Rene Redzepi iz Nome, Alain Ducasse iz La Plaza Athenee, Alex Atala iz D.O.M., Massimo Bottura iz Osterie Francescane ... in Ana Roš iz Hiše Franko. Slovenska kuharska mojstrica je med 37 chefi z vsega sveta, ki bodo za en dan zamenjali kuhinje.
Edinstveni kulinarični dogodek se bo zgodil 9. julija, ko bo vsak izmed 37-erice prevzel novo identiteto, živel v domovanju svojega uglednega kolega in kuhal za njegovim štedilnikom. Koga? Za zdaj to vedo zgolj udeleženci projekta.
"Vem in ne povem. Skrivnost bom zdržala do 9. julija," je na Facebooku zapisala Roševa, ki ji sicer gostovanje po tujih kuhinjah nikakor ni tuje. Letos je tako kot posebna gostja čarala v moskovski restavraciji Fahrenheit, redno jo vabijo v Italijo, pa v Francijo, lani pa je kot edina ženska do zdaj en mesec kuhala v elitni Red Bullovi restavraciji Ikarus v Salzburgu.
Ker se Roševa ne brani izzivov, ni bilo večje presenečenje, da je z veseljem sprejela tudi vabilo skupine Gelinaz!, skupnosti kuharskih mojstrov, zbranih okoli italijanskega kulinaričnega novinarja Andrea Petrinija, ki se je odločila za veliko menjavo kuharskih mojstrov oz. "Grand GELINAZ! Shuffle", kot je ime projekta.
Samo tri ženske med sodelujočimi
Sodelujoči - sama velika imena - so za destinacijo in restavracijo, kjer bodo simultano kuhali julija, izvedeli konec tedna, imetniki vstopnic za ta ekstravagantni dogodek (v prodajo gredo 13. maja) pa bodo šele na dan večerje izvedeli, na kateri del sveta potujejo.
Kot so zapisali pri Gelinaz!, bodo sodelujoči kuharji popolnoma prevzeli identiteto svojega kolega - "sprehajali bodo njegovega (ali njenega) psa, zalivali njegove rože in zajtrkovali z njegovo družino", da bi se tako popolnoma potopili v novo kulturo. Nekakšen kulinarični ekvivalent Menjave žena (Wife Swap), torej.
Pri projektu sodelujejo kuharski mojstri iz 17 držav, pri čemer prednjačijo Američani (8), sledijo pa Francozi (6) in Italijani (4). In še zanimivost: Roševa je samo ena izmed treh žensk pri tej ambiciozni menjavi chefov in edina z vzhoda Evrope, kar je nedvomno še toliko večja čast.
Seznam sodelujočih v celoti:
Danny Bowien, Mission Chinese Food, New York, ZDA
Sean Gray, Momofuku Ko, New York, ZDA
Sean Brock, McCrady's, Charleston, ZDA
David Kinch, Manresa, Los Gatos, ZDA
Daniel Patterson, Coi, San Francisco, ZDA
Dominique Crenn, Atelier Crenn, San Francisco, ZDA
Carlo Mirarchi, Blanca, New York, ZDA
Blaine Wetzel, Willow's Inn, Lummi Island, ZDA
Colombe Saint-Pierre, Chez Saint-Pierre, Le Bic, Kanada
Claude Bosi, Hibiscus, London, Anglija
Magnus Nilsson, Faviken, Järpen, Švedska
Peter Nilsson, Spritmuseum, Stockholm, Švedska
René Redzepi, Noma, Köbenhaven, Danska
Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Henne, Danska
Kobe Desramaults, In De Wulf, Dranouter, Belgija
Mehmet Gurs, Mikla, Istanbul, Turčija
Yoshihiro Narisawa, Narisawa, Tokio, Japonska
David Thompson, Nahm, Bangkok, Tajska
Ben Shewry, Attica, Melbourne, Avstralija
Jock Zonfrillo, Orana, Adelaide, Avstralija
Bertrand Grebaut, Septime, Pariz, Francija
Alain Ducasse, La Plaza Athenee, Pariz, Francija
Yannick Alleno, Le Doyen, Pariz, Francija
Inaki Alzpitarte, Le Cheateaubriand, Pariz, Francija
Mauro Colagreco, Mirazur, Menton, Francija
Alexandre Gauthier, La Grenouillere, Montreuil/Mer, Francija
Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid, Slovenija
Davide Scabin, Combal Zero, Rivoli, Italija
Fulvio Pierangelini, Hotel de Russie, Rim, Italija
Riccardo Camanini, Lido 84, Gardone Riviera, Italija
Massimo Bottura, La Francescana, Moderna, Italija
Massilmillano Alajmo, La Calandre, Benetke, Italija
Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, San Sebastian, Španija
Albert Adria, Pakta, Barcelona, Španija
Alex Atala, D.O.M., San Paolo, Brazilija
Rodolfo Guzman, Borago, Santiago, Čile
Virgillo Martinez, Central, Lima, Peru
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila. Komentiranje in objava vsebin - POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI.
New York, Pariz, Kobarid :)
#Geres - tezje kot novinarja je bilo podkupiti ostalih 36 izmed najboljsih kuharjev na SVETU!!
