Kaj storiti če
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Razprodaje v Parizu
Tujci se po navadi najprej zakadijo med oblačilne police in obešalnike, a na razprodaji so tudi izdelki iz porcelana, stekla, posteljnina, pohištvo in celo vino in šampanjec. Še posebej se izplača nakupiti sicer zasoljeno drage torbice zvenečih imen in čevlje, tako da se pripravite na dolge vrste z gotovino založenih Rusov, Japoncev in Kitajcev pred butiki Prade in Guccija. Foto: EPA
Zavedajte se, da bodo s trajanjem razprodaj cene vse nižje, zadnje dni celo za 70 odstotkov. In še o teh se da pogajati. Si ne bi želeli salonarjev zveneče modne znamke za 60 evrov ali Kenzovega šala za 50? Foto: EPA

Dodaj v

U la la, pariška moda po ugodnih cenah!

V francosko modno meko na razprodajo prestižnih kosov
8. januar 2009 ob 14:08
Pariz - MMC RTV SLO

Lov na popolno oblekico in salonarje ali navadnim smrtnikom sicer nedosegljivo izbrano posteljnino ali penino je odprt. V Parizu so se začele razprodaje!

Pariz ni kot London - tudi Francozi sicer v trgovine prihajajo zgodaj, a ne taborijo pred veleblagovnicami kot Britanci dan pred začetkom razprodaj v Harrodsu. Redne stranke modnih hiš zvenečih imen so že pred božičem dobile priložnost za zasebne razprodaje, na katere se je mogoče "zriniti" le z vabilom, pa tudi tisti s posebnimi karticami zvestobe modnih hiš so imeli nekaj prednosti.

Če se odpravite na razprodaje v Pariz, velja upoštevati nekaj posebnosti:
- Pogajajte se za ceno hotelskih prenočitev. Tudi znižane cene se lahko še znižajo.
- Razmišljajte po francosko: najnižja cena ni vedno najboljša kupčija. Raje kupite en čudovit luksuzni izdelek, ki ga boste imeli za vedno.
- Že pred razprodajami se sprehodite po trgovinah in si oglejte ponudbo. Če boste zares prijazni, pa se vam morda nasmehne sreča in vam osebje že dan pred razprodajo proda kak kos po znižani ceni.
Pettedenska sezona lova na ugodne kupčije odprta
A za običajne Parižane, no, predvsem Parižanke, se je sezona športne discipline zimskih razprodaj odprla 7. januarja, znižane cene poletov čez Atlantik pa bodo v francosko prestolnico kljub gospodarski krizi gotovo tudi letos privabile mnoge Američane, saj so pariške razprodaje zares vredne obiska, piše New York Times. Pa tudi pogoste niso kot drugod, saj se v Franciji trgovci za razprodaje lahko odločijo samo za nekaj tednov v januarju in juliju in za dva tedna med letom.

V veliko pomoč "neposvečenim" je lahko časnik Le Figaro, ki dan pred razprodajami objavi poseben vodnik po mestu, na spletnih straneh pariškega turističnega urada in mestne hiše pa imajo odseka, posvečena razprodajam, ki sta menda precej manj pregledna, vsebujeta kar nekaj napak in včasih dišita po zavajanju, ugotavljajo pri NYT-ju. So pa tam navedeni naslovi trgovin in namigi za ugodne hotele za Neparižane.

Pri Vuittonu in Hermesu vihajo nosove nad razprodajami
Vse na enem mestu po cenah, znižanih med 30 in 50 odstotki, najdete v veleblagovnicah, na primer Galeries Lafayette, Le Printemps ali Le Bon Marché. Tidve ponujata brezplačno dostavo v območju Pariza za nakupe nad 230 evrov. A ni vse na razprodaji: pri Louisu Vuittonu se strogo držijo svojih zasoljenih cen, tudi prestižni Hermes v svojih butikih ne niža cen, a bi se kakšen kos (ne veselite se, da bodo med njimi slovite torbice!) lahko znašel na razprodaji med 28. in 31. januarjem, ki bo menda nekje - točna lokacija še ni znana - v vse bolj trendovski pariški Palais des Congres.

Nakupovalni nasveti pa so tudi za francosko modno meko enaki kot povsod drugod: pridite zgodaj, ne nakupujte s starši, z zakoncem ali otroki, za zajtrk se dobro najejte in oblecite (in predvsem obujte!) kaj udobnega. Pa srečno, bonne chance!

A. K.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo