Ana Roš je bila lani proglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Foto: Hiša Franko
Ana Roš je bila lani proglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Foto: Hiša Franko

"Na podeželju ni kulture vrhunske kulinarike," je v prispevku dejala Ana Roš in dodala, da tam ljudje jedo, da bi se nahranili.

"Izziv je bil velik, nismo turistično območje, v bližini ni bilo restavracij," je opisala svoje začetke. Ker so morali preživeti, so bili zato v Hiši Franko zelo motivirani, da bi to spremenili.

Bloomberg je navedel, da ljudje v Hiši Franko tudi do pol leta čakajo, da dobijo prosto mizo, ljubitelji visoke kulinarike pa prav zaradi Roševe v Posočje potujejo z vsega sveta.

Eden izmed letošnjih krožnikov v Hiši Franko – pečena buča s fermentiranim jagodičevjem in raco v treh oblikah (redukcija, jetrni pate in suha, naribana). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Eden izmed letošnjih krožnikov v Hiši Franko – pečena buča s fermentiranim jagodičevjem in raco v treh oblikah (redukcija, jetrni pate in suha, naribana). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Smo ambasadorji svoje dežele, vendar pa ljudem ne pokažemo le naše tradicije in zgodovine, temveč tudi prihodnost," je opisala kobariška kuharska mojstrica.

Zgodba o uspehu

Prav Hiša Franko po njenem mnenju dokazuje, da so ljudje lahko pri poslu uspešni, tudi če delajo na oddaljenih območjih, kot je Kobarid. Za uspeh je, kot je dodala, nujno trdo delo.

Roševa je bila lani razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, a se je zanimanje mednarodne javnosti za Hišo Franko znatno okrepilo že leto dni pred tem, ko je bila restavracija predstavljena v epizodi priljubljene Netflixove serije Chef's Table.

Od maja 2016 je tako restavracija na vrhuncu sezone polno zasedena, zanimanje tujih medijev pa se je po naslovu najboljše kuharske mojstrice v izboru 50 Best še okrepilo, tako, da je samo lani Roševa dala več kot 500 intervjujev.

Prihodnje leto v znamenju knjige

Tuji mediji niso navdušeni samo nad hrano v Hiši Franko, ampak tudi nad pravljično okolico. Foto: Hiša Franko
Tuji mediji niso navdušeni samo nad hrano v Hiši Franko, ampak tudi nad pravljično okolico. Foto: Hiša Franko

Tudi letos Hiša Franko drži zmagovalni tempo in skoraj vsakomesečno gosti delegacije tujih novinarjev, ki so povsem navdušeni tako nad Anino zgodbo kuharice samoukinje kot tudi nad neokrnjeno, pravljično naravo in surovinami Posočja.

Za leto 2019 pa se že zdaj ve, da kakega večjega zatišja ne bo, saj Roševa izdaja svojo prvo knjigo, naslovljeno Sun and Rain (Sonce in dež), ki bo izšla v angleškem jeziku pri ugledni newyorški založbi Phaidon.

Prispevek Bloomberga si lahko ogledate spodaj (opomba: videoposnetek je v angleškem jeziku).