Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 27 glasov Ocenite to novico!
Ana Roš je lansko pomlad za en mesec prevzela mesto vodje kuhinje v elitni salzburški restavraciji Ikarus, kamor povabijo samo najboljše. Foto: Ikarus
Kdo bo prevzel čigavo kuhinjo? Izvedeli bomo šele 9. julija. Foto: Gelinaz!
Med sodelujočimi je tudi Rene Redzepi, čigar restavracija Noma že leta (z izjemo leta 2013, ko je bila druga) drži prvo mesto najboljših restavracij sveta. Foto: Reuters
Kdo bo za en dan gostoval v idilični Hiši Franko v Starem selu pri Kobaridu? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ana Roš v družbi najboljših kuharjev sveta, ki bodo za en dan zamenjali kuhinje

Vodja Hiše Franko ena najbolj zaželenih kuharic
21. april 2015 ob 06:41
Rim, Kobarid - MMC RTV SLO

Rene Redzepi iz Nome, Alain Ducasse iz La Plaza Athenee, Alex Atala iz D.O.M., Massimo Bottura iz Osterie Francescane ... in Ana Roš iz Hiše Franko. Slovenska kuharska mojstrica je med 37 chefi z vsega sveta, ki bodo za en dan zamenjali kuhinje.

Edinstveni kulinarični dogodek se bo zgodil 9. julija, ko bo vsak izmed 37-erice prevzel novo identiteto, živel v domovanju svojega uglednega kolega in kuhal za njegovim štedilnikom. Koga? Za zdaj to vedo zgolj udeleženci projekta.

"Vem in ne povem. Skrivnost bom zdržala do 9. julija," je na Facebooku zapisala Roševa, ki ji sicer gostovanje po tujih kuhinjah nikakor ni tuje. Letos je tako kot posebna gostja čarala v moskovski restavraciji Fahrenheit, redno jo vabijo v Italijo, pa v Francijo, lani pa je kot edina ženska do zdaj en mesec kuhala v elitni Red Bullovi restavraciji Ikarus v Salzburgu.

Ker se Roševa ne brani izzivov, ni bilo večje presenečenje, da je z veseljem sprejela tudi vabilo skupine Gelinaz!, skupnosti kuharskih mojstrov, zbranih okoli italijanskega kulinaričnega novinarja Andrea Petrinija, ki se je odločila za veliko menjavo kuharskih mojstrov oz. "Grand GELINAZ! Shuffle", kot je ime projekta.

Samo tri ženske med sodelujočimi
Sodelujoči - sama velika imena - so za destinacijo in restavracijo, kjer bodo simultano kuhali julija, izvedeli konec tedna, imetniki vstopnic za ta ekstravagantni dogodek (v prodajo gredo 13. maja) pa bodo šele na dan večerje izvedeli, na kateri del sveta potujejo.

Kot so zapisali pri Gelinaz!, bodo sodelujoči kuharji popolnoma prevzeli identiteto svojega kolega - "sprehajali bodo njegovega (ali njenega) psa, zalivali njegove rože in zajtrkovali z njegovo družino", da bi se tako popolnoma potopili v novo kulturo. Nekakšen kulinarični ekvivalent Menjave žena (Wife Swap), torej.

Pri projektu sodelujejo kuharski mojstri iz 17 držav, pri čemer prednjačijo Američani (8), sledijo pa Francozi (6) in Italijani (4). In še zanimivost: Roševa je samo ena izmed treh žensk pri tej ambiciozni menjavi chefov in edina z vzhoda Evrope, kar je nedvomno še toliko večja čast.

Seznam sodelujočih v celoti:
Danny Bowien, Mission Chinese Food, New York, ZDA
Sean Gray, Momofuku Ko, New York, ZDA
Sean Brock, McCrady's, Charleston, ZDA
David Kinch, Manresa, Los Gatos, ZDA
Daniel Patterson, Coi, San Francisco, ZDA
Dominique Crenn, Atelier Crenn, San Francisco, ZDA
Carlo Mirarchi, Blanca, New York, ZDA
Blaine Wetzel, Willow's Inn, Lummi Island, ZDA
Colombe Saint-Pierre, Chez Saint-Pierre, Le Bic, Kanada
Claude Bosi, Hibiscus, London, Anglija
Magnus Nilsson, Faviken, Järpen, Švedska
Peter Nilsson, Spritmuseum, Stockholm, Švedska

