Kje je Jan?
Zadnji posnetek mojega popotovanja je nastal na čudoviti plaži v Kilifiju v Keniji. Se vidimo! Foto: Jan Konečnik
Prvi dnevi v Mehiki, "štopanje" na poti v Escarcego. Foto: Jan Konečnik
Majevske piramide v Calakmulu. Foto: Jan Konečnik
V Belizeju s puranom Tomom in Robertom, prijaznim domačinom. Foto: Jan Konečnik
Na rajskem otoku Caye Caulker v Belizeju. Foto: Jan Konečnik
V Gvatemali. Foto: Jan Konečnik
Ognjenik Volcan de Fuego. Foto: Jan Konečnik
Deskanje v Salvadorju. Foto: Jan Konečnik
Sončni zahod nad El Tuncom v Salvadorju. Foto: Jan Konečnik

Dodaj v

Konec dober, vse dobro. Nazaj v realnosti.

Popotniški dnevnik Jana Konečnika, 58. del
30. julij 2018 ob 07:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljanska avtobusna postaja je še vedno videti kot tista v Prištini. Pod generalom Maistrom so, kot po navadi, sedeli delavci iz nekdaj bratskih socialističnih republik ter s črnimi potovalkami in cigareto v ustih čakali na avtobus za Slavonski Brod, Sarajevo ali Niš.

Ljudje so čakali na prehodu za pešce, čeprav ni bilo nobenega avtomobila. Instinktivno sem stopil na cesto in pobral tri malce začudene poglede, v smislu: "Tukaj se ne hodi čez cesto pri rdeči, tujec!" Kar nekaj, sem si mislil, seveda se hodi. No, se hodi, pa se ne. Slovenci smo tako napol, vrata na Balkan in vrata na Zahod. In potem hodimo čez cesto pri rdeči le ponoči, podnevi pa ne. Prijeten vonj je imela Ljubljana tisti dan. Kot ženska, ki se je nadišavila s klasičnim parfumom, za katerega ve, da nikoli ne razočara.

Danes ob 11.00 je bil Jan gost MMC-jeve klepetalnice. Vabljeni k branju.

Čakali so v bifeju na železniški postaji. Aljaž, Boris, Metka in Matevž ter njun sin Veno. Veno je novi, ko sem šel na pot, ga še ni bilo. Polno otrok je to leto prinesla štorklja mojim prijateljem in znancem. Vmes, ko me ni bilo, smo postali najboljši košarkarji v Evropi. Železnice so kupile nove vlake. Prestolnica je bogatejša za hotel Intercontinental. Pet zvezdic menda. Zmago Jelinčič je spet poslanec. Nič zvezdic.

Zadnjih nekaj korakov se mi je zdelo, kakor da bi stekel čez navidezno ciljno črto. Objemi in poljubi, solzica na Metkinem licu. Konec je, konec! Zdaj sem doma. In bil sem vesel in moji prijatelji tudi. Ko smo sedeli in se pogovarjali, je bilo tako, kot da bi se videli včeraj. Anja, Marko, Nuša, Martin.

Morda je bilo vse skupaj le dolg sen? Morda smo tako dobri prijatelji, da nas leto dni sploh ne loči? Mislim, da je to drugo. Naslednji dan smo v širši družbi ob Savi sekali drva, kurili ogenj, pekli meso ter točili vino s slatino. Jure, Rene, Vivian, Luka, Nina, Vulič je prišel z Maksom, ki je tudi novi. Ata Jež je okoli ponujal pečeno slanino, iz katere se je cedila domačnost.

Dobre prijatelje imam in hvaležen sem jim za to, da so me tako lepo pričakali. Pogrešal sem jih, bando!

Ponosen na pogum
Ponosen sem nase, da sem pred letom dni zbral pogum in šel. Teže kamna z željo po enoletnem potovanju okoli sveta, ki mi je leta slonela na plečih, zdaj ni več! Ena življenjska želja je uresničena! Juhej! Šlo je ven iz sistema in zdaj lahko zaradi mene tudi kupim zemljo, začnem graditi hišo ... V popolni prispodobi seveda, ker nimam denarja niti za pasjo uto. Četudi tako, preteklo leto je bilo vredno vsakega centa!

Srečen sem tudi, da sem v enem kosu, da se mi ni nič zgodilo. Enkrat so me oropali, kar je dobra statistika. Potni list in bančne kartice sem prinesel domov. Spoznal sem ljudi, ki niso imeli toliko sreče in so sredi gvatemalske noči ostali brez vsega. Nekateri so tam daleč pustili tudi življenje in nikoli ne bodo prišli domov.

