Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 12 glasov Ocenite to novico!
Kompleks Wangjing SOHO bo končan leta 2014; v treh stolpih, ki naj bi bili videti, kot da "plešejo" eden okrog drugega, se bo našel prostor za pisarne in trgovine. Foto: Zaha Hadid Architects
In še oglas za "piratsko" stavbo, objavljen na spletni strani vodilne kitajske spletne strani z nepremičninami. Že res, da sta stolpa samo dva, a podobnosti se verjetno ne da spregledati.
Opera v Guandžovu, stavba, s katero je Hadidova zaslovela na Kitajskem. "Prepričan sem, da neki arhitekt nekje že dela njeno kopijo," pravi Satoši Ohaši, vodja projekta, ki ga trenutno klonirajo.
Dobitnica Stirlingove nagrade, najvišjega priznanja v arhitekturi Kraljevega inštituta britanskih arhitektov, arhitektka z iraškimi koreninami Zaha Hadid, ima rada prepoznavno zaobljene oblike. Foto: Zaha Hadid Architects

Dodaj v

Pred piratstvom ni varna niti arhitektura

Kitajci imajo tako radi Zaho Hadid, da so jo ... podvojili
2. januar 2013 ob 20:00
Peking - MMC RTV SLO

Glasbena in filmska industrija, ki morata zadnja leta na vse pretege iskati nove načine, kako zajeziti vseprisotno piratstvo njunih izdelkov, očitno nista sami. Pirati so se pojavili tudi v arhitekturnih vodah.

Ena izmed najsvetlejših zvezd sodobne avantgardne arhitekture, v Londonu živeča Zaha Hadid, je v zadnjem času zelo iskana in zaposlena s projekti na Kitajskem; v delu ima nič manj kot enajst stavb. (Govora, ki ga je nedavno imela ob odprtju svojega futurističnega kompleksa Galaxy SOHO v Pekingu, se je udeležilo 15 tisoč ljudi.)

A slava Zahe Hadid - Kitajci jo imajo radi predvsem zaradi futuristične, svetlikajoče se operne hiše v Guangdžovu na jugu države, ki je bila dokončana pred dvema letoma - ima tudi svojo temno plat. Kontingent "piratskih" arhitektov in gradbenih podjetij namreč zdaj na jugu države gradi stavbo, ki je skoraj identična kopija enega izmed pekinških projektov Hadidove. In to še ni najhuje: arhitektka je zdaj prisiljena tekmovati s posnemovalci, da bi svojo zgradbo dokončala prva. (In vse kaže, da ji morda ne bo uspelo.)

Dvojnika bo dobil projekt Wangjing SOHO, kompleks treh stolpov, ki spominjajo na ukrivljena jadra; narejeni so iz kamna in prepredeni z valovitimi plahtami aluminija; iz zraka dajejo vtis, kot da plavajo prek zemeljskega površja.

Kdo bo končal prej?
Džang Šin, ženska na čelu podjetja SOHO China, ki trenutno na Kitajskem zgradi največ nepremičnin, je na na odprtju kompleksa Galaxy omenila tudi pirate: "Še celo v hipu, ko gradimo enega izmed Zahinih projektov, v Čongkingu gradijo repliko." Priznala je tudi, kot povzema Der Spiegel, da posnemovalci na jugozahodu gradijo hitreje od podjetja SOHA, ki odprtje svoje stolpnice načrtuje za leto 2014.

Kitajci lahko ustvarijo duplikat česar koli
Džangova je tudi javno prosila za pomoč v boju proti temu niti malo prikrivanemu posnemanju in potožila: "Vsi pravijo, da je Kitajska čudovita država posnemovalka, češ da lahko naredimo kopijo česar koli." (In v resnici piratstvo na Kitajskem še posebej cveti: ne samo, da popolnoma javno prodajajo lažne iPade in iPhone, pojavljajo se celo cele trgovine, ki so čiste kopije izvirnih Applovih prodajaln.) Država seveda ima vrsto zakonov, ki naj bi ščitili intelektualno lastnino, a jih le redko uveljavljajo; v teoriji ti zakoni seveda ščitijo tudi arhitekturne projekte.

"V podjetju SOHO imajo dobre možnosti, da bi v potencialni tožbi zmagali," je za omenjeno nemško revijo komentiral odvetnik Jou Junting. "Toda tudi če bi sodnik razsodil v njihovo korist, pa ne bo prisilil obtoženca, da podre svojo stolpnico. Lahko pa bi ukazal plačilo odškodnine."

"Made in China" Hallstatt
Zaha Hadid sicer ni prva, katere ustvarjanje zrcalijo na Kitajskem. Lani so denimo prebivalci avstrijske vasice Hallstatt, ki je tudi na Unescovem seznamu naravne dediščine, zgroženo ugotovili, da kitajski arhitekti zelo natančno dokumentirajo njihove domove in okolico: v pokrajini Gvangdong so namreč sklenili zgraditi "doppelgänger" različico Hallstatta; Unesco konec koncev nima nobenega pravila, ki bi kaj takega lahko preprečilo. (Kljub vsemu so se Avstrijci pozneje očitno omehčali, saj se je odprtja kitajskega Hallstatta udeležil tudi župan "izvirnika".)

"Photoshop arhitekti"
Nizozemski arhitekt Rem Koolhaas, ki je na Kitajskem prepoznaven po svojem nadrealističnem stolpu CCTV, sedežu Centralne kitajske televizije (znameniti stavbi, katere obliko bi lahko opisali tudi kot pokonci postavljen zlomljen obroč), v svoji knjigi Mutations piše o "Photoshop oblikovalcih". Eksplozivna rast kitajskih velemest, ki narekuje hitro gradnjo, je vzrok za vzpon t. i. "copy-paste" arhitektov, ki po tekočem traku planirajo kopije in približke že obstoječih idej, je prepričan. "S Photoshopom lahko ustvarimo kolaž fotografij - in v tem je bistvo kitajske arhitekturne produkcije ... Načrtovanje je dandanes tako preprosto kot Photoshop, celo na ravni mesta."