René Redzepi, Noma, Köbenhaven, Danska
Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Henne, Danska
Kobe Desramaults, In De Wulf, Dranouter, Belgija
Mehmet Gurs, Mikla, Istanbul, Turčija
Yoshihiro Narisawa, Narisawa, Tokio, Japonska
David Thompson, Nahm, Bangkok, Tajska
Ben Shewry, Attica, Melbourne, Avstralija
Jock Zonfrillo, Orana, Adelaide, Avstralija
Bertrand Grebaut, Septime, Pariz, Francija
Alain Ducasse, La Plaza Athenee, Pariz, Francija
Yannick Alleno, Le Doyen, Pariz, Francija
Inaki Alzpitarte, Le Cheateaubriand, Pariz, Francija
Mauro Colagreco, Mirazur, Menton, Francija
Alexandre Gauthier, La Grenouillere, Montreuil/Mer, Francija
Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid, Slovenija
Davide Scabin, Combal Zero, Rivoli, Italija
Fulvio Pierangelini, Hotel de Russie, Rim, Italija
Riccardo Camanini, Lido 84, Gardone Riviera, Italija
Massimo Bottura, La Francescana, Moderna, Italija
Massilmillano Alajmo, La Calandre, Benetke, Italija
Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, San Sebastian, Španija
Albert Adria, Pakta, Barcelona, Španija
Alex Atala, D.O.M., San Paolo, Brazilija
Rodolfo Guzman, Borago, Santiago, Čile
Virgillo Martinez, Central, Lima, Peru

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
muzzo
# 21.04.2015 ob 08:12
Bravo Ana!!!

New York, Pariz, Kobarid :)

#Geres - tezje kot novinarja je bilo podkupiti ostalih 36 izmed najboljsih kuharjev na SVETU!!

Ampak itak je veliko lazje biti najboljsi na svetu kot v Slovenij :)
Boby21
# 21.04.2015 ob 07:59
Kakorkoli obrneš, zadnje čase se močno pretirava s to kulinariko, na vsaki TV postaji je vsaj ena kuharska oddaja, pa potem Gostilna, pa Masterchef... Delajo se kot da je gostinstvo še eno stopnjo naprej od raziskovanja vesolja, sploh pa na tričetrt prazen krožnik z neko "kreacijo" 99 % ljudi itak ni dostopen zaradi zasoljene cene.
raknac navi
# 21.04.2015 ob 08:30
Me zanima koliko komentaterjev je ze bilo v hisi franko...
ZeK
# 21.04.2015 ob 08:58
Alana

aja? ker svet je črno-bel.
ali poli salama ali pa vrhunska kulinarika na pol praznih krožnikih?

meni je dobra hrana všeč, mislim, pa da se danes dela prevelik halo iz te vrhunske in kulinarike.
kot da sta opciji samo molekularna kuhinja ali poli salama.

in da, jedel sem v hiši franko. za moj pojem bistveno predrago za dobljeno. bilo je okusno, vendar pa cena "izkušnje", karkoli naj bi to bilo, bistveno presega dejansko vrednost te "izkušnje". vsaj v mojih očeh je tako.
Krimsky
# 21.04.2015 ob 08:24
Vsaka civilizacija v zatonu se začne ukvarjati – z gurmanskimi užitki!
ZIZITOP
# 21.04.2015 ob 07:31
Kdo je najboljši, je predvsem osebna ocena, a vseeno mislim, da se preveč ukvarjamo s tem. Veliko je dobrih in to je pomembno.
Zakaj v športu ne nastopa le zmagovalec? Ker to ne bi bilo tekmovanje. Enako je na vseh področjih, tudi v kuhinji. Osebno mi Ana ne leži, jo pa kljub temu zelo spoštujem in cenim, saj je delavna, marljiva in ponižna do svojega dela in se mu tako v celoti predaja.
Če bi večina na svojem področju delala tako zavzeto, bi bili............................meni sploh ne bi bilo treba delat.
rolandpc
# 21.04.2015 ob 07:05
Važno, da se najprej pomisli na "kuhinjo". Mogoče pa vsi niso tako pokvarjeni in so resnično super v temykar počnejo. In verjemi, da se Ana ne sekira zaradi takšnih bistroumnih komentarjev. Mogoče bo pa njena mama uporabila zveze in ti našla službo novinarja.
zamudnik
# 21.04.2015 ob 10:37
A ta na fotografiji cilja, da ne bi zgrešila kosila?
ckzkj
# 21.04.2015 ob 08:26
@Geres
Ana Roš v bistvu sploh ne zna kuhat.
Enkrat je menda pripravljala šmorn, pa še ta ji ni uspel.
Vse je produkt njene mame novinarke...

