Jamo je javnosti leta 2011 razkril National Geographic. Foto: National Geographic
Jamo je javnosti leta 2011 razkril National Geographic. Foto: National Geographic

Vsi, ki jih zanima, lahko že zdaj rezervirajo šestdnevno pohodništvo po odročni džungli narodnega parka Phong Nha Ke Bang, ki zajema tudi tri noči v osupljivi jami Son Dung.
Odprave, ki jih bo vodila ekipa varnostnih strokovnjakov in vodnikov, bodo sestavljene iz največ osmih ljudi, ki se bodo podali peš skozi rečne doline, si ogledali vasico Dung in se srečali s tamkajšniim ljudstvom Bru VanKieu.
Kot poroča Telegraph, bodo obiskovalci jame deležni dih jemajočih jamskih oblik, vključno z 250 metri visokimi pečinami z letečimi lisicami, opicami in eksotičnimi pticami, lahko pa se bodo tudi spustili 80 metrov v globino, kjer jih čaka prva, 200 metrov široka, 150 metrov visoka in devet kilometrov dolga dvorana.
Je pa res, da izlet v ta ogromen naravni pojav ni poceni. Za zdaj odprave ponuja le tamkajšnja agencija Oxalis Adventure Tours, ki vam bo za tak šestdnevni treking zaračunala 2.268 evrov.
Vietnam premagal Malezijo
Vhod v jamo Song Dung je leta 1991 odkril domačin Ho Khanh, a je podzemni sistem v celoti raziskala šele britanska odprava na čelu s Howardom Limbertom leta 2009. Po tistem so jamski sistem, ki je skoraj dvakrat večji od malezijske Jelenje jame, tudi uradno razglasili za največjo na svetu.

Son Dung je skrita globoko v parku Phong Nha Ke Bang v pokrajini Kvang Binh nedaleč od meje z Laosom in sestavlja del podzemnega sistema skoraj 150 jam v pogorju Annamite, ki še čakajo, da jih človek razišče. Avgusta letos se je šesterica iz ZDA, Rusije, Avstralije in Norveške kot prva turistična skupina podala v jamo Song Dung.