Glej ga, Sloven'c!
Luka Fric
Luka Fric se je v New York preselil pri 18 letih, a je že od nekdaj vedel, da je to mesto zanj. Foto: Osebni arhiv Luke Frica
Luka Fric
Vloge Luka večinoma išče prek temu namenjenih spletnih strani. Foto: J. Demetrie Photography
Luka Fric
Prizor iz predstave Ziegfeld Midnight Frolic. Foto: Osebni arhiv Luke Frica
Luka Fric
Lukova prva, resda majhna filmska vloga: upodobil je Paxtona v Trip to the Moon. Foto: Osebni arhiv Luke Frica

Dodaj v

Luka Fric iz Sevnice na broadwajske odre - pri rosnih 21 letih

Pogovor z mladim Slovencem, ki igra na Broadwayu
7. oktober 2016 ob 08:52
New York - MMC RTV SLO

Čeprav še ni dopolnil 22 let, se Sevničan Luka Fric lahko pohvali z neverjetnim uspehom: nastopa namreč v predstavah na starem Broadwayu, želi pa si tudi preboja na velika platna.

"Že od zgodnjih najstniških let sem se želel preseliti sem. Pri 13 letih sem prvič obiskal ZDA in takoj vedel, kam spadam," pravi mladi igralec in pevec, ki je že zgodaj prepoznal svojo strast - muzikal. Tudi zato, pojasnjuje, je za študij izbral ameriško akademijo za glasbeno in dramsko umetnost (AMDA) v velikem jabolku: "New York sem izbral, ker je to najboljše mesto za študij muzikala. Vsi moji učitelji so še vedno aktivni v industriji Broadwaya ali filma."

A študij v ZDA, kot je znano, ni poceni. Leto študija na AMDA-ju tako stane okoli 45.000 dolarjev (okoli 40.000 evrov), zato nas je zanimalo, ali si je financiranje olajšal tudi s štipendijo. "Spomnim se, da smo poskušali najti štipendijo, vendar bi se potem moral zavezati v neko delovno pogodbo v Sloveniji," odgovarja Luka in brez zadržkov doda: "Srečen sem, da so moji starši lastniki uspešnega podjetja v Sloveniji. Tako sta mi lahko omogočila študij v tujini, ki je v dveh letih nanesel nekje 100.000 dolarjev."

Prvi nastop 14 dni po diplomi
In vložek se že vrača - že med njegovo zaključno predstavo na AMDA-ju je njegovo nadarjenost prepoznal menedžer džezovskega kluba Metropolitan Room in ga povabil k sodelovanju. Svojo prvo pravo vlogo si je tako zagotovil komaj 14 dni po koncu študija, februarja lani. Od takrat naprej mu dela ne manjka, pravi - nastopa v muzikalih, pohvali pa se lahko tudi s prvimi filmskimi vlogami.

Prek avdicije na stari Broadway
Večinoma sodeluje z gledališko družbo Speakeasy Dollhouse (gre za serijo gledaliških predstav izpod peresa Cynthie von Buhler, ki temelji na interakciji z občinstvom in je začetni kapital zbrala prek Kickstarterja) in pod njenim okriljem igra v predstavah v gledališču The Liberty Theatre na Times Squaru (na t. i. starem Broadwayu). Na spletu je namreč pred časom našel poziv za vlogo v predstavi Ziegfeld Midnight Frolic, odšel na avdicijo in bil sprejet. "Od takrat sem del podjetja Speakeasy Dollhouse in mi za njihove nadaljnje predstave ni treba na njihove avdicije," pojasnjuje Fric.

Njegove vloge pa še zdaleč niso zgolj igralske. "Pred letom in pol sem v muzikalu nastopal kot Corey (v predstavi Mad About The Boy, op. a.), ki je pel in plesal. Nato sem začel kot Jean-Pierre v predstavi Ziegfeld Midnight Frolic, kjer sem imel francoski naglas in plesal step. V drugi polovici lanskega leta sem začel kot Vacanti v The Illuminati Ball, tudi s francoskim naglasom - to vlogo igram še zdaj do konca oktobra, nadaljujemo pa spet spomladi 2017," našteva mladi igralec in pevec. Ravno z najnovejšo vlogo je prepričal tudi zahtevnejše kritike - v reviji Forbes so ga tako razglasili za "eno izmed zvezd večera".