Idi v Hišo Franko in si ustvari mnenje.
Vsako drugo prepričevanje, je izguba časa.
PONOS
# 21.04.2015 ob 08:25
Si predstavljate da pride Duccase v Kobarid;)
Olorin
# 21.04.2015 ob 08:15
A Ramseya ni, ali sem kaj spregledal?
zamudnik
# 21.04.2015 ob 10:40
Sem Janez Novak, čef.
ajvar
# 21.04.2015 ob 09:34
@Alana
mmmmm bela kajtzerca , majoneza, "podriguša" (poli), malo suhe salame, sir, solataka ,paradajz, mah še kaka kisla kumarca mmmmmmmmmmm
aaa
# 21.04.2015 ob 07:15
Na MMC-ju imamo same strokovnjake za vrhunsko kulinarijo in za hamburgerje. Edino o tistem vmes, kar nas večina je, nimajo pojma.
royalclub
# 21.04.2015 ob 12:20
2 Avstralca
2 Azijca
3 Južnoameričani

30 Evropa in ZDA..

..res cel svet ja :)
frank james
# 21.04.2015 ob 10:06
rene redžepi -dokaz da so albanci najboljši kuharji!!
Geres*
# 21.04.2015 ob 08:57
Ok, pomirte se. Samo zanimivo mi je, da se medijsko izpostavlja pescica kuharjev, pa verjetno v Sloveniji premoremo vec kot dva ali tri odlicne kuharje.

Nikakor pa to ne pomeni, da Ani Ros ne privoscim uspeha. In ce ob tem dobro sluzi (pojma nimam) - good for her.
PONOS
# 21.04.2015 ob 08:31
Poklic Kuhar je za novinarskem eden najbolj stresnih -plačilo je v sorazmerju stresa in dela slabo plačan...zato npr.Ramsey in Oliver raje delata šove in prodajata knjige..restavracije so le za šminko-več cvenka.To vedo tudi naši "asi"- Bine Volčič,Tomaž Kavčič...
PONOS
# 21.04.2015 ob 08:16
Boby21
Se ne strinjam z vsem.Menim da je kulinarika temelj uživanja v življenju je poleg spanja, najbolj pogosto opravilo,menim da je bila kulinarika v preteklosti zapostavljena.Ni ga lepšega kot spoznati nove okuse in eksplozije v ustih.Dan z novim okusom je kot bi videl nov svet.Glede cene se strinjam-zavedat se pa je treba da je v kuhinji veliko garanja da se pride do okusov in da gostinstvo je umetnost(dober kuhar ustvarii šov in okus), tudi v Sloveniji so prireditve kjer se lahko okuša za ugoden denar odlične kreacije.
Ni teško biti Rene Redzepi in imeti top restavracijo če se učiš od najboljših Adria Ferrana,Kälderja in Kellerja.Zato je zame Toševa bolj unikatna.
boogyman
# 21.04.2015 ob 12:01
V hiši Franko bo en dan delal moj dober prijatelj Gordon R.,ampak to ne bi smel povedat,ups!!
petersilj
# 22.04.2015 ob 07:44
Geres moraš jesti pri njej pa boš videl. Tebi se ne zdi top saj je Kobarid malo oddaljen pa je zaradi tega medijsko pri nas manj izpostavljena in ne več kot ti trdiš. Ženska dela 24 ur na dan, Moram reči, da sem jedel pri njej, bilo je odlično, čeprav je rekla, da ji je ravnokar vsega zmanjkalo. Vsa čast in slava ji !!
gesan
# 22.04.2015 ob 07:13
ZIZITOP
# 21.04.2015 ob 07:31
Kdo je najboljši, je predvsem osebna ocena, a vseeno mislim, da se preveč ukvarjamo s tem. Veliko je dobrih in to je pomembno.
Zakaj v športu ne nastopa le zmagovalec? Ker to ne bi bilo tekmovanje. Enako je na vseh področjih, tudi v kuhinji. Osebno mi Ana ne leži, jo pa kljub temu zelo spoštujem in cenim, saj je delavna, marljiva in ponižna do svojega dela in se mu tako v celoti predaja.
Če bi večina na svojem področju delala tako zavzeto, bi bili............................meni sploh ne bi bilo treba delat.
........................................
....
Se strinjam!
Zadnjih nekaj besed pa nikakor ne razumem.
A je kakšen smisel v tem, da ti ni treba delat? In kaj je sploh delo?!
Če nekdo nekaj z veseljem opravlja, je to uživanje, če seveda s tem ne beži pred samim seboj in resnico.
Drugače pa mislim, da je smisel ustvarjanje, torej tako ali drugače gledano "delo".
ThinkIt
# 22.04.2015 ob 01:52
Ona ni top Slo kuhar, sam promovirat se zna ter nekak se niti vlečejo. Sploh ne spada med top 3 v Sloveniji.
dr.Kuštrin
# 21.04.2015 ob 21:04
uffa... povero valter :)
vidaest
# 21.04.2015 ob 15:23
Ana je v samem vrhu slovenske kulinarike. Definitivno pa najboljša ženska kuharica. V Hiši Franko lahko to vsak preveri.
bakasliskovic
# 21.04.2015 ob 12:31
kr neki....blef
raknac navi
# 21.04.2015 ob 08:59
V menzi v sparu dobis velike lepe porcije!
amfora
# 24.04.2015 ob 14:53
PONOS :
kuhar, kot poklic, pišemo z MALO začetnico,
z NOVINARSKIM, ne novinarskem poklicem pa ga velja primerjati tudi zaradi
znanja slovenščine....
amfora
# 24.04.2015 ob 13:11
V Sloveniji, samo na Gorenjskem imamo odlične , očem skrite, gostilne,
ki pa ne nastopajo medijsko. So pa polno zasedene, medijske reklame.
Od teh, ki kuhajo na TV ne bi pojedla ničesar, že zaradi higiene oziroma neurejenosti.
Če se spomnim, kako so otroci Luka Novaka brskali po nosu in "pomagali" kuhati, sem
takoj sita. Pa kuharica z dolgimi lasmi brez kape... fuj.
mehko koleno
# 23.04.2015 ob 20:14
Za vsakogar,ki hoce vedeti,kje je njegovo mesto na mednarodni sceni, je jasno,da se mora PRIMERJATI Z NAJBOLJSIMI NA SVETU po znanih kriterijih.
To pocenjajo pri nas vrhunski sportniki in so si tudi zasluzili mednarodni ugled in slavo.