Okoli 30.000 kilometrov sem prevozil z avtobusi, kombiji in avtomobili, 5.000 z Olgo, mojim kitajskim motorjem, 500 s kolesom, tisoče in tisoče z letali. Spal sem v 80 različnih posteljah in se umival v prav toliko različnih kopalnicah. Prespal sem na tleh treh letališč ter neštetih avtobusnih postaj. Zamenjal 20 valut, izgubil nahrbtnik. Imel sem driske in bruhal, zbolel, tako zares, da bi moral v bolnišnico, na srečo nikoli nisem.

Dva ducata držav
Videl sem 24 različnih držav, Mehiko, Belize, Gvatemalo, Salvador, Honduras, Nikaragvo, Kostariko, Panamo v Srednji Ameriki in nato Kolumbijo, Venezuelo, Ekvador, Peru, Čile, Argentino in Urugvaj v Južni. Čez hitre postanke na Japonskem in v Južni Koreji sem prispel v Jugovzhodno Azijo, kjer sem z motorjem prevozil Vietnam, Laos in Kambodžo.

Iz Bangkoka sem čez Mumbaj v Indiji prispel v Ugando ter svoje popotovanje končal v Keniji. Sicer nikoli nisem potoval za številke, ampak če seštejem skupaj, sem v življenju zastavo zapičil že v 70 državah sveta. Tretjini vseh, ki obstajajo.

Bilo je morje dogodivščin. Videl sem bruhajoč ognjenik, peščene plaže karibskih otokov s palmami, veliko jezer, nešteto majhnih vasi. Videl sem drevesa in druge rastline, ki jih sploh ne poznam, užival sadeže, ki sem jih videl prvič. Plaval med morskimi psi, med želvami, skati ter ribami, ki jim ne vem imena. Videl sem vesolje iz planktona. Ogromne ledenike in mogočne slapove.

Jedel sem črve, kuhana jajca z zarodkom ter kravje možgane. Pil riževo vino in kmerske tvarine. Opazoval opice, gorile, žirafe, leve in slone. Spal s tarantelo. Hodil sem po lepih in grdih mestih, varnih in nevarnih ter občutil, kako je, če ti pred očmi razpada družba in propada država. Spoznal sem veliko zgodovine različnih držav in ljudstev, se naučil novega jezika. Srečal mavrico ljudi, bele, temnopolte, kreole, mestice, mulate, afroindijance ... mlade in starejše ... a najpomembneje, srečal sem predvsem dobre ljudi. In med njimi tudi našel delček sebe, ki ga prej nisem poznal.

Zahvala
Veliko vas je bralo moje zapise vsak ponedeljek, pričujoči je 58. po vrsti. Številni med vami ste mi tudi pisali prek različnih družbenih omrežij, prosili za kak nasvet, me spodbujali. Zame ni bilo večje nagrade kot ta, da ste ponedeljkovo jutranjo kavo preživeli v moji družbi. Nekateri ste s svojimi komentarji dali tudi kritiko, ki je bila dobrodošel odziv.

Nergačev, ki v mojem popotniškem dnevniku niso našli drugega kot razloge za izkazovanje nevoščljivosti in lastne nemoči, je bilo zelo malo. A vendar, če je tudi kakšen izmed njih skozi celoletno branje le nekaj odnesel in morda zaradi tega razmišlja za odtenek drugače, sem tega vesel. Življenje po navadi ni črno in belo, temveč je pravzaprav veliko sivega.

Tisti, ki ste se navdušili nad vandranjem, a vam za potovanje daleč za sedmimi gorami vseeno še manjka poguma ... veliko zanimivega se skriva tudi za sosedovo ograjo, v državah zelo blizu. Pa tudi, verjetno bi bili presenečeni, koliko je krajev v naši prelepi majhni deželi, ki jih sploh ne poznate. Veliko je še krajev za obisk.

Tisti, ki sem vas navdušil za potovanja v oddaljene kraje za sedmimi vodami, pa kar brez strahu! Z dobrim srcem pojdite, po pameti in vse bo v redu. Pošljite mi sporočilo, zapišite kakšno zanimivost o krajih tam daleč, da se bom tudi jaz od vas kaj naučil, se zasmejal kakšni vaši dogodivščini. Le malo poguma je treba in odprte glave.

Ne pozabite pregovora, ki si ga tako rad izposodim od Avguština iz Hipona: Svet je kot knjiga. Tisti, ki nikamor ne potujejo, preberejo le prvo stran.

Hvala, da ste brali.