Dopoldne avdicije, popoldne ure petja, zvečer predstave
Ob "rednem" delu za omenjeno družbo pa Luka ne počiva: "Včasih se pojavim pred kamerami. Tu in tam pa še delam promocijo za šove v sklopu različnih agencij." Dopoldanske ure so pri njem tudi sicer "rezervirane" za sodelovanje na različnih avdicijah, ki jih najde na temu namenjenih spletnih straneh, popoldne so na vrsti ure petja, včasih pa najde čas še za sprehod po Central parku, kavo ali večerjo s prijatelji, ko nimajo nastopov, pa si zvečer ogledajo kakšno drugo broadwajsko predstavo, pravi.

A Lukove ambicije segajo še višje od gledaliških desk - na velika platna. Dobil je manjšo vlogo v filmu Trip to the Moon, ki v kinematografe prihaja prihodnje leto, kmalu pa bo končan njegov najnovejši filmski projekt, kratki film z naslovom It Gets Better? "Upam, da z njim še letos ujamemo nekaj filmskih festivalov v New Yorku," pravi. O tem, ali ga v prihodnosti bolj mika film, pa: "Nedvomno si do neke mere želim ostati v gledališču, vendar v prihodnosti načrtujem sodelovanja pri več filmskih projektih."

Pogreša domače in podeželje
Čeprav so njegovi dnevi polni najrazličnejših dejavnosti, pa si vedno vzame čas za družino v rodni Sevnici: "Obvezno moram vsaj enkrat na dva tedna prek Skypa poklicati babico in dedka. Z mami, atijem in sestro pa smo tako ali tako v stiku vsak dan." Po treh letih življenja v New Yorku namreč najbolj pogreša ravno svoje najbližje, pa tudi slovensko podeželje, pravi. O življenju v velemestu (kljub dejstvu, da prihaja iz majhnega kraja) za zdaj ne more povedati nič slabega. "Razen tega, da te včasih hiter tempo življenja izčrpa," dodaja.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
SP 2006
# 07.10.2016 ob 09:04
čestitke
Bivši uporabnik
# 07.10.2016 ob 09:21
zaslovenijo ja in? Samo hvale vredno je dejstvo, da imaš starše, ki so se osvobodili proletariata in ustvarili podjetje, ki lahko financira tak študij.
slorest
# 07.10.2016 ob 11:30
Je res tako težko nekomu čestitati za uspeh? Sami strokovnjaki! Glede "zvezanosti", humanistike ... Poznam veliko sinov in hčera, ki imajo uspešne starše, pa bi bilo najbolje za vse, če ne bi nikoli nič delali, bi naredi manj škode. Seveda se Slovenec obregne ob "uspešnost", saj težko prebavi, da je nekdo bolj sposoben od njega. Vedno vsi videte rezultate, pravičnost ... kaj pa vzroke? Meni se tudi ni zdelo "pravično", da so ostali feštali po gostilnah, ko sem se sam v noč učil, tudi ni bilo "pravično", ko sem študiral kot blesav, ostali pa so prihajali domov zjutraj, ko sem sam hodil od doma na šiht/faks ... ampak sedaj se jih pa izkorišča in morajo imeti dobre plače ... Zakaj že?!?!?!
KovacevaKobila
# 07.10.2016 ob 10:00
čestitke

Kdo bi si mislil. Slovenci smo ekonomskemu migrantu, ki uspešno krade službe domačinom, zmožni tudi čestitati.
zvit kot presta
# 07.10.2016 ob 09:28
Se zdi kot, da je Sevnica izhodišče za uspešne Slovence v ZDA. A ni Melanija tudi od tam nekje?
Zjesenic
# 07.10.2016 ob 10:00
Bravo. Fantu privoščim.
Kekec99
# 07.10.2016 ob 10:07
Luki želim vso srečo, staršem pa kapo dol.
nevem
# 07.10.2016 ob 11:42
Čestitke vsem.
Njemu za uspešen študij in prve uspehe, fotru pa za... dobro naložbo. ;)

Nekateri pa se, kot je pri nas navada, že postavljajo na trepalnice.
Žalostno ampak resnično.
odklop 76
# 07.10.2016 ob 10:07
@ el CARTEL
Tvoj zadnji post...
Seveda se lahko vse postavi pod vprasaj, ampak lahko se pa tudi neskoncno pretirava. Zdej smo ze v takem clanku kar na humanizen presaltal al kaj ??? hahahah.. ajd ok.

