Foto:
Foto:

Med našim popotovanjem po jugu Francije seveda nismo izpustili Saint Tropeza. Slavo, ki jo je to mondeno letovišče pridobilo v zadnjih desetletjih, je pač treba videti in občutiti. Ni kaj, človek se hitro privadi vzdušja, ki je tam, čeprav je že od daleč videti, da naša življenjska raven tistim, ki so tam pogosti obiskovalci, ne seže niti do narta, kaj šele do kolena. Seveda smo čez nekaj dni odprli še francoske revije Lady in podobne, da so videni obrazi dobili še ime. Ko sem na plaži videla nogometaša Raula, so vsi preostali obrazi kar zbledeli. Večerni utrip mesta pa je bil, sploh, ker smo bili tam konec junija, še posebej zvezdniški, čeprav se večina stvari dogaja za zaprtimi vrati ladij ali mondenih klubov in diskotek. A energija v zraku ostaja, zato je bil tisti koktajl vreden vsakega evra.

Ksenja Tratnik

Saint Tropez obiščejo skoraj vsi pripadniki svetovnega jet-seta, seveda pa se v mestu tare tudi veliko število navadnih Zemljanov. Foto: RTV SLO/K. T.
Prizor iz mnogih razglednic: v objemu majhnega zaliva domujejo številne živopisane hiške, ozke ulice pa so polne majhnih trgovin, kjer ne manjkajo največja modna imena. Foto: RTV SLO/K. T.
Plaž v okolici Saint Tropeza je zelo veliko, na njih pa je seveda tudi veliko znanih osebnosti. Med najbolj znanimi plažami so Tahiti, Le Club 55, Bouillabaisse, Caneliers, Salins, Plage de Pampelonne in številne druge. Foto: RTV SLO/ K. T.
Tudi slavni nogometaš Real Madrida je svoje izklesano telo nastavil toplim sončnim žarkom. Foto: RTV SLO/K. T.
Večina zvezdnikov se čez dan zadržuje na jahtah, bodisi svojih bodisi od prijateljev, zvečer pa se napoti v mesto na zabave. Seveda je zelo pomembno, na čigavi listi povabljencev si. Foto: RTV SLO/K. T.
Nekateri pridejo v Saint Tropez tudi z avtomobili, sploh tisti, ki pridejo iz bližnjega Monaca, da bi se udeležili katere od zabav. Za noč v kateri od mondenih vil je seveda treba seči globoko v žep, vsaj za navadne smrtnike, a za večino obiskovalcev je to le drobiž. Foto: RTV SLO/K. T.
Pravi utrip mestece dobiva, ko se spušča mrak. Takrat se na jahtah, ki so zasidrane v pristanišču, seveda največje na najboljši točki, začne večerno rajanje. Foto: RTV SLO/K. T.
Sprehod skozi mesto je res paša za oči, dogajanje je kot v filmu, zato je najbolje, da se usedeš v bar na drugi strani ceste in opazuješ dogajanje. Jahte kar tekmujejo, katera bo večja, seveda pa tudi, na kateri bo odmevnejša zabava. Ko so tla le preveč nestabilna, pa se gre še v bližnji klub in noč je popolna. Foto: RTV SLO/K. T.
Na Place des Licesu domuje tržnica, kjer se ob torkih in sobotah kar tare ljudi: domačinov in turistov. Na prodaj so tako običajni izdelki, kot so čevlji in oblačila, kot tudi zelo tipični izdelki za ta konec sveta: od dobrot za želodec do dišeče sivke. Foto: RTV SLO/K. T.
Šopi sivke imajo vonj, ki mene osebno prav začara. Zdaj jih imam doma na mizi in vsakič, ko jih zagledam, se spomnim na polja sivke malce severneje od Saint Tropeza, v bližini Vaucluse in Saulta. Foto: RTV SLO/K. T.
Ko prodajalci na tržnici pospravijo svoje stojnice, njihova mesta zavzamejo navdušeni igralci igre petanque. In šarm mesta dobi svojo piko na i! Foto: RTV SLO/K. T.