Jan Konečnik
Prijavi napako
Komentarji
rdečinavijač
# 30.07.2018 ob 07:22
Mi je kar hudo da v ponedeljek ne bo vec tvojih zapisov. Leto je minilo tik tak. Sem pa prejsnji teden upal vsa na tale "povzetek". Hvala Jan in srečno doma.
Skippy
# 30.07.2018 ob 07:46
In s kolikimi popotnicami si bil? :)
Sujo
# 30.07.2018 ob 07:42
Jan, hvala. Ko sem bral, sem bil skoraj s tabo vsepovsod....
norris
# 30.07.2018 ob 07:45
Bravo, Jan. Tudi jaz sem malo računal na povzetek . Hvala za zanimivo branje.
Los-t pa očitno ni bral niti prejšnjih niti današnjega članka.
krangus
# 30.07.2018 ob 08:24
Jan, so že drugi vse povedali. Ponedeljki ne bodo več isti:(
Hvala za vložen trud in iskrenost, ki si jo pustil v potopisih.
Čim lažjo aklimatizacijo ti želim.
ZRC
# 30.07.2018 ob 08:13
Tud jaz se pridružujem pohvalam. Odlični potopisi.
nina2000
# 30.07.2018 ob 09:11
Jan, dobrodošel nazaj. Čestitam ti za pogum in pot, ki si jo opravil. Tudi sama sem zelo rada prebirala tvoje zapise. Osebno, duhovito, iskrivo, zanimivo, doživeto. Hvala, da si vse to delil z nami. Se mi zdi zelo dobrodošlo, da je na portalu mmc možno brati nekaj, kar je izvirno in ni le povzeto po kakšnem tujem viru. Bravo! Želim ti vse dobro v življenju in ne oziraj se na komentarje,ki razen nevoščljivosti ne premorejo nič drugega.
jure-bure
# 30.07.2018 ob 07:50
hudimana... nazaj na pot fant...
sem te z veseljem bral,.. marsikdaj edini motiv, da sem na te RTVSLO strani zašel..
tako dobro je bilo brati in videti svet skozi oči "neprofesionalca", ne v lepe ovoje zavitih informacij... ampak tisto pravo kar je tam... velikanska pohvala z moje strani!
me4uall
# 30.07.2018 ob 09:48
Zdaj bo šele prišla kriza Jan :)

Post-potovalna abstinenčna kriza....
oziris.va
# 30.07.2018 ob 08:53
Sem pozabil napisat: dobrodošel doma, Jan!
oziris.va
# 30.07.2018 ob 08:52
nataradž
# 30.07.2018 ob 08:39

Fant, porabil si veliko časa in denarja za gledanje 3d filma.
Sedaj pa se zbudi, začni živeti in pokaži kakšen pravi, družbeno koristen rezultat.


Kako pa veš, da ni pustil kje v kateri od obiskanih dežel kakšen konkretnejši "suvenir" razen slovenske zastave? Potemtakem je naredil več za družbeno korist kot se lahko od njega pričakuje.
maher
# 30.07.2018 ob 09:42
Zanimivi so ti minusarji. Očitno so vztrajali in prebrali vse potopise od začetka do konca, potem pa pritisnili svoj minus.
don_draper
# 30.07.2018 ob 08:04
hah, kar čuden občutek, ko prideš do konca današnjega zapisa. Cmok v grlu...
Hvala za odlične zgodbe, lep vstop v delovni teden je bil ob branju tvojega popotovanja.
Upam, da se še kdaj kje beremo... lp
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 14:17
@nataradž
Kakšen smisel ima potepanje (nemirnega uma po iluzornih labirintih sveta-fantazijskih sanjah), če tega ne spremlja notranja preobrazba (plemenitenje značaja,rast znanja, čiščenje omejitev uma <želja, razvad,..zablod>, odrekanje, modrost)?
Vsako potovanje je plemenitenje značaja, rast znanja, čiščenje omejitev uma, odrekanje in modrost. Ni se treba metat ven z navidez globokimi, dejansko pa samo površinskimi, filozofskimi ali religijskimi nauki, da vse to dobiš.
weylakuc
# 30.07.2018 ob 09:06
Hvala in srecno!
pipijoco
# 30.07.2018 ob 08:37
Pa je šla še ena rutina, ponedeljkovo jutro bo od zdaj naprej drugačno. Hvala Jan, kapo dol.
Wasabi
# 30.07.2018 ob 11:10
Takoj požegnam, da gre še za kakšno leto in piše popotniški dnevnik, ampak vsaj 2x tedensko;)
los-t
# 30.07.2018 ob 10:45
Bravo, Jan. Tudi jaz sem malo računal na povzetek . Hvala za zanimivo branje.
Los-t pa očitno ni bral niti prejšnjih niti današnjega članka


bral, bral, vedno pohvalil, danes malo pohecal, ne takoj po roki grrrr....
blueivy
# 30.07.2018 ob 07:55
tudi jaz bom pogrešala tvoje potopise! zavidam ti pogum, da za tako dolgo zapustiš varno zavetje doma in greš naokoli po svetu. bravo!
si me pa vsekakor vzpodbudil, da nadaljujem z potepanji po južni ameriki.