Sicer pa... ce je mali res dober igralec.... zakaj pa ne bi naredil kariere???
vrtojb5
# 07.10.2016 ob 10:51
pošteno, lepa zgodba, tip ma denar doma, pa ni presran, svaka cast in cestitke za uspeh
LaLaLarlic
# 07.10.2016 ob 11:38
Čestitke, ampak narobe je napisano da je to Broadway-ska predstava, prej kakšen Off-Broadway. Pač tehnično ta predstava ne sodi pod Broadway.
Bivši uporabnik
# 07.10.2016 ob 13:24
Ce bi foušija gorela....ampak mali je prelep, in tudi talentiran!!! Je treba pohvaliti! Tam ni nic podarjenega.
DamonDash
# 07.10.2016 ob 10:16
Sevnica ima zdaj že dve zvezdi - Melanio Trump in sedaj še Luko Frica.

Čestitke, Luka.
el CARTEL
# 07.10.2016 ob 10:01
ker pa vidim,d a se podjetje ukvarja s trgovino, potem ni nič spornega - kupuje in preprodaja naivnežem po višji ceni, tako da ni izkoriščevalec, ki bi na grbači nekoga drugega gradil svoj uspeh.

pohvalno, ampak redkost v sloveniji
jeremias
# 07.10.2016 ob 14:28
Nekateri se zgražajo češ: ati je uspešen podjetnik in je plačal... A bodimo pošteni: tudi Kučan je svojo hčer šolal v tujini, podobno Türk in še toliko drugih... Pri njih (ki živijo od davkov!) se nihče ne zgraža, da so poskrbeli za svoje otroke, pri tem "atiju" ki je svojemu sinu uspel financirati študij, pa lop po njem... Stockholmski sindrom!
moonylink
# 09.10.2016 ob 18:57
ati ne nudi dela, ker je humanist. nehajte se pretvarjati kot da dela uslugo komurkoli (mogoče svojemu sineku, delavcem sigurno ne, ne glede na plačo ki jo dobijo).

zakaj bi ti pa moral kdorkoli delati usluge, a nisi odrasel clovek?

pa ustanovi svoje podjetje. Tako posteno seveda, ne na hrbtih skromnih ljudi.

Ali pa se ukvarjaj s kmetijstvom, pa bos samozadosten in ti ne bo nihce ukazoval kaj moras poceti cez dan.

saj te nihce ne sili, da se zaposlis pri vseh teh silno nepostenih in po defaultu pokvarjenih podjetnikih ki itak niti ne vejo, kaj delajo
el CARTEL
# 07.10.2016 ob 12:08
super, da so mu starši lahko omogočili študij

tudi nam so ga. vsi naši starši.
le da tu ni študij izključno za bogate ali prezadolžene.
revolution
# 14.10.2016 ob 10:30
"Že od zgodnjih najstniških let sem se želel preseliti sem. Pri 13 letih sem prvič obiskal ZDA in takoj vedel, kam spadam,

Haha, očitno se Sevničani počutijo bolj Američane kot Slovence.
qwasyx
# 11.10.2016 ob 09:23
10% talenta,, 90% garanja.... brez tega ne gre ,, kakor tudi brez denarja nič ni
čestitke
el CARTEL
# 07.10.2016 ob 12:41
thymiann @ zato se pa študira razne družboslovne oslarije, vleče študij po 10 let in diplomira šele, ko ti država z zakonom zagrozi

ne sodi drugih po sebi.

vidim pa,d a imaš popolnoma zgrešen pogled na realnost. pojdi čez mejo, do zagreba. tam imajo tudi plačljiv študij, pa povej ali nimajo filozofov, ekonomistov ali psihologov.
plačljiv študij je le izgovor da se banke lahko dodatno bogatijo (že tako se an račun nepremičnin, sedaj pa bi še na račun šolanja).

po drugi strani pa te javno fiannciran študij ne omejuje da študiral naravoslovno vedo. tako da je tvoj argument enostavno butast.
breadmonster
# 07.10.2016 ob 12:51
Sevnica ima zdaj že dve zvezdi - Melanio Trump in sedaj še Luko Frica.