Tako velja,da je za najboljse mojstre gastronomije referenca stevilo dosezenih zvezdic Michelin,ki niso dobljene za vekomaj,ampak jih lahko tudi izgubis.
V Sloveniji nimamo nobenega svetovno priznanega kuharskega mojstra.lastnika tega prestiznega priznanja in tudi ne takega lokala.

Sicer pa se pri nas marsikaj slisi in prebere s podrocja gastronomije,ampak,o tem odgovorni v tujini nic ne vedo...
vaza
# 22.04.2015 ob 18:28
Čestitam Ani! Odlična kuharica. Mojstrica.
Unssen
# 22.04.2015 ob 15:16
@petersilj
Moram reči, da sem jedel pri njej, bilo je odlično


A Ana rada uporablja začimbe? Recimo peteršilj? :)
gesan
# 22.04.2015 ob 07:15
raknac navi
# 21.04.2015 ob 08:59
V menzi v sparu dobis velike lepe porcije!
........................
Očitno je, da si hud gurman, ki rad veliko je. Ziher je v kvantiteti edini čar.
Tudi takšnih je veliko, ki radi mnogo pijejo, pa čeprav to nima nobene veze z okusom po tistem kar bi naj imelo. Pa še za največje poznavalce se imajo.
kozorog1973
# 21.04.2015 ob 12:07
čez šnicla ga ni:)
PONOS
# 21.04.2015 ob 08:17
*Toševa=Roševa
muzzo
# 21.04.2015 ob 09:25
ZeK - pojdi se v kaksno drugo restavracijo na seznamu in ponovno podaj mnenje :)
raknac navi
# 21.04.2015 ob 08:58
In tvoj verjetno je verjetno ze dovolj za tvoje bistroumne teorije...
Fleaa
# 21.04.2015 ob 07:47
ne moreš verjet!
Čestitke, tole je bolj odmeven dosežek kot vse tekme Tine Maze..... za prepoznavnost lepe naše....
Geres*
# 21.04.2015 ob 06:48
A je ona res top of the tops med slovenskimi kuharji ali jo nekdo tako medijsko podpira. Vem, da je bila njena mama novinarka in je morda poskrbela na zacetku za objave v medijih, ocitno pa se zna tudi sama dobro promovirati in v izpostavljanju v javnosti uziva.
Kazalo