Ampak itak je veliko lazje biti najboljsi na svetu kot v Slovenij :)
aja? ker svet je črno-bel.
ali poli salama ali pa vrhunska kulinarika na pol praznih krožnikih?
meni je dobra hrana všeč, mislim, pa da se danes dela prevelik halo iz te vrhunske in kulinarike.
kot da sta opciji samo molekularna kuhinja ali poli salama.
in da, jedel sem v hiši franko. za moj pojem bistveno predrago za dobljeno. bilo je okusno, vendar pa cena "izkušnje", karkoli naj bi to bilo, bistveno presega dejansko vrednost te "izkušnje". vsaj v mojih očeh je tako.
Zakaj v športu ne nastopa le zmagovalec? Ker to ne bi bilo tekmovanje. Enako je na vseh področjih, tudi v kuhinji. Osebno mi Ana ne leži, jo pa kljub temu zelo spoštujem in cenim, saj je delavna, marljiva in ponižna do svojega dela in se mu tako v celoti predaja.
Če bi večina na svojem področju delala tako zavzeto, bi bili............................meni sploh ne bi bilo treba delat.
Ana Roš v bistvu sploh ne zna kuhat.
Enkrat je menda pripravljala šmorn, pa še ta ji ni uspel.
Vse je produkt njene mame novinarke...
Idi v Hišo Franko in si ustvari mnenje.
Vsako drugo prepričevanje, je izguba časa.
mmmmm bela kajtzerca , majoneza, "podriguša" (poli), malo suhe salame, sir, solataka ,paradajz, mah še kaka kisla kumarca mmmmmmmmmmm
2 Azijca
3 Južnoameričani
30 Evropa in ZDA..
..res cel svet ja :)
Nikakor pa to ne pomeni, da Ani Ros ne privoscim uspeha. In ce ob tem dobro sluzi (pojma nimam) - good for her.
Se ne strinjam z vsem.Menim da je kulinarika temelj uživanja v življenju je poleg spanja, najbolj pogosto opravilo,menim da je bila kulinarika v preteklosti zapostavljena.Ni ga lepšega kot spoznati nove okuse in eksplozije v ustih.Dan z novim okusom je kot bi videl nov svet.Glede cene se strinjam-zavedat se pa je treba da je v kuhinji veliko garanja da se pride do okusov in da gostinstvo je umetnost(dober kuhar ustvarii šov in okus), tudi v Sloveniji so prireditve kjer se lahko okuša za ugoden denar odlične kreacije.
Ni teško biti Rene Redzepi in imeti top restavracijo če se učiš od najboljših Adria Ferrana,Kälderja in Kellerja.Zato je zame Toševa bolj unikatna.
# 21.04.2015 ob 07:31
Kdo je najboljši, je predvsem osebna ocena, a vseeno mislim, da se preveč ukvarjamo s tem. Veliko je dobrih in to je pomembno.
Zakaj v športu ne nastopa le zmagovalec? Ker to ne bi bilo tekmovanje. Enako je na vseh področjih, tudi v kuhinji. Osebno mi Ana ne leži, jo pa kljub temu zelo spoštujem in cenim, saj je delavna, marljiva in ponižna do svojega dela in se mu tako v celoti predaja.
Če bi večina na svojem področju delala tako zavzeto, bi bili............................meni sploh ne bi bilo treba delat.
........................................
....
Se strinjam!
Zadnjih nekaj besed pa nikakor ne razumem.
A je kakšen smisel v tem, da ti ni treba delat? In kaj je sploh delo?!
Če nekdo nekaj z veseljem opravlja, je to uživanje, če seveda s tem ne beži pred samim seboj in resnico.
Drugače pa mislim, da je smisel ustvarjanje, torej tako ali drugače gledano "delo".
kuhar, kot poklic, pišemo z MALO začetnico,
z NOVINARSKIM, ne novinarskem poklicem pa ga velja primerjati tudi zaradi
znanja slovenščine....
ki pa ne nastopajo medijsko. So pa polno zasedene, medijske reklame.
Od teh, ki kuhajo na TV ne bi pojedla ničesar, že zaradi higiene oziroma neurejenosti.
Če se spomnim, kako so otroci Luka Novaka brskali po nosu in "pomagali" kuhati, sem
takoj sita. Pa kuharica z dolgimi lasmi brez kape... fuj.
To pocenjajo pri nas vrhunski sportniki in so si tudi zasluzili mednarodni ugled in slavo.
Tako velja,da je za najboljse mojstre gastronomije referenca stevilo dosezenih zvezdic Michelin,ki niso dobljene za vekomaj,ampak jih lahko tudi izgubis.
V Sloveniji nimamo nobenega svetovno priznanega kuharskega mojstra.lastnika tega prestiznega priznanja in tudi ne takega lokala.
Sicer pa se pri nas marsikaj slisi in prebere s podrocja gastronomije,ampak,o tem odgovorni v tujini nic ne vedo...
Moram reči, da sem jedel pri njej, bilo je odlično
A Ana rada uporablja začimbe? Recimo peteršilj? :)
# 21.04.2015 ob 08:59
V menzi v sparu dobis velike lepe porcije!
........................
Očitno je, da si hud gurman, ki rad veliko je. Ziher je v kvantiteti edini čar.
Tudi takšnih je veliko, ki radi mnogo pijejo, pa čeprav to nima nobene veze z okusom po tistem kar bi naj imelo. Pa še za največje poznavalce se imajo.
Čestitke, tole je bolj odmeven dosežek kot vse tekme Tine Maze..... za prepoznavnost lepe naše....