepko prehitela Kitajska, ki ima svoj Manhattan, svojo avstrijsko vas in svoje britansko mesto ob "Temzi".

Od kod Kitajski, ki ji sicer niso tuji ponaredki več ali manj vsega, obsedenost z gradnjo replik, se sprašujejo skoraj vsi večji mediji.

Tony Mackay je britanski arhitekt, ki so ga leta 2001 najeli Kitajci, da jim v Sinkiangu, nedaleč od Šanghaja, zgradi pravljično vasico z britanskega podeželja. Nastal je Thames Town s tlakovci po ulicah, pubi, hiškami v tudorskem slogu, kipom Winstona Churchilla in "srednjeveško" dvorana za zbiranje vaščanov. A, kot piše BBC, Mackay ni srečen. "Ni videti prav. Videti je umetno."

Po Mackayevih besedah so sodelujoči arhitekti ustvarili pravi kaos, ko so pometali skupaj različne sloge, ob tem pa zanemarili avtentičnost. Razmerja so napačna, uporabili so različne kamne, hiše so previsoke. Mackay pravi, da je vse skupaj videti kot filmska kulisa, neki zahodni bloger pa je zapisal, da ga spominja na film Trumanov šov.

Spiti pivo ob "Temzi"
A z Evropo obsedenih Kitajcev to ne moti in preplavljajo mesto, da bi tam posneli svoje poročne fotografije, posedeli v "pristnem" britanskem pubu ter spili "pravo evropsko" kavo v zelenem in prijetnem mestecu, ki da je pravi balzam po vrvežu kitajskih velemest. Ena izmed obiskovalk pravi, da si obiska Evrope ne more privoščiti, zato je Thames Town zanjo idealen. "Navadno moraš v tujino, če si zaželiš videti tuje stavbe. A če jih uvozimo na Kitajsko, lahko ljudje prihranijo denar, ob tem pa izkusijo zahodnjaško arhitekturo."

Thames Town je bil zgrajen v okviru šanghajskega velenačrta "Eno mesto, devet krajev", po katerem so okoli te kitajske metropole zgradili peščico satelitskih mest, vsakega v drugačnem mednarodnem slogu. In Šanghaj še zdaleč ni edini. Na Kitajskem imajo tako še replike Eifflovega stolpa, kipa Kristusa Odrešenika iz Ria in Tadž Mahala, pa svojo različico londonskega Tower Bridgea in repliko Stonehengea.

Tu so tudi replika Hallstatta, idilične avstrijske alpske vasi z Unescovega seznama, kamor so za večjo pristnost uvozili celo golobice, pa kitajske Benetke, Manhattan in kitajski Jackson Hole, ameriško kavbojsko mestece in smučarsko letovišče v Wyomingu.

V Jackson Holu na obronkih Pekinga so hiše zgrajene po vzoru gorskih koč Skalnatega gorovja. Kitajci tam milijon dolarjev drage nepremičnine kupujejo kot ponoreli, saj jih neustavljivo privlačijo obeti življenja na "Divjem zahodu", kjer so pazniki na kopiji ikonične Route 66 oblečeni v kavbojske oprave, stene hiš so okrašene z ameriškimi registracijskimi tablicami, kavarne in trgovine pa spominjajo na tiste iz idiličnega ameriškega mesteca.

Naslednji ameriško navdihnjeni projekt je že določen: zgraditi slikovito "kalifornijsko" obalno mestece z vinogradi, ki bi se lahko kosali s tistimi v kalifornijskem Napa Valleyju.

Norija za "duplitekturo"
Vsi zgoraj omenjeni so primeri kitajske norije za "duplitekturo", kot je pojav poimenovala Bianca Bosker, avtorica knjige Original Copies: Architectural Mimicry in Contemporary China (Izvirne kopije: Arhitekturno posnemanje v sodobni Kitajski).

Arhitekturno posnemanje so sicer prvi začeli prav v ZDA, že pred 150 leti, v zadnjem času pa najdemo največ zgledov za evropske kopije v Las Vegasu in na Floridi. A po besedah Boskerjeve Zahodnjaki arhitekturne ponaredke običajno sprejemajo s prezirom kot kičaste in bizarne, medtem ko so Kitajcem iskreno všeč, njihov odnos in kultura do kopij pa je diametralno nasproten od zahodnjaških.

