Aprila bodo oblasti začele naprošati turiste, naj ne obiskujejo tržnice Cukidži. Foto: EPA
Aprila bodo oblasti začele naprošati turiste, naj ne obiskujejo tržnice Cukidži. Foto: EPA

Po številnih pritožbah prodajalcev, katerih več milijonov dolarjev vredno vsakodnevno trgovanje so nenehno motile množice turistov, je mestna vlada japonske prestolnice le popustila in turiste, med katerimi so večinoma tujci, pozvala, naj ne prihajajo več.

Na Cukidžiju se dnevno proda več kot 2.000 ton kar 400 različnih vrst rib - največ tun - in morskih sadežev, za kar skrbi 60.000 zaposlenih, to pa je seveda izjemen logistični zalogaj, kjer so nepovabljeni le v napoto.

Ribe preveč mamljive za turiste
Neznosen smrad namreč ni motil radovednih obiskovalcev, da ne bi pohajkovali med skladovnicami rib, se dotikali velikanskih tun, prihajali z otroki, vozički in prtljago, kar je po besedah prodajalcev že preseglo mejo zmernosti in začelo pomeniti resen higienski problem. Ribje avkcije, ki spominjajo na borzno trgovanje, so turisti motili tudi s fotografiranjem z bliskavicami, to pa je nekatere prodajalce pogosto zmedlo in so se morali obrisati pod nosom za kupčijo.

A tisti, ki bodo obiskali Japonsko in si zaželeli nepozabnega doživetja, si lahko vseeno oddahnejo, saj tokijske oblasti za zdaj nimajo varnostnega osebja za nadzor obiskovalcev in bo tako treba le podpisati potrdilo, kjer se bodo zavezali, da bodo spoštovali pravila obnašanja in seveda ob morebitnih nesrečah sami krili stroške.

G. V.

Tržnica Cukidži je priljubljena med turisti, ne pa toliko več med predstavniki trgovskih verig , ki se v zadnjih letih raje odločajo za neposreden nakup prek grosističnih prodajalcev. Zaradi upadanja prodaje zato načrtujejo preselitev tržnice do leta 2012. Foto: EPA
Japonci letno pojedo kar tretjino vse nalovljene tunje populacije na svetu in potem, ko so okoli svojega otočja iztrebili skoraj vse jate modre, in najbolj cenjene, tune, jo morajo pripeljati z vseh koncev našega planeta. Foto: EPA
Največje izvoznice tune so sredozemske države Italija, Libija, Španija in Tunizija, vendar pa bi se lahko trend kaj kmalu obrnil, saj jate postajajo vse manjše zaradi čezmernega ribolova z maščobami bogatih sredozemskih tun, za česar je eden izmed glavnih vzrokov tudi veliko povpraševanje med japonskimi sladokusci. Foto: EPA
Tudi do 300 kilogramov težke kose tun natančno stehtajo, zmerijo, določijo vsebnost maščob in pripravijo za prodajo. Foto: EPA
Še ogled potencialnih kupcev ... Foto: EPA
... in trgovanje se lahko začne. Foto: EPA
Tržnica se zbudi ob treh zjutraj, ko letala, tovornjaki in ladje pripeljejo ribje bogastvo, ob petih pa se začne vrvež, ki ne pojenja do devetih, ko je opravljenih večina poslov. Foto: EPA
Tržnica je bila narejena pred 70 leti. Številne prodajalne so v lasti družinskih podjetij, ki se s prodajo ukvarjajo več generacij. Ob napovedani selitvi so mnogi v skrbeh, saj ne vedo, ali si bodo lahko privoščili selitev na novo lokacijo. Foto: EPA
Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je večja tuna lahko boljša, vendar pa naj ne bi bila ravno zdrava, saj ima preveliko vsebnost živega srebra. To se namreč nabira v telesu rib skozi njihovo celotno življenje in se še posebej koncentrira pri plenilcih, ki se prehranjujejo z majhnimi ribami in živijo dolgo - tak primer je tudi modra tuna. Glede morebitnih negativnih vplivov na človekovo zdravje si strokovnjaki niso enotni, se pa strinjaj, da je ribje meso manj škodljivo od rdečega mesa. Foto: EPA
Poleg tun, ki so seveda glavna zanimivost tržnice, je na voljo še več sto vrst drugih morskih dobrot, kot so hobotnice ... Foto: EPA
... jegulje ... Foto: EPA
... školjke ... Foto: EPA
... in morski ježki. Foto: EPA
Vse to konča tudi kot izvrsten suši na mizah številnih majhnih restavracij na tržnici, ki so bile na začetku namenjene predvsem delavcem, zdaj pa so polne tujih turistov. Foto: EPA