No, kupljeni nevesti ne bi rekel ravno zvezda. Sej se ljudje v Sloveniji zavedate, da se Melaniji Američani smejijo? Z razlogom je celo kampanjo skrita v stanovanju in se od konvencije naprej ne pojavlja v javnosti.

Sicer se smejijo tudi Žižku, ampak zaradi njega Slovenije vsaj ne vidijo kot izvoznice fotomodelov z lažnimi diplomami.
thymiann
# 07.10.2016 ob 12:33
tudi nam so ga. vsi naši starši.
le da tu ni študij izključno za bogate ali prezadolžene.


zato se pa študira razne družboslovne oslarije, vleče študij po 10 let in diplomira šele, ko ti država z zakonom zagrozi
BadAss
# 07.10.2016 ob 11:20
Bo že Melanija kaj zrihtala svojemu "sokrajanu" :)
el CARTEL
# 07.10.2016 ob 12:37
vidim da so moj komentar izbrisali, čeprav nisem kršil pravil.

Je res tako težko nekomu čestitati za uspeh?

ne, a je lažje čestitati nekomu ki je recimo genetik ali pa zannstvenik, ki dela nekaj dobrega za človeštvo

kot pa nekdo, ki je v show-biznisu, v katerega večina vstopi že saradi svojega velikega ega in potreba da ga častijo (celebirty culture). seveda nikomur ne oporekam njihovih "sanj", nekateri so tam celo iz pravih razlogov. sam imam tudi kolega, ki želi biti igralec in je šel v london (a nima očeta, ki bi mu sponzoriral bivanje, pote in 100k €, ravno tako nima člankov na rtv, čeprav ima manjše vloge)

skratka, prav in pohvalno je,d a se je odločil in šel v tujino.
to pa je vse.
Nadja92
# 07.10.2016 ob 10:31
@zvit kot presta

Sem ravno hotla reč. Nekaj je na tej Sevnici. Razen seveda, če mu je Melania zrihtala.
el CARTEL
# 07.10.2016 ob 09:56
mene zanima, katero je tvoje podjetje in koliko ljudem ti zagotavljaš plačo?

klasika,

najprej je ati "zaslužil pošteno" in lahko dela kar hoče s svojim denarjem,
ko pa se pozove naj se razkrije podjete, da se vidi ali je res zaslužil pošteno ali na hrbtu izkoriščanja soljudi - pa sledi tipična "kolikim ljudem ti nudiš delo".

ati ne nudi dela, ker je humanist. nehajte se pretvarjati kot da dela uslugo komurkoli (mogoče svojemu sineku, delavcem sigurno ne, ne glede na plačo ki jo dobijo).
ancient
# 07.10.2016 ob 09:47
SamoRes, končno si začel pisati pametne komentarje. :-) Drugim pa: zakaj si je zaslužil toliko minusov, mar nima prav?
SamoRes
# 07.10.2016 ob 09:28
zaslovenijo
# 07.10.2016 ob 09:17
Ati dal sto jurjev

ja, me zanima katero podjetje je to, če je ta denar zaslužen s firmo, kjer delavci dobijo dobre plače v redu, če pa izplačujejo minimalce in je ta denar zaslužen na račun tega, da so otroci delavcev lačni, svojim pa uresničujejo sanje pa kaže na vso nepravičnost kapitalističnega sistema.
el CARTEL
# 07.10.2016 ob 09:52
tip je imel sponzorja, atija, ki mu je plačal 100k $ vreden študij.
sedaj pa je kao "uspešen" :)
Kazalo