Na Kitajskem na posnemanje gledajo kot na "obliko umetnosti", zato se nad njim ne zgražajo, ampak ga spodbujajo, še navaja avtorica. Ta kultura posnemanja sega na Kitajskem že vse v 3. stoletje pred našim štetjem, ko je Čin Ši Hvang, prvi kitajski cesar, osvajal druga kraljestva, nato pa v svojem cesarskem mestu zgradil repliko vsakega izmed njih.

Danes kitajska vlada ne varčuje denarja, ko gre za gradnjo kopij. Gre za način razkazovanja mišic, meni Boskerjeva. "Kitajska na zelo simboličen način kaže svojo sposobnost preurejanja vesolja, ko si prilašča največje uspešnice Zahoda." Nobeno naključje tako ni, da je Bela hiša, največji simbol ameriške moči, ena najbolj posnemanih stavb na Kitajskem. Mackay po drugi strani meni, da so kitajske replike mest kaprica - stranski produkt kitajske želje, da bi se po desetletjih relativne osame povezala s svetom.

Londonski umetnik Phil Thompson, ki se je posvetil preučevanju in zapisovanju kitajskih kopij, je podobnih misli: "Veliko Kitajcev se zgleduje po Zahodu kot po nekakšnem idealu, zato lahko na gradnjo teh mest gledamo kot na način pospeševanja svojega napredka; hiter način za uspeh prek konkuriranja Zahodu."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
nikoli
# 10.07.2013 ob 07:26
Tudi sicer radi kopirajo.
Gravesen
# 10.07.2013 ob 07:41
Da se naujo zdaj še na Planico spravl!?
Farmergirl
# 10.07.2013 ob 08:17
Samo vremena in zraka nažalost ne morete kopirati, ker svojega ste zadost zasvinjali.
HappyNurse
# 10.07.2013 ob 08:30
a v avstrijski vasi majo tudi posebne avstrijske kleti?
Volcano
# 10.07.2013 ob 08:18
Ne bojim se za Planico. Problem bi nastal. če bi kopirali naš parlament in folk, ki greje stolčke notri. To bi pomenilo propad Kitajske.
RoSeR
# 10.07.2013 ob 07:31
Kitajci so kopije.
STRIKE
# 10.07.2013 ob 07:59
Azijci so seveda navdušeni nad zahodno civilizacijo, modo, lepoto..... in bi bili radi podobni nam.
frozen pingvin
# 10.07.2013 ob 10:14
mi nismo nič boljši. lendero kopira musko, slovenci pa romska naselja s svojim prezidavanjem, dozidavanjem in barvanje hiš v najbolj nemogoče barve.
JVK
# 10.07.2013 ob 09:49
ko bo razneslo kitajski nepremičninski balon bo zelo zelo hudo
luka097
# 10.07.2013 ob 12:36
Bolano. A ste vedeli, da so prestavili celo goro, ker je zakrivala pogled na mesto. Kitajski način življenja je propad civlizacije. Mesta imajo zasmogana zaradi preveč avtov. Njihov pogled na ekologijo je bizaren oziroma ga sploh ni. Spomnite kaj so delali na OI. Oni so itak močnejši od matere narave. Kako samouničevalno.
divjejabolko
# 10.07.2013 ob 09:35
A ni Disneyjev dvorec kopija nemškega Neuswansteina?
luckylucke
# 10.07.2013 ob 09:35
Namesto da bi še naprej gojili svojo bogato kulturo in zgodovino so ratali obsedeni z zahodom.
Patetično!
ajvar
# 10.07.2013 ob 09:04
sam še kopija stožic in viča jim manjkata :S
felipesko
# 10.07.2013 ob 11:48
Mi bi že njihov zid zdavnaj skopirali,pa nas plac malo žuli.
Guliarth
# 10.07.2013 ob 09:20
A afera kitajski piščanci nepravilno skladiščeni v kartonskih škatljah prešvercanih do Luke Koper pred tremi leti še nismo zaključili? Koliko so plačali, da to lahko dalje delajo? A nadzor nad širjenjem kitajske populacije ( kar je na kitajskem omejeno) še vedno ni tema v parlamentu? A še vedno lahko prodajajo plastične igrače s strupenimi snovmi pri nas? .................???
Lupo
# 10.07.2013 ob 08:22
Kar naj uzivajo v kopijah.
grafikon
# 10.07.2013 ob 10:57
Dekadenca Kitjaske se je končno začela, zdej gre samo še navzdol pri njih in navzgor pri nas. Skrajni čas.
roxdegabba
# 10.07.2013 ob 09:15
Tudi američani so bili svoj čas obsedeni s kopiranjem kulturnih znamenitosti.

