Na otoku je več lepih peščenih plaž, ki vabijo v oceanske vode. Foto: RTV SLO
Na otoku je več lepih peščenih plaž, ki vabijo v oceanske vode. Foto: RTV SLO
Plantaža ananasov.
Na Sao Miguelu je več plantaž ananasov, ki oddajajo omamne vonje. Foto: RTV SLO
Azorski čaj podjetja Gorreana.
Na Azorskih otokih je edina evropska plantaža čaja. Foto: RTV SLO
Jezeri zraven Sete Cidades.
Med jezeroma je ozek nasip in most, po katerem pogosto peljejo tudi vozovi. Foto: RTV SLO
Pri jezeru ob mestu Furnas.
Pri Furnasu je jezero, ob katerem kipi para iz zemlje, domačini pa v zemljo zagrebejo obaro in jo čez osem ur izkopljejo, pripravljeno za serviranje. Foto: RTV SLO

Arhipelag, ki sodi pod portugalsko upravo, sestavlja devet otokov, ki so že na prvi pogled razdeljeni v dve skupini.



Pico streha Portugalske
Še nekaj statističnih podatkov: na otoku Pico je hrib z istim imenom, ki bi bil lahko manjši brat našega Triglava; visok je namreč 2351 metrov. Tudi ta višina je bila dovolj, da je osvojil naslov najvišjega vrha arhipelaga in celotne Portugalske.

Na otokih živi manj ljudi kot v Ljubljani, večina pa jih prebiva v prvem paru otokov. Največji otok (Sao Miguel) je velik 747 kvadratnih kilometrov, najmanjši (Corvo) pa je manjši od 20 kvadratnih kilometrov. Zelena narava, poljedeljstvo, klifi in nazadnje otoška lega človeka spomnijo na Irsko pred desetletji, še preden je ta doživela neverjetno gospodarsko rast.

Večinoma je podnebje prijetno
Otoki, ki so vulkanskega nastanka, ne privabljajo množice turistov, ki jih zanimajo plaža in divja nočna zabava, ampak se za obisk Azorov večinoma odločijo zaradi lepe narave in prijaznega podnebja. Medtem ko se na evropski celini ljudje večinoma cmarijo v vročini, pa na Azorih pihlja prijeten veterc. Vseeno pa je treba biti pozoren na čas obiska otočja, saj znajo biti vsi preostali letni časi precej muhasti in če boste imeli nesrečno roko, morda sonca sploh ne boste videli. Vreme se zunaj poletja neverjetno hitro spreminja, zaradi česar pride zelo prav vetrovka ali zložljiv dežnik.

Na otoku lahko najdemo tudi edino evropsko plantažo čajev. Na severni strani otoka je ob obalni cesti večje posestvo, obdano z lepo urejenimi grmički, do glavne hiše pa vodi krajša makadamska pot. V njem že dolgo časa živi podjetje Gorreana, ki je svoj način obdelave čaja odprl javnosti. Tako si lahko ogledate postopek izdelave čaja, od izbire do končnega pakiranja. Ob koncu ponudijo tudi skodelico čaja in tako skušajo prepričati obiskovalce, da s sabo odnesejo vsaj en moder ali zelen zavitek čaja.

Po otoku tudi z avtoštopom
Za raziskovanje Sao Miguela ni treba spreminjati prenočišča, saj si ga je mogoče brez težav ogledati z dnevnimi izleti. Mreža avtobusov je dobro razpredena, kljub temu pa se večina turistov odloči za najem avtomobila. Dobra možnost je tudi avtoštop, saj so domačini prijazni in radi ustavijo turistom.

Na severozahpdu otoka je ena glavnih znamenitosti - v vulkanski kotlini ležita dve jezeri, ki sta ločeni le z ozkim nasipom. Njuna glavna značilnost pa je razlika v barvi - eno je modro, drugo pa zeleno. To sicer zdaj ni več tako očitno, saj se tudi tukaj ne morejo izogniti nadlogi modernega načina življenja, onesnaževanju. Malce razlike med obema je mogoče opaziti le z višine. V kraterju je drugače prikupna vasica Sete Cidades, na obrežju enega od jezer pa je mogoče uživati v prijetnih piknikih. Kotanja je z zunanjim svetom povezana s cesto, ki se najprej dvigne na vrh vulkana in se na to spusti povsem k obali. Druga možnost pa je temen smrdljiv tunel, ki je narejen zaradi odvajanja poplavnih voda iz kotanje, skozi njega pa je mogoč tudi dostop do sveta zunaj kraterja.

Skok v rjavkasto vodo
Pri mestu Furnas, ki leži na drugi strani tega majhnega otoka, pa obstaja možnost kopanja tudi ob dnevih, ko narava temu ni najbolj naklonjena. Zaradi vulkanskih tal je veliko naravnih vrelcev, ki bruhajo zelo toplo vodo. Zaradi rjavkaste barve sicer ni najbolj vabljivo, pa tudi vonj spominja bolj na gnila jajca kot na svež izvir vode, vendar pa se ljudje ne pritožujejo in z veseljem skočijo v vodo tudi na bolj oblačen dan.

Kljub majhnosti Azorski otoki ponujajo raznolikost, saj omogočajo pohode, oglede naravnih znamenitosti, kopanje v Atlantskem oceanu in simpatične sprehode po starih mestecih, ki so raztresene po glavnem otoku, Sao Miguelu. Najlažje je do otokov priti prek letališča v Münchnu, od koder ima otoška letalska družba Sata v poletnih mesecih redno letalsko povezavo, z malce iznajdljivosti pa je mogoče dobiti tudi ugoden paket, ki vsebuje prevoz in nastanitev za isto ceno, kot bi drugače dobili samo prevoz.

M. N.