srečno še naprej!
dimitri7
# 30.07.2018 ob 10:14
zanimivo...v sloveniji je vse narobe
AMPAK ZA ZIVET JE PA NAJBOLJSE
....vprasaj Pristince na avtobusni
Jezersko
# 30.07.2018 ob 08:48
Spet doma :)
SF0100
# 30.07.2018 ob 08:32
Hvala. Nisem vedno vse prebral, sem pa vedno pogledal vse slike.

PS: fant novi fotoaparat rabiš :)
iluvatar
# 30.07.2018 ob 14:48
Svaka čast!
MoonLord
# 30.07.2018 ob 11:57
Jan, super je si. Želim ti vse dobro tudi v naprej.
gerder433
# 30.07.2018 ob 09:38
svaka cast! poseben posameznik
Abndbn
# 30.07.2018 ob 08:58
Vsa čast za zapise in slike, hvala za popestritev ponedeljkov in dobrodošel nazaj.
DXM
# 17.08.2018 ob 15:19
naslednja postaja? Zavod za zaposlovanje?
socrates
# 30.07.2018 ob 23:16
Bravo, Jan.... slovenceljskim luzerjem si povedal vse v enem stavku, vsem tistim, ki pa znamo pogledati čez bližnje planke, pa si pomagal ustvariti nove želje po dogodivščinah. Hvala ti za vse in veliko sreče še naprej! ;)
FrancL
# 30.07.2018 ob 11:25
Bravo!
democenzus
# 30.07.2018 ob 09:33
z veseljem sem bral dnevnik, tudi danes, bi pa se rekel, da lepse postaje od take kot je, tu ne bo nikoli, ker lepih vec ne delajo, pri postaji me moti edino mc donalds, in buffeti, ce pa so v drugih stavbah je v redu , so prakticni
WP10
# 30.07.2018 ob 09:39
V veselje mi je bilo brati :) ..in svaka čast
zapravico
# 30.07.2018 ob 08:43
Iskanje samopotrditve.
Hijena
# 30.07.2018 ob 08:01
Dober potopis, razen enega
nataradž
# 30.07.2018 ob 09:10
@oziris
Hvala za mnenje.
Lahko, da je kje pustil kak "suvenir", vendar s tem še ni opravil nič koristnega.
Otrok potrebuje očeta, dokler ta ne opravi svoje vzgojno podporne vloge, in ne zgolj (popotniškega) oplojevalca.
Polymath
# 30.07.2018 ob 10:20
RTV … še meni plačajte potovanje po svetu, pa boste dobili boljše slike iz boljših krajev in ogromno člankov.
nataradž
# 30.07.2018 ob 08:39
Kakšen smisel ima potepanje (nemirnega uma po iluzornih labirintih sveta-fantazijskih sanjah), če tega ne spremlja notranja preobrazba (plemenitenje značaja,rast znanja, čiščenje omejitev uma <želja, razvad,..zablod>, odrekanje, modrost)?
Fant, porabil si veliko časa in denarja za gledanje 3d filma.
Sedaj pa se zbudi, začni živeti in pokaži kakšen pravi, družbeno koristen rezultat.
Ali si sposoben toliko časa, kolikor si potoval, sedeti pri miru, zbrano, obvpadanega uma, v tišini inse zavedati sebe in posledično z intuicijo doumeti, kaj so problemi planeta in kako jih odpraviti?

VSEKAKOR pa ti, Jan, čestitam za veliko opravljeno delo pri osvobajanju pisarniških moljev in drugih boječnežev, ki se niti za en dan svojega obstoja ne izvijejo iz sistemsko privzgojenega ujetništva . Predvsem pa si začutil neko novo svobodo ti.

Brahma satya jagat mithya, jivo brahmaiva naparah.
dududada
# 30.07.2018 ob 08:31
končn konec teh bedarij hvala mmc
Kje je Jan?

Novinar Jan Konečnik se je odločil uresničiti svoje popotniške sanje. Po petih letih dela na Televiziji Slovenija je mikrofon postavil na hladno in jo za leto dni mahnil v svet. Zanimive zapise in fotografije z njegovega potepanja po Latinski Ameriki, Aziji in Afriki boste lahko spremljali enkrat tedensko. Njegova pot se bo izrisovala sproti. Kot pravi, gre »za nosom«.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Kazalo