Sama Zaha Hadid ima v povezavi s celotno afero precej filozofsko držo - če bodo naslednje generacije takih "mutiranih" stavb postale inovativne mutacije, "bi vse skupaj še lahko postalo zanimivo".

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
davkoplacnik
# 03.01.2013 ob 02:58
Pred piratstvom niso varni niti bralci MMC
Medi13
# 02.01.2013 ob 23:42
@Dejan: gradijo že, sam kdo pa kupuje?? A misliš, da lahko taka poceni delavna sila kupi vsa ta nova stanovanja v neštetih novih blokovskih naseljih?? Še vedno so reveži, obkroženi z betonom, ki sameva. Kitajci si z nešteto novogradnjami samo navidezno dvigujejo BDP, tudi pri njih bo še počil nepremičninski balon.
davkoplacnik
# 03.01.2013 ob 00:58
Kevin Holden Platt se ma MMC portalu skrivnostvo podpisuje A.J. ;) ali krivososposoja clanka iz Spiegla.

http://www.spiegel.de/international/zeit
geist/pirated-copy-of-design-by-star-architect-hadid-being-built-in-china-a-874390.html
zozozo
# 03.01.2013 ob 02:43
Najprej, avtorska dela so arhitekturni načrti, ne pa stavbe. Če nekdo naredi svoje načrte in postavi identično stavbo, to ni zloraba avtorskih pravic. Enako velja npr. za stroje.

Je par res, da se članki tudi piratirajo oz. da nam nekateri novinarji prodajajo plagiate kot lastno delo. Pa to ni nič boljše, kot prepisovanje diplom, ki se ga grejo poslanci. In prav tako gre za porabo javnega denarja na ponarejevalce.

Na MMC je piratiranje (in večinom zelo slabo prevajanje) tujih člankov precej prisotno. Pri A.J. sem ga sicer osebno zasledil prvič, prepisovanje pa se redno zgodi pri npr. K.S., ki se potem celo zagovarja, da je pravilno navedla vire podatkov. Ja, na enak način kot Kangler v svoji diplomi - s prepisom celega originala, vključno z navajanem virov.

Bi bil že čas, da ukrepajo uredniki, drugače pa bo treba obvestiti novinarske stanovske organizacije.
čofotalček
# 03.01.2013 ob 07:14
Zemlja je že kar nasičena s temi "over size" nagrobnimi kamni naj si bodo originalno ali prefinjeno skopirani.
AndrejP
# 03.01.2013 ob 03:49
zozozo, no ja, pri Kanglerju je krivda pri mentorju in diplomski komisiji, če je dejansko korektno vse citiral. Preprosto bi mu morali diplomo zavrniti. Pri K.S. je odgovornost pri urednikih, ki pa ne vem, če so ravno dolžni preverjati ustreznost novinarskega dela. Oni ne ugotavljajo novinarjeve/novinarkine primernosti za to delo in njenih etičnih norm, (baje) skrbijo le za kakovost člankov.
Bivši uporabnik
# 02.01.2013 ob 23:21
ok po eni strani imamo piratstvo, po drugi pa te za avtorske pravice malodane tozijo ze ce uporabis rdeco, ker da jo je nekdo ze uporabil pred tabo....

vsaka nova stvaritev ima pac osnovo ze na necem drugem...le da se preoblikuje in spremeni..
ciste originalnosti pac ni
ixxo
# 10.01.2013 ob 03:38
ampak to, kar so rimljani zgradili, se danes stoji.

to, kar pa kitajci gradijo, pa je nikakrsne kvalitete in se bo zrusilo ob prvem resnem potresu. no, saj nekaj mostov se jim je ze sesulo. ali pa kaksen zelezniski sistem deluje po kitajski kvaliteti (oz. ne deluje z drugimi besedami) in se dva vlaka zaletita, par ljudi umre, ampak kaj to kitajcem mar, oni so verjetno se veseli, ko si tako zelijo zmanjsati prebivalstvo.

in kitajci ne posnemajo, ampak kopirajo. to je bistvena razlika. njihova dodana vrednost k razvoju tehnologije je enaka nic. niti ene same stvari niso naredili, ki je ne bi kdo drug ze prej.
bobo966
# 04.01.2013 ob 10:29
Kitajska cveti kot antični Rim, oba temeljita na suženjstvu. Kitajska je v prednosti saj jih ima kakšno milijardo več od Rima. Imajo pa tudi več zgledov za posnemanje, Američane, Nemce, Francoze, Angleže, Slovence, Japonce..., Rimljani so posnemali v glavnem samo Grke.
AndrejP
# 03.01.2013 ob 03:51
zozozo, sicer pa je problem dejansko v piratiranju arhitekturnih načrtov, saj stavba še ni dokončana, končana bo šele leta 2014. Torej so kitajci prišli do načrtov in jih uporabili za svojo stavbo.
DejanD
# 02.01.2013 ob 20:48
Ma kaj vse kitajci gradijo neverjetno, zahod pa propada.
snažinka
# 03.01.2013 ob 12:16
Ni to neka arhitekturna cvetka.
pingvini slo
# 02.01.2013 ob 20:51
lahko bi si vsaj kakega fajn arhitekta zbral za kopirat, ne pa zahe z njeno šok-efekt arhitekturo.
Kazalo