Indijska poroka pred Hotelom de Paris, Foto: AP
Indijska poroka pred Hotelom de Paris, Foto: AP
Suita Winstona Churchilla je med dražjimi. Foto: Hotel de Paris
Knez Rainier z Grace Kelly v Hotelu de Paris. Foto: AP

Lastniki namreč načrtujejo obsežnejša prenovitvena dela, v sklopu katerih bodo dali na dražbo več kot 4.000 predmetov, od kopalnih plaščev do lestencev, od klavirja iz slovitega hotelskega American Bara do fotografije Winstona Churchilla med obiskom hotela.

Pod kladivo bo šlo še pohištvo iz tamkajšnjih vrhunskih restavracij, preproga iz vhodne avle, vrtni ležalniki, star minibar, 400 kosov porcelana in posteljnina z izvezenimi hotelskimi inicialkami.

Errolova poroka
Hotel je namreč kmalu po odprtju leta 1864 postal pravi magnet za bogate in slavne - v njem so se zabavale največje hollywoodske zvezde, od Grace Kelly, ki je pozneje postala monaška kneginja, do Elizabeth Taylor. Leta 1952 je Errol Flynn v "cesarski sobi" slavil svojo poroko s 35 kilogramov težko poročno torto za 50.000 frankov, med svati pa sta bila tudi Cary Grant in Rita Hayworth.

Churchillu je bil hotel tako pri srcu, da se je po koncu druge svetovne vojne vanj vselil vsako zimo. Britanski premier je stanoval v apartmaju v šestem nadstropju, kjer je lahko njegova papiga prosto letala po sobi - leta 1961 je poletela skozi odprto okno, in kljub najmočnejšim prizadevanjem hotelskega osebja, ljubljenega Tobyja niso našli.

Na dražbi bodo tudi predmeti iz apartmaja Winstona Churchilla, kot so pozneje poimenovali suito, v kateri je tudi knjižnica.

"Čustveni dogodek"
Dražba, ki jo upravnik hotela Luca Allegri imenuje za "čustveni dogodek", bo potekala v Monaku med 25. in 30. januarjem, preden se začnejo prenovitvena dela, ki naj bi bila končana leta 2018.

Cene nekaterih predmetov so postavljene presenetljivo nizko (150-600 evrov), po navedbah hotelskih upravnikov zato, da bi si lahko prav vsi privoščili košček zgodovine.

"Toliko lepih spominov imam na enkratne večerje, prireditve in zabave v hotelu, še posebej na tiste s Frankom in Barbaro Sinatra, ki sta vedno stanovala v suiti Winstona Churchilla. Nekega jutra sem sedel z njima v baru, ko je hotelski pevec začel prepevati Strangers In The Night. Frank je igrivo zaklical: Ne pojem tvojih pesmi, zato ne poj mojih!" je v dražbeni katalog zapisal nekdanji James Bond, Roger Moore, redni gost hotela vse od 60. let.