V Disneylandu imajo kopijo enega kamboškega templja, pepelkin grad je kopija enega gradu v Španiji in tako dalje.

Kitajci očitno hočejo pokazati, da zmorejo več, pa kopirajo celotna mesta.
divjejabolko
# 10.07.2013 ob 08:52
"Navadno moraš v tujino, če si zaželiš videti tuje stavbe. A če jih uvozimo na Kitajsko, lahko ljudje prihranijo denar, ob tem pa izkusijo zahodnjaško arhitekturo."

Sicer odlično razmišljanje. Tako ostane (turstični) denar doma, na Kitajskem. Zdaj pa si predstavljajte, kako blagodejno bo to za Kitajsko gospodarstvo in turizem, če bo večina Kitajcev letovala kar doma.
Evaleš
# 10.07.2013 ob 08:13
To je obsedenost!
divjejabolko
# 10.07.2013 ob 09:34
SheriffJoeArpaio
# 10.07.2013 ob 09:05
kitajska se vsebolj odpira zahodu... kitajsko minitrstvo za kulturo je dalo dovoljenje za prvi koncert Metallice na Kitajskem, avgusta v Shanghaiu...
Filoktet
# 11.07.2013 ob 14:29
Spoštovani avtorici sporočam, da angleški izraz space včasih pomeni prostor in ne vesolje.
Hudomuh
# 10.07.2013 ob 13:11
Ko pride gora k Mohamedu...
espero
# 10.07.2013 ob 13:01
Prav imajo , če si to želijo in si lahko privoščijo.! Z nami je drugače., misliti in delati moramo za naprej , glede kako (ne) mislimo iz krize , je najbolje da si že zdaj vsakdo začne graditi svojo potočko zijalko. kajti za položnice že zdavnaj ni več , zmanjkuje pa tudi za hrano......
Majster_
# 10.07.2013 ob 12:35
Toje je res čudno, venda bodo pa nekatere turiste ohranil doma ter posledično pokasiral, kar bi drugač v tujini.
levak
# 10.07.2013 ob 08:45
Jim vsaj po svetu ni treba in si doma ogledajo "še bolj stare originale".
Zdravko Vatovec
# 11.07.2013 ob 14:24
Pa ste jim ponudili Ljubljano?
Magari z Ljubljanico in namakanjem župana v vreči...
malidelnicar
# 10.07.2013 ob 23:24
Je pa kitajski Halstatt lep.
Sam si želim, da bi v Sloveniji uzakonili, da mora biti v goratih predelih arhitektura v skaldu z tradicionalno in odražati tradicijo določenega območja (idrijsko hribovje, rovtarsko hribovje, Posočje, tolminsko, Brda, Haloze, goričko) in bi lahko gradili lepše hiše in bi bila krajina lepša.
Ne pa ko zdaj gradijo steklene kvadre.
no72
# 10.07.2013 ob 11:47
21. stoletje bo kitajsko?

Močno dvomim, smer v katero grejo Kitajci je naravnost nora! Taka Kitajska se bo slej ko prej sesula sama vase, ker 1.4 mrd ljudi razmišlja kot razvajen otrok, ki si mu po dolgih letih odprl sobano s samimi prestižnimi igračami!

