Oman odlikuje izjemna raznolikost. Foto: Reuters
Oman odlikuje izjemna raznolikost. Foto: Reuters
Očarljivi stari Muškat. Foto: AP

lani 16-odstotni porast turistov, ministrstvo za turizem je napovedalo 11 novih megaprojektov, britanski Telegraph pa v članku navaja "10 razlogov za obisk Omana v 2017".

Naravne lepote, raznolikost države od morja do prostranih puščav, od gora do zelenih oaz, luksuzna letovišča, stari Muškat, bližnjevzhodna kulinarika in varnost so razlogi, zakaj je lani to državo na jugu Arabskega polotoka obiskalo več kot tri milijone obiskovalcev, kar je 16-odstotna rast v primerjavi z letom poprej.

Ogromno obiskovalcev pride v ta sultanat s ladjami za križarjenje, vse več je tudi ugodnih letalskih povezav z nam bližnjih letališč.

Med turisti je izjemno priljubljeni cilj Vadi Bani Kalid, 200 kilometrov od prestolnice oddaljena oaza s tolmunom, pa želvji rezervat v Ras Al Džinzu, pogorje Džebel Ahdar, Salalah, bujno zelena prestolnica južne province Dhofar, puščavske sipine Vahiba, trdnjava v Musandamu in, seveda, plaže ob Arabskem morju.

V turizem vlagajo milijarde
Omansko ministrstvo za turizem porast obiskovalcev pripisuje razvoju infrastrukture in projektom, ki "krepijo zmogljivosti turističnih znamenitosti v sultanatu". Po podatkih Svetovnega potovalnega in turističnega sveta (WTTC) bodo do leta 2026 oblasti v turistični sektor vložile 1,17 milijarde dolarjev, že letos pa se odpira 120 milijonov dolarjev vreden futuristični zabaviščni park Madžarat Oman.

Ob tem ni zanemarljiv podatek, da ima mednarodno letališče v Muškatu najvišjo rast od vseh bližnjevzhodnih letališč – in to v tako močni konkurenci, kot sta letališči v Dohi in Dubaju. Organizacija Colliers International v svojem poročilu izpostavlja, da čeprav ima država na območju močno konkurenco, pa se je Omanu s številnimi ekološkimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi uspelo od tekmic ločiti kot edinstvena turistična država.