Ti ljudje so notranje povsem prazni - to je rezultat bizarne komunistično- kapitalistične vladavine in kolturne revolucije!
Daj Bog, da, Kitajska, ko se bo sesula, ne bo v svoj kotel potegnila še polovico sveta!
PRPA
# 10.07.2013 ob 10:28
Kultura posnemanja sega na Kitajskem že vse v 3. stoletje pred našim štetjem, ko je Čin Ši Hvang, prvi kitajski cesar, osvajal druga kraljestva, nato pa v svojem cesarskem mestu zgradil repliko vsakega izmed njih.

Replike kažejo katera kraljestva 21 stoletja so po mnenju Pekinga Kitajci že osvojili!
Ko bodo zgradili še opero v Sydneyju in Kremeljski rdeči trg,.. dejansko že vladajo svetu.
help
# 10.07.2013 ob 10:48
Namesto da bi še naprej gojili svojo bogato kulturo in zgodovino so ratali obsedeni z zahodom.
Patetično!

Svojo so uničili s kulturno revolucijo.
kurt-china
# 10.07.2013 ob 09:14
@omnicus

Senatus PopulusQue Romanus
omnicus
# 10.07.2013 ob 08:54
Kopija česa je pa slika 12 in 13? (Veliko obzidje in S.P.Q.R)?
groovemachine
# 10.07.2013 ob 08:42
A niso tudi Bleda skopiral, al so to neki drugi?
HerrFlick
# 11.07.2013 ob 13:01
Najlepšega mesta na svetu še niso prekopirali, nje...
eye1
# 10.07.2013 ob 11:06
minimondo
elan elan
# 10.07.2013 ob 10:20
Naj še Ljubljanski grad postavijo na kakšen hribček sredi džugnle na jugu Kitajske. :)
19SNOWY87
# 22.08.2013 ob 10:46
oni bi še tvojo mati ponaredili!! mi grejo na živce !
Zdravko Vatovec
# 11.07.2013 ob 14:23
V kitajskem Hallstattu (ali Hallstadtu?) imajo enake klopi,
kot jih je Slovenija začela kopirati tam enkrat v 70. letih -
in jih še danes
.

Ob tem so se razširile te kopije od Črne gore do Baltika.
Imajo te klopi dve zanimivosti:

- delali so jih že v časih Franca Jožefa in
- v 30. letih, v Hitlerjevih časih,
so jih menda nekaj časa postavljali v Avstriji v parih -
na eni je bil pritrjen napis:
NUR FÜR ARIANNEN.
(Fotko takšnega para klopi vidite v katalogu razstave Dachau v
Muzeju moderne zgodovine v Tivoliju.)
Bivši uporabnik
# 10.07.2013 ob 22:27
v las vegasu ni dosti drugače
sergej1966
# 10.07.2013 ob 14:37
Še dobro, da ne kopirajo našega parlamenta, saj bi bili takoj obsojeni na propad haha...
janezdolzan
# 10.07.2013 ob 13:13
Bodo prišparali na kerozinu...

Evropi pa še turizem ne bo več ostal!
primorc91
# 10.07.2013 ob 11:16
Ali lahko pričakujemo tudi kopijo Bleskega otoka vključno z jezerom?
mobydik
# 10.07.2013 ob 10:54
Kitajska razen s poceni delovno silo še desetletja ne bo nikakršna konkurenca EU, ZDA in Japonski.

Ko se bojo zavedli, kako uničili so svojo identiteto, bodo pa ponovno potrebovali desetletja, da jo bodo poiskali nazaj in pregradili vse, kar je bilo na silo zgrajenega.
JohnMichxx
# 10.07.2013 ob 08:51
To se jim itak že podira vse skupi...
divjejabolko
# 10.07.2013 ob 08:46
To so prave "zadeve" ali pa so v večini primerov kot v Minimundusu? Sicer mi izgledajo dokaj velike ... kako velik pa je tisti Ajflov stolp?
Black_Jack
# 10.07.2013 ob 19:04
ohhoho, i think i see some mindfuck here. xD
zamudnik
# 10.07.2013 ob 12:09
Modni slovenski zahodofobi pa v paniko in jok.
senninha
# 10.07.2013 ob 11:25
A znajo še kaj drugega kot samo kopirat ?
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo